Bankalarda TOKİ kuyruğu

Dar gelirli vatandaşlar için hayata geçirilen Türkiye'nin en büyük sosyal konut projesine başvurular başladı, bankalar önünde metrelerce kuyruk oluştu.

Bankalarda TOKİ kuyruğu

Türkiye’nin en büyük sosyal konut projesi hayata geçiriliyor. Bu kapsamda ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ projesinden Kayseri'de 4 bin 500 vatandaş faydalanacak. Proje göre merkezde 2300 (Halk Bankası), Hacılar'da 400 (Ziraat Bankası), İncesu'da 390 (Halk Bankası), Yeşilhisar'da 236 (Ziraat Bankası), Felahiye'de 200 (Ziraat Bankası), Pınarbaşı'da 200 (Halk Bankası), Tomarza'da 176 (Ziraat Bankası), Sarız'da 173 (Ziraat Bankası), Develi'de 134 (Halk Bankası), Bünyan'da 118 (Ziraat Bankası), Yahyalı'da 100 (Halk Bankası) ve Akkışla'da 83 (Ziraat Bankası) konut yapılacak. 


Rekor başvuru yapıldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Sosyal Konut Hamlesi Basın Buluşması" programında, medya kuruluşlarının temsilcileri ve  genel yayın yönetmenleriyle bir araya gelerek projeye ilginin yoğun olduğunu ve rekor başvurunun olduğunu kaydetti. Bakan Kurum, ilk temelin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle ekim ayında atılacağını söyledi. 

Kimlere kaç konut verilecek?
TOKİ aracılığıyla inşa edilecek konutlara, proje ili sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet eden veya proje il nüfusuna kayıtlı, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine ülke sınırları içinde tapuda kayıtlı konutları bulunmayan, daha önce TOKİ aracılığıyla ev satın almamış, 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları başvuru yapabilecek. Sosyal konutlar için bir haneden tek başvuru alınabilecek. TOKİ eliyle yürütülecek konut projesi 81 ilde hayata geçirilecek, en fazla konut, muhtemel depremin en çok etkileyeceği İstanbul’da yapılacak. Proje kapsamındaki konutlarda yerel ve yatay mimari tercih edilecek, konutlar beş katı geçmeyecek şekilde yapılacak. Çevre dostu yapı malzemelerinin kullanılacağı evler sıfır atığa, enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerji sistemlerine uyumlu inşa edilecek. Projeden emekliler %20: 50 bin konut, gençler %20: 50 bin konut, şehit yakınları - gaziler %5: 12 bin 500 konut, engelliler %5: 12 bin 500 konut, diğer vatandaşlar ise %50: 125 bin konut şeklinde faydalanabilecek.
Engelliler, şehit yakınları, gaziler ve gençler için kontenjanların ayrılacağı projeye bu kesimlerin dışındaki vatandaşların başvurularında İstanbul için 16 bin lira, diğer şehirler için 14 bin lira azami gelir şartı aranacak. Konutların aylık taksitleri asgari ücretlilerin ödeyebileceği tutarda olacak. Ödeme, toplam hane gelirinin yüzde 30’unu aşmayacak, 240 aya kadar vade imkanı getirilecek. Proje kapsamında satışa çıkacak arsalar için başvuru bedeli 500 lira, iş yerleri için başvuru bedeli de 2 bin lira olacak. İş yerleri için başvuru yapacaklardan ayrıca ustalık, iş yeri açma, ilgili oda kayıt veya vergi mükellefi belgesi ile e-Ticaret yapıldığına dair belgeler istenecek. Sanayi sitelerindeki iş yerleri için başvuru yapacakların, kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocuklarının mülkiyetinde sanayi dükkânı olmaması da gerekecek.


Kayserililerin cebine uymadı
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı yurt genelinde 250 bin konutu satışa çıkardı. Daha önceden duyurusu yapılan TOKİ başvuruları için heyecanlı bekleyişin ardından vatandaşlar bankalar önünde metrelerce kuyruk oluşturdular. Sabah saatlerinde banka önünde kuyruğa giren vatandaşlar projeye yoğun ilgi gösterirken birçok vatandaş ödemelerin fazla olduğundan yakındı. 


Emekli olduğunu söyleyen 65 yaşındaki bir vatandaş, "Ben emekliyim, 4 bin 500 TL maaş alıyorum. Bu zaten evi olmayanlara özel bir proje değil mi? Peki ben 4 bin 500 TL ile kira mı ödeyim fatura mı ödeyim buranın taksitini mi ödeyim? Biz ne yiyip ne içeceğiz?" dedi.


Fabrika işçisi bir vatandaş ise, "Benim çocuğum var kirada oturuyorum. Buraya da ev sahibi olma umuduyla geldik. Bir şekilde ödeyeceğiz ama çok zorlayacak. Zaten sosyal bir aktivitemiz kalmamıştı. Şimdi daha da kötü olacağız. Keşke en azından uzun vadeli olsaydı. Bu bizi çok zorlayacak" ifadelerinde bulundu.


Babasının maaşıyla projeye başvurduğunu dile getiren Aysun Apaydın ise, "Ben çalışmıyorum. Kendi adıma başvurdum babamın maaşıyla. Bu zamanda tek maaşla ev sahibi olmak çok zor ama biz de bir şekilde ödemeye çalışacağız." diye konuştu.

>>Selma Kan