Beklenen Marmara depremi Kayseri'yi nasıl etkileyecek?

Türkiye 6 Şubat'tan bu yana dur durak bilmeden irili ufaklı depremler ile sarsılıyor. Ülkemizin en kalabalık bölgelerinden biri olan Marmara bölgesinde beklenen muhtemel depremin, son zamanların en şiddetli depremi olacağı ön görülüyor. Peki, Marmara bölgesinde beklenen bu büyük deprem Kayseri'yi nasıl etkileyecek? Tüm merak edilenleri deprem uzmanı Adnan Evsen Kayseri Anadolu Haber'e anlattı.

Beklenen Marmara depremi Kayseri'yi nasıl etkileyecek?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Beklenen Marmara depremi için deprem bilimcileri ciddi uyarılarda bulunuyor. Muhtemel depremin 7,0’ın üstünde olacağı tahmin ediliyor.

Depremin hangi zaman diliminde olacağı en çok merak edilenler arasında.

Beklenen Marmara depremi Kayseri'yi nasıl etkileyecek?Jeoloji uzmanı Adnan Evsen beklenen Marmara depremi için 250 yılda bir gerçekleştiğini söyledi: “Marmara depremi, Kuzey Anadolu fay zonu üzerinden muhtemel Marmara depremi olarak bekleniyor. Marmara bölgesindeki depremin tekrarlanma aralığı 250 yılda bir gerçekleşiyor. Bu süre geldi diyen bilim insanları var. Bu süre henüz gelmedi 2045’e kadar zamanı var diyen bilim insanı da var. 2036’ya kadar bunun süresi var diyen de var. Bilim camiasının bu tartışmaları yapmaları son derece olağan ve normaldir. Bu bilgi kirliliği değildir. Bu bilim insanlarının yapmış olduğu çalışmaların kendilerine göre doğru taraflarını, kamuoyu ile paylaşmasıdır. Marmara depremi, zamanı gelmiş ya da çok yaklaşmış olmasına rağmen beklenen bir depremdir. Bu deprem olacak bir gün, ama keşke bunun süresi biraz daha uzun olsa. Bu deprem denizin içinden mi olur, karadan mı olur bununla ilgili net bilgiler yok, ama muhtemel görüş deniz içerisinde olacak yönünde. Eğer bu depremin oluş süresi olabildiğince gecikirse bize bir süre tanımış olur.”

Beklenen Marmara depremi Kayseri'yi nasıl etkileyecek?Kayseri nasıl etkilenecek?

Evsen, bu depremin gerçekleşmesinin ardından çok sayıda vatandaşın zarar görebileceğini belirterek şöyle dedi: “ Bu muhtemel İstanbul depremi bugün olacak olursa çok sayıda zayiatımız ortaya çıkar. Çünkü muhtemel olacak bu deprem 7 ve 7’nin üzerinde olacak bir depremdir. 7 büyüklüğündeki bir depremden de nerden baksanız Avrupa yakası, Silivri tarafı o kısımlardan Avcılar bölgesi kötü zemin koşulu ile birlikte 25-30 bin vatandaşımız hayatını kaybedebilir. İstanbul depremini Kayseri’den hissedebiliriz. 2- 2,5 büyüklüğünde deprem olmuş gibi hissedebiliriz.  Bir zararı olmaz bunun Kayseri’ye, sarsıntıyı hissederiz sadece, ama İstanbul etrafındaki şehirler bu depremi şiddetli yaşarlar.”