Bakan Elitaş: 'Gün birlik ve beraberlik günüdür'

AK Parti Kayseri Gençlik Kolları'nın düzenlediği toplantıya katılan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 2016'nın zor bir yıl olduğunu söyleyerek, günün birlik ve beraberlik günü olduğunu vurguladı.

Bakan Elitaş: 'Gün birlik ve beraberlik günüdür'

AK Parti Kayseri Gençlik Kolları tarafından düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan AK Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, “7 Haziran seçimlerinin ardından gençlik üzerinde bir yapılanmaya gittik. Bugün sizlerden Allah razı olsun ki 30-40 kişiyle toplanan gençlerimiz 300-500 kişilerle toplanmaya başladı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Daha sonra söz alan AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız gençlerin Türkiye’nin geleceği olduğunu ifade ederek, “Sizler Türkiye’nin geleceğisiniz. Bizler ne kadar pürüzsüz, ne kadar hendeksiz, ne kadar problemsiz bir ülke bırakırsak sizlerin Türkiye’nin normalleşmesine koyacağınız katkı o kadar büyük olacak” diye konuştu.

1 Kasım seçimlerinde kendilerini tek başına iktidar olarak meclise gönderen vatandaşlara teşekkür eden Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “7 Haziran seçimlerine giderken büyük gayretler gösterdik ama milletimizin takdiri farklı bir noktada oldu. 5 milletvekili bize uygun gördüler, Türkiye genelinde de 258 milletvekili çıkarmamıza imkan verdiler. O süre içerisinde sayın başbakanımızın muhalefet parti liderleriyle yaptığı girişimler doğrultusunda maalesef bir birliktelik olmadı. Ama kamuoyundan, sivil toplum örgütlerinden, oy veren seçmenlerden aldığımız işaret şuydu; ‘Siz derhal sandığı önümüze getirin, sandıktan sonra verdiğimiz 7 Haziran’dan sonra bir araya gelemeyenlerin hesabını biz 1 Kasım’da görelim’ dediler. Gerçekten yüzde 49 buçuk gibi tarihi bir oyla 317 milletvekiliyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne AK Parti iktidarını tek başına taşıma imkanını bulmuş olduk. Bu teveccühü gösteren değerli vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

2015 yılının zor geçtiğini, 2016 yılının da zor geçeceğini vurgulayan Bakan Elitaş, günün birlik ve beraberlik günü olduğunu kaydetti. Rusya ile ilgili problem ve Ortadoğu ile olan problemi aşmak için yeni yeni stratejiler, yeni yeni hedefler belirlemenin gerektiğini söyleyen Bakan Elitaş, “2015 zor geçti, 2014’ten başlayan özellikle de 2013 yılı 17-25 Aralık darbe süreci ile Türkiye’nin önüne engel çıkarmaya çalışan mihraplar, 2014 yerel seçimlerinde daha üst noktaya geldi. Arkasından milletvekilliği seçimleri yedi düvel bir oldu, bir taraftan terör örgütü, bir taraftan paralel örgüt, bir taraftan örgütleri maşa olarak kullanan dış güçler bir araya geldiler, Türkiye’nin kaosa girmesi için tek başına iktidarın engellenebilmesi için gayret gösterdiler. Bir manada başardılar. Ama başbakanımızın çağrısıyla bu noktaya geldik. 2016 zor bir yıl olacak. Çevremizde farklı pozisyonlar, şekillenmeler ortaya çıkıyor. Dünyanın merkezi bizim bulunduğumuz coğrafya. Bu coğrafyada farklı türde hesaplar ortaya çıkıyor. 2016 hep beraber koşma, mücadele etme, Türkiye’yi birlik ve beraberlik içerisinde zirveye taşımak için gayret gösterme yılı diye düşünüyorum. Bir taraftan Rusya ile ilgili problem, diğer taraftan Ortadoğu ile olan problemi aşmak için yeni yeni stratejiler, yeni yeni hedefler belirlememiz gerekmektedir. Bununla ilgili gayret gösteriyoruz, çalışmalarımız da devam ediyor. Gün birlik ve beraberlik günüdür, gün birlikte Türkiye olma günüdür” ifadelerini kullandı.

