Binlerce işletmeye kritik uyarı: Batabilirsiniz!

İflas eden veya konkordato ilan eden işletmelere de her gün yenileri eklenirken, Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Yedikaya'dan binlerce işletmeyi ilgilendiren çok önemli bir uyarı geldi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Binlerce işletmeye kritik uyarı: Batabilirsiniz!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Yedikaya, enflasyon muhasebesinin zor şartlarda ayakta kalmaya çalışan çok sayıda küçük işletmeyi batıracağını söyledi.

Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (KSMMMO) Başkanı Ali Yedikaya, ekonomik kriz nedeniyle zor koşullar altında ayakta kalmaya çalışan işletmelerle ilgili çok kritik bir uyarı yaptı. 

Türkiye’de son dönemlerde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle pek çok firma finansman sorunu yaşarken, istihdam da ciddi zorluklar yaşıyor. Bu nedenle Türkiye’deki işsizlik rakamları, geçtiğimiz ay tekrar yükselişe geçti.
Birçok firma yüksek faiz oranları nedeniyle kredi kullanamazken, kapanan firma sayısında da artışlar yaşanıyor. İflas eden veya konkordato ilan eden işletmelere de her gün yenileri eklenirken, KSMMO Başkanı Ali Yedikaya, bu tablonun daha da ağırlaşabileceğine yönelik açıklamalar yaptı.

TV 1’e açıklamalarda bulunan Yedikaya, enfasyon muhasebesinin vergi adaletsizliği doğrulacağını dile getirdi. 
Yedikaşa, şunları söyledi: 'Son geldiğimiz olaya baktığımızda, firmaların sermayeleri güçlü, kaç çıkan firmalar enflasyon muhasebesi uyguladıklarında vergi ödemeyecekler? Kimler vergi ödeyecek? Yüklü vergi yükü ile karşı karşıya kalacak olanlar kimler? İşletmelerinde zarar eden iş insanları ve sermayesi güçlü olmayan iş insanları yüklü miktarda enflasyon muhasebesinden kaynaklı kar ve vergi ile karşı karşıya kalacaklar. Zaten işletmelerini döndürmekte zorlanan iş insanları, bu zarardan dolayı bilançoları bozulacak. Beyannameleri bozulacak. Bankalardan kredi kullanmakta sıkıntı yaşayacaklar. Dolayısıyla bu insanlar bir de enflasyon muhasebesinden kaynaklı vergi finansmanı ile karşı karşı kalacaklar. Tabiri yerinde ise batmayan firmaları batıracak bu enflasyon muhasebesi.'

Yedikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, bu düzenleme ile birlikte büyük işletmelerde vergi çıkmayacak, vergileri azalacak. Büyük işletmeler enflasyon düzeltmesi nedeniyle daha az vergi ödeyecekler, küçük işletmeler gerçekleşmemiş kazançlar üzerinden daha fazla vergi ödemek zorunda kalacak. Bu vergi adaletini zedeleyecek.