Beklenen sergi açıldı!

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kayseri Üniversitesi Mustafa Çıkrıkçıoğlu MYO işbirliğinde Sanatçı Zahide Şahin tarafından düzenlenen Sandıkta Açan Sümbüller sergisi açıldı.

Beklenen sergi açıldı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yahyalı halısının motiflerinden oluşan "Sandıkta Açan Sümbüller" isimli sergi Kayseri Arkeoloji Müzesi Geçici Sergi Salonu'nda düzenlenen törenle açıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kayseri Üniversitesi Mustafa Çıkrıkçıoğlu MYO işbirliğinde Sanatçı Dr. Zahide Şahin tarafından düzenlenen Yahyalı Halılarından Motifler konulu ’Sandıkta Açan Sümbüller’ sergide 50 eser yer aldı.

Yahyalı Kaymakamı Mehmet Kaya, Yahyalı halısının keşfedilen en eski Türk halısı olduğunu belirterek "Çok üzücü ama Yahyalı’da 15 yıl öncesine kadar her evde Yahyalı halısı dokunurken, gençlerimizin çeyizliklerini yaptığını bildiğimiz bir halı iken şuan günümüzde sayısı çok azalmıştır. Makineleşmenin artmasıyla bu değerlerimiz günümüzdeki varlığını kaybediyor." dedi.

Beklenen sergi açıldı!

Halıların içerisinde anadolu insanının sevgisi, hüznü ve sevdası olduğunu anlatan Kayseri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Tekin ise şunları kaydetti:

"Sanat ve gönül coğrafyamızın yansımasıdır bunlar. Bir halı deyip geçmiyoruz. Halılara bu açıdan baktığımızda içerisinde birçok şey okuyabiliriz. Aslında bir medeniyeti okuruz. Renkler, desenler ve birde çilekeş sürdürülen bir ömür. Şimdi müzelerimizde yer alıyor, aslında evlerimizdeydi bunlar. Yine ümit ediyoruz ki bu çabaların bir yansıması olsun, yeniden hayat bulsun. Gelenekler çok mühimdir kolay oluşmaz, kolay da vazgeçmeyelim."

Beklenen sergi açıldı!

İl Kültür Turizm Müdürü Şükrü Dursun da, sergi sahibi Kayseri Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi Zahide Şahin'e emeklerinden dolayı teşekkür etti.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi İşletme ve İştirakler Daire Başkanı Cenani Ayaydın ise kentte halı, kilim müzesi oluşturulması yönünde adım atılacağını belirtti.

Beklenen sergi açıldı!

Açılışın yapılmasının ardından katılımcılar sanatçı Şahin’den eserler hakkında bilgi aldı.

Sandıkta Açan Sümbüller sergisi 17 Eylül'e kadar vatandaşlara ücretsiz şekilde açık olacak.

Beklenen sergi açıldı!