Basın Bayramı nedir? Neden 24 Temmuz'da kutlanır?

24 Temmuz Basın Özgürlüğü Mücadele Günü nedir? Neden 24 Temmuz'da kutlanır. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Basın Bayramı nedir? Neden 24 Temmuz'da kutlanır?

Basın özgürlüğü, demokratik toplumların ve insan haklarının en temel unsurlarından birisidir. 

24 Temmuz, Osmanlı İmparatorluğunda İkinci Meşrutiyetle birlikte 1908 yılında basından sansürün ilk kez kaldırılışını simgeler. 

Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayımlanmaya başladı. Kamuoyu oluşumunda büyük güce sahip olan Türk basını, gerek yurtiçi gerekse yurtdışı alanlarda gazetecilerin gösterdiği duyarlılık ve yapmış olduğu çalışmalarla önem kazanıyor. 

Basın Bayramı nedir? Neden 24 Temmuz'da kutlanır?

Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü, basın özgürlüğüne olan bağlılığı yeniden vurgulamak ve bu hakka yönelik tehditlere karşı birlikte durmak için önemli ve hatırlatıcı bir gündür.

Bu günün anlam ve önemi üzerine düşünürken, gazetecilere yönelik baskıları sona erdirmek ve basın özgürlüğünü desteklemek için yetkilileirin üzerine düşen sorumluluğu yapması gerektiği de vurgulanmalıdır.  

24 TEMMUZ KUTLAMASI

Bu özel gün, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önderliğinde, meslek örgütlerince kutlanmaktadır. Basın Bayramında basın meslek örgütleri, sendikalar, siyasetçiler basın özgürlüğü ve sansür ile ilgilerde açıklamalarda bulunur. 1989 yılından beri Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, basın özgürlüğünü savunan, bu uğurda çaba harcayan bir kişi ve kuruluşu 24 Temmuz'da Basın Özgürlüğü Ödülü ile ödüllendirmektedir.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELE GÜNÜ TARİHÇESİ

Basın Bayramı nedir? Neden 24 Temmuz'da kutlanır?

Padişah II. Abdülhamit'in saltanatı sırasında "İstibdat dönemi" diye adlandırılan dönemde gazetelerin ancak sansür memurlarının denetiminden geçtikten sonra yayımlandığı Osmanlı Devleti'nde, II. Meşrutiyet'in ilan edildiği 24 Temmuz 1908 günü, İstanbul’da çıkan bir avuç gazete, kendi aralarında sansürcüleri içeri sokmama ve gazetelerini sansüre yollamadan basma kararı vermişlerdi. Bu olay, 24 Temmuz'un “Basın Bayramı” olarak kutlanmasına vesile oldu.

Bir basın günü oluşturulması önerisi, 1946 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin kuruluşu ile gündeme geldi. Başlangıçta, Türkiye'de ilk gazetenin çıkış tarihinin Basın Bayramı olması düşünülmüştü. Ancak ilk gazetenin çıkış tarihi tartışma konusu oldu. Kimileri 1831'de Takvim-i Vakayi’nin yayınlamaya başladığı günü Türkiye'de ilk gazetenin çıktığı tarih olarak kabul ederken, kimileri resmî gazete olduğu için Takvim-i Vakayi'nin ilk gazete sayılmayacağını, 1861'de çıkan Tercüman-ı Hakikat'in Türkiye'de ilk gazete olarak kabul edilmesi gerektiğini öne sürmekteydi. İlk gazete konusunda anlaşma sağlanamayınca gazeteci Refik Halit Karay, Osmanlı Devleti'nde II. Meşrutiyet'in ilan edilişinin yıldönümü olan 24 Temmuz gününü Basın Bayramı olarak kutlamayı önerdi.

24 Temmuz günü 22 yıl boyunca meslek örgütleri tarafından "Basın Bayramı" olarak kutlandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 12 Mart 1971 Muhtırası sonrası baskıların İstibdat Dönemi'ni hatırlattığı gerekçesiyle "Basın Bayramı" ifadesinin kaldırılmasına karar verdi. "Basın Bayramı", "Geleneksel Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü" adını aldı.