BİK Müdürü Tecimen: ' Batı'da haber akışının yönü yerelden merkeze, bizde ise tersidir'

Basın İlan Kurumu (BİK) Kayseri İl Müdürü Mehmet Habil Tecimen yerel basın hakkındaki görüşlerini paylaştı. Yerel basın konusunda bir söyleşi gerçekleştirdiğimiz BİK İl Müdürü Tecimen, yerel basının önemine vurgu yaptığı açıklamalarında 'Dünyanın her yerinde varolan bir şey bizde tam tersinedir. Batı'da, haber akışının yönü yerelden merkeze doğrudur. Ancak ülkemizde bu durum tersinedir. Merkezin haber kaynağı yereldir dünyada. Bizde ise yerelin haber kaynağı merkezdir. Bir haber yapsınlar da bizde gazeteye koyalım niyetiyle hep gözümüz Ankara'da İstanbul'dadır' dedi.

BİK Müdürü Tecimen: ' Batı'da haber akışının yönü yerelden merkeze, bizde ise tersidir'

SİZCE YEREL GAZETE VE TELEVİZYON NASIL OLMALIDIR, YEREL BASINDAN İSTENİLEN NEDİR?

Biraz önce söylediğim gibi, yerel basın merkeze haber sağlayacak, merkez haberlerine kaynak oluşturacak şekilde olmalıdır. Ve her haber, üzerinde 7 tane renk taşır. Haberi yazan kişi hangi rengi koymak istiyorsa ona göre oluşturur. Haberin diyalektiği, haberin haber teorisi böyledir. Muhabir ve gazete hangi rengi haberde sunmak istiyorsa o rengi alır o haber. Dünyanın en masum haberini, dünyanın en cani haberi haline getirebilirsiniz. Yerel basın bu anlamda vicdanı temsil etmektedir. Çünkü ilk eldir, ilk kaynaktır. Oysa maalesef Türkiye'de haberin merkezinde olanlar, maalesef haberin politikasını yapıyorlar. Kendilerine uygun haber başlığı çıkarıyorlar, haberin asıl anlamını hiçe sayıyorlar. Bu anlamda merkezin prangasını, tahakkümünü kırmak için yerel basın çok önemlidir. Türkiye'de devrimler, inklaplar, rejim değişiklikleri planlayanlar 100 yıl öncesinde de gazeteleri kullanıyordu, şimdi de gazeteleri kullanıyorlar. Gazeteler bu noktada kendilerine ciddi anlamda bir özeleştiriye tabi tutmalıdır. Biz gazeteciler olarak günü kurtarmaya çalışıyoruz. Ürettiğimiz haberler dünyada referans olarak gösterilmiyor. Bu hem yerel hem de ulusal ölçektedir. Bu noktada milli basın çok önemlidir. Ben büyük Türkiye'ye adanmamış hiçbir kelamı, satırı, cümleyi kabul etmiyorum.

BURSA İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN GELİYORSUNUZ. İLK İZLENİMLERİNİZE GÖRE KAYSERİ BASINI BURSA İLE KIYASLANDIĞINDA NE DURUMDA SİZCE?

Teknik anlamda çok eksik. Kayseri basını bu anlamda biraz daha yatırım yapmalı. Kayseri'de kadrolu ve yetişmiş insan sıkıntısı var basın sektörüyle ilgili. Gazetecilik elbette para kazanmak için de bir araçtır. Ancak bu meslek aşkla yapılması gereken bir meslektir. Para elbette kazanacaksınız ancak öncelik gazetecilik aşkı olmalı, yani bu istek gazetecilik dünyasında, basın sektöründe ağır basmalı. Bu sadece Kayseri'nin sorunu değil. Tüm Türkiye'nin sorunudur aslında. Benim geldiğim Bursa'da, bununla birlikte Türkiye'de yerel basının nispeten daha gelişmiş olduğu bilinen Kocaeli gibi, Bursa gibi, Akdeniz, Karadeniz bölgesi gibi bölgeler ile şehirler de, yerel basın gelişmiş olsa bile söz ettiğim bu sorunlar yok değil. Yani bu iş ticaret değil, habercilik, gazetecilik öncelik olmalıdır. Yani yerel basın organları, devletin parasını almak için değil, devletten para almak için değil, gerçekten haberi üretmek ve bunu kamuoyuyla paylaşmak için gayret etmelidir. Bakın bir de şu vardır. Gazeteler bölge sanayi ile reklam anlamında, ilan anlamında büyük bir iş birliğine gidebilir. Bursa'da bu durum daha iyi işlemektedir. Basın sektörü ile sanayi arasında reklam ve ilan konusunda bir entegrasyon olması düşünülebilir. Bu konuda sanayi sermayesi ile gazeteler ve basın sektörü arasında ciddi reklam beraberliği kurulabilir.

