Başkan Çelik: 'Aşure gibi kıvam bulmalı ve hem hal olmalıyız'

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri Hacı Bektaş-ı Veli Derneği tarafından düzenlenen Aşure Günü'ne katıldı.

Başkan Çelik: 'Aşure gibi kıvam bulmalı ve hem hal olmalıyız'

Burada yaptığı konuşmada birlik beraberliğin önemini vurgulayan Başkan Çelik, insanlığın da aşure gibi bir ve beraber olması gerektiğini belirtti. 
Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Kayseri Cem Evi'nde yapılan Aşure Günü etkinliğine Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in yanı sıra Vali Süleyman Kamçı, Kayseri Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı Tuğgeneral Selçuk Aygün, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yapılan etkinlikte aşureler yenildi, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sadık Genç'in açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, Aşure Günü'nde hem matemin hem bayramın birlikte yaşandığını belirtti. Aşurenin lezzeti tatlı; ama anlamının acı olduğunu belirten Başkan Çelik, "Fani dünya da böyle bir şey zaten. Acılarımız da var, sevinçlerimiz de. Mutlulukla dolu günlerimiz de geçiyor, üzüntülerle dolu anlarımız da. Aşure de fani dünyanın bir simgesi adeta. Birçok yiyecek bir kapta toplanmış. Tıpkı birbirinden farklı inanışlara, düşüncelere, mezheplere, görüşlere sahip insanların bu dünyada toplandığı gibi. Ancak aşure tatlı, dünya ne yazık ki acı. Bu dünyada insanlık ne yazık ki, aşure gibi hem hal olamamış. Aşure gibi bir ve beraber olmayı başaramamış. Aşure gibi kıvam bulamamış. Nuh'un gemisinde aşure gibi hem hal olarak yeniden yaşama tutunan insanlık maalesef yine ayrılıklar yaşamış. Birbirlerini dışlamış, ötekileştirmiş, ayrıştırmış. Yanlış ararsak o kadar çok yanlış yapılmış ki. Ayrışma için gerekçe ararsak bulmak emin olun hiç zor değil. Ama bir ve beraber olmak için binlerce sebebimiz var. O, binlerce sebepten bir tanesidir aşure. Ortak bir değerimizdir. Bugün burada yaptığımız gibi tek başına değil birlikte yenir. Çünkü, bir olmanın, beraber olmanın, hem hal olmanın bir simgesidir aşure. Siz, biz değil, hepimizdir aşure. Allah bu mübarek günlerin yüzü gözü hürmetine bizleri ilelebet bir ve beraber eylesin. Bizlere yeni matemler yaşatmasın. Ağzımızın tadı da, aramızdaki bağ da aşure gibi sağlam olsun" dedi.

Vali, Süleyman Kamçı da yaptığı konuşmada Aşure Günü'ne katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve "Allah birlik ve dirliğimiz daim etsin" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Çelik, komutanlar ve beraberindekiler Cem Evi'ni gezerek Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sadık Genç'ten bilgi aldılar.

"PRANGADAN KURTULDUK, MİKROPTAN TEMİZLENDİK"

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir adına, şehidin memleketi Niğde'de yaptırılan parkın açılışına katılan Kocaeli heyetiyle Kayseri'de bir araya geldi. Başkan Çelik, Kocaeli heyetine verdiği yemekte 15 Temmuz sürecine değinerek, "Türkiye ayağındaki prangadan ve içimizdeki mikroplardan kurtuldu" dedi. 

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in Harikalar Diyarı'nda Kocaeli heyeti onuruna verdiği yemeğe Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Emniyet Müdürü Levent Yarımel, Gebze Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Kuyu ve Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün ile beraberlerindeki heyet katıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu heyet adına Kayseri'nin misafirperverliği için Başkan Mustafa Çelik'e teşekkür etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de 15 Temmuz sürecini değerlendirerek "Haince kalkışmanın bir kez daha tekerrür etmemesini Rabbimden niyaz ediyorum" diye konuştu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın dik duruşu, milletimizin meydanlarda bu vatana sahip çıkması, Rabbimizin manevi desteği ile 40 yıllık projenin bir gün geçmeden atlatıldığını vurgulayan Başkan Çelik, "Ayağımızdaki pranganın çıkması ve içimizdeki bu mikrobun temizlenmesiyle önümüz açıldı. Her şerde bir hayır vardır. Bu olayı ikinci Vaka-i Hayriye olarak değerlendiriyorum. İnşallah bundan sonra Türkiye'nin önü açık ve yükselişe geçeceğiz. Artık bu devletin ve milletin önünde kimse duramayacak. Burada olduğu gibi şehirlerimiz arasında böyle bağ oldukça, bu iyi niyet devam ettikçe, vatandaşlarımız arasında konu vatan olunca parti farkı gözetmeksizin birlik beraberlik zirve yaptıkça karşımızda kimse duramaz" dedi.

