BAĞIMLILAR MADDEYİ AŞERİYOR

Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen Uyuşturucu Maddeler ve Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı'nda konuşan Psikiyatrist Doç. Dr. Saliha Demirel Özsoy, madde bağımlılarının bağımlı oldukları maddeleri aşerdiğini söyledi.

BAĞIMLILAR MADDEYİ AŞERİYOR

Kadir Has Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya, Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yunus Karadağ, Emniyet Müdür Yardımcısı Sefa Sarıkaya, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Özcan ve doktorlar katıldı. Çalıştayda konuşan ERÜ Psikiyatri Anabilim Dalı üyesi Psikiyatrist Doç. Dr. Saliha Demirel Özsoy, madde bağımlılığı hakkında bilgiler verdi. Madde bağımlılığında kişilerin maddenin kontrolü altına girdiğini söyleyen Özsoy, “Madde bağımlılık yaptıktan sonra onun yönetimine giriyorsunuz. Kişi yoksunluk duyguları yaşadığı için madde arıyor ve tekrar madde kullanmaya başlıyor ve bağımlılık süreci böyle kısır bir döngü içerisinde devam ediyor. Yoksunluğu gidermek için tekrardan madde arama telaşı içine giriyor. Eskiden madde bağımlılığı ve madde kötüye kullanımı ayrı tanımlardı. Bizde onları ayrı ayrı tanımlıyorduk. Şimdi yeni tanımlama sistemlerinde ikisini birleştirdiler ve madde kullanım bozukluğu dediler” dedi.

Maddelerin çeşitli bozukluklara yol açtığını söyleyen Doç. Dr. Özsoy, “Maddeler şizofrenik bozukluklara neden oluyorlar. Depresyon, duygu durum bozukluğu, uyku bozukluğu ve cinsel bozukluk gibi işlevleri bozan psikiyatrik hastalıklara neden oluyorlar. 12 aylık süre içerisinde saydığımız durumlardan en az ikisinin kişilerde olması gerekiyor ve bu durum kişide belirgin bir klinik bozukluğa neden olması gerekiyor. Tolerans ve yoksunluğun olması lazım. Bunlar şart değil ama bağımlılığın içerisinde var olan şeylerdir. Kişi istediğinden daha fazla miktarda ve daha fazla süre madde almaya başlıyor. Kişi, maddeyi bırakma isteği olmasına rağmen maddeyi bırakamıyor. Tekrar tekrar başarısız girişimleri oluyor. Maddeyi bulmak ve onun etkisinden kurtulmak için çok fazla zaman harcıyor. İşini gücünü bırakıp madde ile uğraşmaya başlıyor” ifadelerini kullandı.

“BAĞIMLILAR MADDEYİ AŞERİYOR”

Madde bağımlısı olan kişilerin maddeye ulaşamadıklarında bağımlı oldukları maddeyi aşerdiğini belirten Özsoy, şunları söyledi:
“Kişiler, bağımlı oldukları maddeyi bulamayınca maddeyi aşeriyor ve başka hiçbir şey düşünemiyor. Çok yoğun madde isteği yaşıyor. İşi, aile ve okuluyla ilgili sorumlulukları yerine getiremez hale geliyor. Madde kullandığı için keyif aldığı işlerden ve sorumluluklardan vazgeçmeye başlıyor. Tekrar tekrara tehlikeli olacak şekillerde madde kullanmaya başlıyor. Madde kullanımına bağlı olarak toplumsal ve kişisel arası ilişkileri bozuluyor.”

Psikiyatrist Doç. Dr. Saliha Demirel Özsoy ayrıca, bağımlılık riski en fazla olan maddenin tütün olduğunu sözlerini ekledi.