KAYSERİ BASINI İÇİN BİR ÖNGÖRÜNÜZ VAR MI, YENİ GÖREVİNİZDE HEDEFLERİNİZ NELERDİR?

Kayseri basını, Türkiye ölçeğine hitap edebilmelidir. Haberler ciddi nitelikli, halkı ilgilendiren, sosyal ağırlıklı, Kayseri ölçeğinde bütün Türkiye'yi de ilgilendiren, bütün insanları da ilgilendiren haberler olmalıdır. Bakın mesela Kayseri entellektüel geçmişi ve altyapısı olan bir şehirdir. Üstelik 4 tane Türkiye çapında eğitim veren, tanınan üniversiteye sahiptir. Yani bunlar nitelikli ve bir yönüyle de bütün Türkiye'yi ilgilendiren bilgiler ile haberleri potansiyel olarak barındıran kurumlar. Kayseri basını da potansiyellerini iyi değerlendirmeleri ve nitelikli, tarafsız ve önemli haberleri merkeze taşımalıdır. Yani daha önce de belirttiğim üzere, yerel basın merkeze doğru haber iletmelidir. Merkezdeki haberleri oradan servis etmemelidir. Yerel basın ilk eldir. Haberin kaynağıdır. Bir de bizler basın dilimizi evrensel çizgiye ulaştıracak mıyız, yoksa yerel düzeyde mi kalacağız, bunun cevabını vermeli ve ona göre bu yola devam etmeliyiz. 

SOSYAL MEDYA VE İNTERNET HABERCİLİĞİ YAYGINLAŞTI, BUNLAR GAZETELERİ ETKİLER Mİ, SANAL GAZETECİLİK MEVCUT GAZETELERİN YERİNİ ALIR MI?

Gazetelerin gelecek 10 yıl içerisinde tadil edeceğini düşünüyorum. İnternet haberciliği, benim öngörüme göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde zirveye çıkacaktır. Ve internet haberciliği toplumda büyük bir etki oluşturacak, devletin otoritesini bile etkileyecek duruma gelecektir.  Artık çağın haber taşıma ve iletişim kanalı internettir biliyorsunuz. İnsanların da bilişime, teknolojiye alıştığı ve onsuz yapamadığı bu ortamda haberleri de, bilgileri de, ilanları da, duyuruları da bu ortamdan, yani internetten edinmektedir. Yeni nesille birlikte internet haberciliğinin, gazetelerden daha etkin olacağını düşünüyorum. 

YEREL BASININ YURT DIŞINDAKİ DURUMU NEDİR?

Bir defa her açıdan Türkiye'ye kıyasla gelişmiştir. Orada yerel basındaki tirajlar da gayet yüksektir. Orada yerel basın, merkeze, ulusal basına kaynaklık eder. Haber ağı yerelden merkezedir. Dış yerel basında eleştiri ağırlıklıdır. Ancak bu eleştiri yıkmak, bozmak için değildir. Yapıcı, fayda sağlayan bir eleştiri dozu ve üslubu ile eleştiri kullanılır. Dış ülkelerde de yerel basını destekleyen reklam ve ilan veren devlet kurumları mevcuttur. Basının da ticari bir yönü vardır tabii ki. Ancak Türkiye de dahil dünyada basın maalesef sermaye odaklıdır. Her yerde bu vardır. Yani basın para kaynaklarına yakındır ve genellikle o doğrultuda haber üretir, yayınlar. Dış ülkeler ile Türkiye arasında fark olmayan konu budur. Çünkü bu durum bütün dünyada bu şekildedir. Ancak yerel basın işleyişi bakımından Avrupa ve Amerika bizden daha iyi bir şekilde sistemi kurmuş durumdadır. RÖPORTAJ: K AAN AKBAŞ