Bazı medya kuruluşlarını da eleştiren Elitaş, herkesi sağduyuya davet etti. Elitaş, “Son dönemde aldığımız 24 Kasım’dan sonraki Rusya’nın haksız bir sebeple ülkemizin hava sahasını ihlal ederek angajman kurallarını uyguladığımızı bile bile sınırlarımızı ihlal eden ve uçağın düşürülmesinden sonra yapılan süreçte maalesef bir siyasi partinin genel başkanı gidiyor Rusya’ya Türkiye’yi şikayet ediyor. Bu ihanetle eşdeğer bir süreçtir. Öte yandan bazı medya kuruluşlarına bakıyoruz. Sanki Rusya’nın sesi gibi yayın yapıyorlar. Gün birlik günüdür, gün beraberlik günüdür. Onları sağduyuya davet ediyorum. yerli ve milli olmaya davet ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

KUR ETKİSİNDEN DOLAYI 11 MİLYAR DOLARLIK PARASAL İHRACAT EKSİKLİĞİMİZ VAR

MÜSİAD 91. Genel İdare Kurulu Gala Programı'na katılan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Özellikle enerji fiyatlarındaki, ham petroldeki düşüş Amerika, Avrupa, Ortadoğu gibi ülkelerin gelirlerinde azalma getirdiği gibi bizimde gelirlerimizde azalma ortaya çıkardı. 2015 yılından bugüne kadar 141 milyar dolarlık bir ihracatı gerçekleştirmiş durumdayız. Son birkaç gün süre içerisinde 143 milyar dolarlık hedefimizi geçeceğimizi düşünüyorum. Kur etkisinden dolayı 11 milyar dolarlık parasal ihracat eksikliğimiz var” dedi. 
Bir otelde düzenlenen programa; Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Vali Orhan Düzgün, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve çok sayıda davetli katıldı. Programda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, “Bugün 25 Aralıkta bir aradayız. MÜSİAD olarak biz doğrunun yanında taraf olduk. Doğru bildiklerimizi söylemeye devam edeceğiz. 17 Aralık ile başlayıp 25 Aralık ile biten darbe girişimine MÜSİAD’ın karşı çıktığını belirtmek isterim. Yaşanan bunca badireye rağmen 2015 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 4 büyüme ile tamamladı. Biz 2016 yılına bu motivasyonla giriyoruz. MÜSİAD olarak 64. Hükümetten beklentimizi yaptığımız ziyaretlerde aktardık. Ülkemizin belirli bölgelerinde teröre karşı mücadele veriliyor. Bu mücadelede şehit olanlara Allah’tan rahmet diliyorum. Terörle mücadele sonuna kadar sürdürülmelidir” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ise, “Özellikle 25 yıldan bu yana beraber yürüdüğümüz gönüldaşlarımızla bir arada olmaktan dolayı mutluyuz. MÜSİAD kurulduğundan bu yana çizgisini hiç değiştirmedi. Bundan sonra da değiştirmeyecektir. MÜSİAD bulunduğu hükümete duruşuyla örnek olmuştur. Türkiye iyi yönde değişirken bir kısım farklı yaklaşımlarda bulunanlar da oldu. Ne yazık ki üzülerek belirtmek söylemem lazım ki TBMM‘de bir milletvekili kalkıp ‘bir ülke ile başka bir ülke savaşırsa ben karşı ülkeden olurum’ diyebiliyor. Sizin böyle bir hakkınız yok. Bizler bu görevlere başlarken Türkiye’nin birliğine ve beraberliğine söz vererek başlıyoruz. Bir başka muhalefet partiden Rusya’nın önünde eğilecek. Böyle bir şey olamaz” şeklinde konuştu.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da, “25 yıllık süre içerisinde MÜSİAD’ın geldiği durum takdire şayan. Türkiye’de kurulmuş sivil toplum örgütleri var. Artık globalleşen dünyada sivil toplum örgütlerinin önemini biliyoruz. Özellikle 2015 yılı dünya ekonomisinde gelişmiş ekonomilerden ziyade bazı problemler ortaya çıkardı. Özellikle enerji fiyatlarındaki, ham petroldeki düşüş Amerika, Avrupa, Ortadoğu gibi ülkelerin gelirlerinde azalma getirdiği gibi bizim de gelirlerimizde azalma ortaya çıkardı. 2015 yılından bugüne kadar 141 milyar dolarlık bir ihracatı gerçekleştirmiş durumdayız. Son birkaç gün süre içerisinde 143 milyar dolarlık hedefimizi geçeceğimizi düşünüyorum. Kur etkisinden dolayı 11 milyar dolarlık parasal ihracat eksikliğimiz var. 2015 böyle şartlarda geçti. 2016 yılı daha farklı ve zor şartın beklediği yıl olduğunu ifade etmek istiyorum. 2016 yılında enerji fiyatlarındaki düşüşün devam edebileceği, dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi olan Çin ekonomisinin büyümesinin çift haneli rakamlardan tek haneleri rakamlara kalıcı olacağını söyleyebilirim. Bütün sivil toplum örgütleri olarak tüm dünyayı dolaşmamız lazım. Orada Türk mallarını bekleyen müşterilerimizi bulabilmek için gayret göstermemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Sözlerini sürdüren Elitaş, “Bugün tevafuk üst üste geldi. Aralık Türk tarihinde kara leke olarak geçen darbe girişimidir. O gün Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşu ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile sivil darbe girişimini engelledik. 2 gün önce bakıyoruz Türkiye’den bir siyasi parti genel başkanı Rusya’ya Türkiye’yi ispiyonlamaya gidiyor. Bundan birkaç yıl önce de bir milletvekili 'Türkiye ile şu ülke arasında savaş olursa ben şu ülkeyi tutarım' diyen tutum içerisine giriyor. Bu milletvekili için Kılıçdaroğlu'ndan gereğini yapmasını bekliyoruz" dedi.