KAYSERİ HAFIZA MERKEZİ FAALİYETE GEÇİYOR

Kayseri'nin görsel ve işitsel arşivini oluşturmak için kurulan Kayseri Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (KAYHAM) çok daha geniş kapsamlı faaliyet gösterebilmesi için Büyükşehir Belediyesi ile Erciyes Üniversitesi arasında işbirliği sözleşmesi imzalandı. 

Kayseri Araştırma ve Uygulama Merkezi için Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlenen imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Güven, üniversite yöneticileri ve Büyükşehir bürokratları katıldı.

"TÜRKİYE'YE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA OLACAK"

KAYHAM'ın Kayseri'nin görsel ve işitsel arşivini oluşturma konusunda uzun zamandır faaliyet gösterdiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Muhammed Güven, "Bu merkezimiz Kayseri ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri toplama gayretinde ve Kayseri'nin hafıza merkezi konumunda. Üniversite kampüsümüz içinde faaliyet gösteriyor. Biraz daha kurumsal bir kimliğe kavuşturup Kayseri'ye daha fazla mal ederek Kayseri ile ilgili araştırmalarda tüm dünyanın kullanımına açmak istiyoruz. Bu açıdan daha fazla desteğe ihtiyaç var. Bu işbirliği ile merkezin biraz daha kurumsal kimliğe kavuşturularak daha iyi çalışmasına temel olacak. Başkanımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Üniversitemizin bilimsel desteği, belediyemiz ve diğer kurumların da katkısıyla Türkiye'ye örnek bir çalışma olacaktır." dedi.

"ŞEHRİMİZ AÇISINDAN ÇOK DEĞERLİ BİR ÇALIŞMA"

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de bir taraftan belediyenin asli görevleri olan alt ve üst yapı çalışmalarını yaparken bir taraftan da şehrin tüm dertleriyle ilgili kaygı çektiklerini söyledi. Bu anlamda Kayseri için tüm projelerin içinde olmaya gayret ettiklerini vurgulayan Başkan Çelik, "Kültür ve sosyal hayatın gelişmesine yönelik yatırım ve projelerde yer alıyoruz. Erciyes Üniversitemizin böyle bir konuda işbirliği teklifi gelince hemen kabul ettik. Kayseri'nin hafızasının oluşması, tüm bilgi ve belgelerin toplanması, bunların değerlendirilmesi ve yayınlanması şehrimiz açısından çok değerli bir çalışma olacaktır. İmzalayacağımız temel bir sözleşme. Hemen akabinde bu iş için uygun mekanın oluşması, uygun kadroların yeniden dizayn edilmesi konularında çalışacağız. Burada toplanacak bilgi ve belgelerin tamamının dijital ortamda arşivlendirilmesi, teknik altyapıların sağlanması, tüm dünyadan bu bilgilerin toplanması ve dünyaya açılması ayrı ayrı iş kalemleri. İnşallah bir taraftan üniversitemizin akademik yönü bir taraftan belediyemizin dinamik yönü birleşince Kayseri açısından olağanüstü güzel bir iş çıkacaktır. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." diye konuştu.

Yapılan açıklamaların ardından Kayseri'nin görsel ve işitsel arşivinin oluşturulması için hazırlanan protokol Başkan Çelik ve Rektör Güven tarafından imzalandı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN HERGÜN 11 BİN KİŞİYE YEMEK

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Vali Süleyman Kamçı ile birlikte Eskişehir Bağları Selçuklu Mahallesi'ndeki aşevini ziyaret etti. Vali Kamçı ve Başkan Çelik, aşevine gelen vatandaşlara yemek dağıttı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Cuma namazını Eskişehir Bağları'nda bulunan Yahyalılı Mustafa Koyuncu Camii'nde kıldı. Namaz sonrası cemaatle sohbet eden Başkan Çelik, mahalledeki çocuklara da çeşitli hediyeler verdi. Başkan Çelik daha sonra Selçuklu Mahallesi'nde bulunan aşevine geçti ve Vali Süleyman Kamçı ile birlikte aşevini ziyaret etti. Kayseri'deki aşevleriyle ilgili Vali Kamçı ve Başkan Çelik'e bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Ali Karcıoğlu Kayseri'deki 11 aşevinde her gün 11 bin kişiye sıcak yemek verildiğini belirtti. Karcıoğlu ayrıca 24 ayrı noktada toplam 20 bin ekmek verildiğini kaydetti.

Aşevini inceleyen Vali Süleyman Kamçı ve Başkan Mustafa Çelik, daha sonra aşevinden yemek alan vatandaşlara yemek dağıttı.