Başkanlar bayram öncesi vatandaşları uyardı

Yaklaşan kurban bayramı öncesi oda başkanları Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nde biraraya gelerek vatandaşları uyardı.

Başkanlar bayram öncesi vatandaşları uyardı

Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış ve Kayseri Kasaplar Odası Başkanı Mustafa Bayırbaş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde basın mensuplarıyla  buluşarak Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyardı.

 

“Etinizi doğru işleyin”

Kurban kesecek vatandaşların kesimlerini önceden belirlenen kurban kesim yerlerinde yapmaları konusunda uyaran Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde özellikle siz değerli basın mensuplarıyla bir araya gelip hem kesilecek olan kurbanlarda nelere riayet edilmesi ve kurban kesim noktalarında veteriner hekimler ve denetim arkadaşlarımızın sahada sürekli faaliyette olduğu ve bununla beraber de asıl önemlisi bizim ülkemizin en önemli kaynaklarından biri olan kırmızı etin Kurban Bayramı 'ndaki kesim sonrasında herhangi bir şekilde telef olmasının önüne geçebilmek adına bugün sağ olsunlar Ticaret Borsası Başkanımız ve Kasaplar Odası Başkanımızla birlikte bu açıklamayı yapma ihtiyacımız hissettik. Kurbanlarımızı özellikle belediyelerimizin belirlemiş olduğu resmi kesim yerlerinde kesilmesini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Çünkü bu alanlarda kesilecek olan kurbanlarda olası tazminata dayalı bir hastalık tespit edilirse bunlar oradaki veteriner ekiplerimiz tarafından rapor haline getirildikten sonrasında bakanlığımızca bu hayvanların bedellerinin yüzde doksanına kadarını ödüyoruz. Bu çok önemli bir husus. Bir başka husus da şu. Oradaki etlerin içerisinde olabilecek sıkıntılı bölgeler varsa yine hekim arkadaşlarımızın gözetimi altında bu etlerin işlenmesi ve hızlı bir şekilde soğuk zincire uyarak evlerimize nakledilmesi gerekir. Etlerin dinlendirilmeden özellikle soğuk zincirde bekletilmeden hemen işlenmesi, kıyma çekilmesi, etin kalitesini ve yeme kalitesini kesinlikle ortadan kaldırmaktadır. Buna da özellikle kurban kesen vatandaşlarımızın riayet etmesini bir kez daha belirtmek istiyoruz. Ve hızlı bir şekilde eğer tüketimi arz edilecekse de eğer saklanması düşünülüyorsa da soğuk zincire ya da kavurarak bir kenarda saklanmasını özellikle öneriyoruz. Bu işte ehil olan kişilerin kesmiş olduğu hayvanlar olan kişiler tarafından işlenmesi gerekir. Yani 365 gün içerisinde sadece bir gün et çeken, et işleyen ya da bu tür hizmeti vermeye çalışan kişi ya da kurumlar elbette ki çok büyük sıkıntılar oluşturmaktadır. Ülkemiz için çok büyük bir ekonomik kaynak, bir dini mecburi yerine getirirken de ülkemizdeki o ekonomik bir kaynağı da ortaya çıkartmak zorundayız. Burada kasapların ya da etlerin doğru işlenmeden saklanması hususu göz önünde bulundurulursa eğer bu ülkenin çok ciddi bir ekonomisinin kaybı demek olacaktır.” diye konuştu.

 

Başkan Bağlamış’tan hijyen uyarısı

Hijyen kurallarına uymayan vatandaşları Tarım İl Müdürlüğü ve belediyelere şikayet edilmesini söyleyen Recep Bağlamış, “İl müdürümüz ve Kasaplar Odası Başkanımızla yapmış olduğumuz istişare sonucunda vatandaşlarımızın kurban alırken ve kurban sonrasında bu etleri en iyi şekilde evlerine ulaştırmanın hijyen yollarını birlikte istişare ettik. Kayseri Ticaret Borsası olarak Kurban Bayramı 'nda kıymetli vatandaşlarımızın kurban alırken kurban vasfını taşıyan hayvanları tercih etmelerini ve bu hayvanların kesmeyle ilgili hijyen şartlarına uyan kasap ve mezbahalar belediyelerimizin göstermiş olduğu kesim yerleri ve özellikle besi çiftlerini tercih etmelerini önemle rica ediyorum. Ve kesim sonrası da biliyorsunuz kurbanın dördüncü gününe kadar kıyma çekme hizmeti oluyor. Burada özellikle şarküteri, kasap ve market dışında kıyma çekimi yaptırmasınlar. hijyen kurallarına uymaları gerektiği noktasında özellikle buradan istirham ediyorum. Tarım İl Müdürlüğümüz ve belediyelerimiz kıyma çekimiyle ilgili ilgili hijyen şartlarına uymayan ve ruhsatı olmayan yerlerle ilgili de kontrol ve cezai işlem uygulayacaktır. Bu noktada da vatandaşlarımızın hijyen kurallarına uymayan yerleri Tarım İl Müdürlüğümüze ve belediyelerimize şikayet etmesi noktasında isteklerimiz var.” ifadelerini kullandı.

 

“Sokaklar denetlenmeli”

Özellikle korsan kıyma çekimi ile ilgili denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini kaydeden Kayseri Kasaplar Odası Başkanı Mustafa ise, “Kasaplar ve Besiciler Odası olarak bu sene inşallah tam bir tedbir yolu olarak belediyelerimiz ve tarım müdürlüğümüzle bir istişare yaptık. İnşallah bunu bir senelik hijyen hususunda sıhhatli olmayan o durumlardan, evlerden çıkarılan makinelerle et kesilmemek çektirmemesinde gayret ve çaba göstereceğiz. Belediyemizle de başkanlarımızın yanında istişare ettik. Benim bir ricam var. Bu iki gün içinde bayrama iki gün kala sokaklara, caddelere sıkı bir denetim yapalım. Çünkü şimdi şu durumda sokaklarda, caddelerde berber, marketler hep afiş açmışlar et çekilir diyerek. Gezdiğimizde her yerde görüyoruz bunları. İki gün önceden bir şeyler  yapmamız şart olur. Bunun dışında akli dengesi yerinde olan hayvan kesilir kurban olur. Kulağı kesik yarım, kuyruğu kesik olan mallar kesilmez. Bizim halkımızdan isteğimiz de ilk önce malı alırken kulak küpelerine dikkat etmeleri lazım. Ağzından salya akmaması lazım. Bu hususlara çok dikkat edilmesi lazım” dedi.

 

>>Selma Kösedağ