Terör olayları ile ilgili olarak da konuşan Elitaş, "Terörün sonuna kadar gidileceğini ifade etmek istiyorum. Kendilerini Kürtlerin temsilcisi diye ifade edenler Güneydoğu’da devletin şefkatli eli için bizi bekliyorlar. Devletimiz terörün kökünü kazımak için elinden gelen tüm gayreti gösteriyor" ifadelerini kullandı.

RUSYA KENDİ İNSANINA ZULMEDİYOR

Kayseri Sanayi Odası tarafından düzenlenen 2015 Sanayi Gecesi'nde konuşan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya'nın kendi halkına zulmettiğini söyleyerek, "Ticaret ile ilgili meseleleri gelin ticaretin kuralları çerçevesinde devam ettirmeye çalışalım" dedi. 

Geceye, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, iş adamları ve davetliler katıldı.

Gecede bir konuşma yapan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, "Türkiye bir bütündür ve aynı şekilde Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar o şekli ile kalacaktır. İhanet tek cepheden olmuyor. TBMM'nin çatısı altında ana muhalefetin bir milletvekili kalkıp 'İran ile Türkiye arasında bir tercih yapmak zorunda kalırsam ben İran'ı tercih edebilirim' diye rahatlıkla söyleyebiliyor. Hangi partiye mensup olursak olalım, siyasi tercihimizi nereye kullanıyor olursak olalım biz TBMM'de görev alacak bir milletvekilini bir başka ülkenin menfaatlerini savunmak için Ankara'ya göndermiyoruz" ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de, "Türkiye hakikaten çok zor bir ülke. İdare edilmesi çok kolay olmayan bir ülke. Coğrafya olarak çok zor bir konumdayız. Etrafımız yanıyor. Allah da bizi burada dünyaya getirmiş. Harita üzerinde baktığınızda etrafımız adeta yanıyor ve onların ortasında selamete doğru huzurla giden bir yapımız var. Son 13 yıllık AK Parti iktidarı döneminde de bu huzuru koruyabilmek adına bütün arkadaşlarımızla adeta seferber oluyoruz" diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da, "Rusya Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne koyduğu ambargo ile Türk mallarına koyduğu ambargo ile Türkiye'ye zarar vereceğini düşünüyor ama şu anda görüyoruz ki aldığımız bilgiler Rusya kendi insanına zulmediyor. Olağanüstü derecede fiyatlar artmış. Rusya'nın yaş meyve ve sebze ithalatının yüzde 40'ına yakını Türkiye Cumhuriyeti tarafından temin ediliyor. Şimdi bu ürünlerin tamamı Rusya'ya gitmeyince Rusya'da tüketici fiyatlarında olağanüstü derecede bir artış var. Ben buradan tekrar çağrı yapıyorum ve her zaman da söylüyorum. Bu iş siyasi iş ise siyaset mekanizması çözer. Askeri iş ise asker mekanizması çözer ama ticaret ile ilgili meseleleri gelin ticaretin kuralları çerçevesinde devam ettirmeye çalışalım" dedi.