BİR 'FANZİN'İMİZ EKSİK
Kayseri'ye 'fanzin' kültürü olmayışına yönelik eleştiri yapıldı. Bununla birlikte Kayseri hakkında ağır hakaret ve övgü ile de bahsedildi.
İngilizce FANatic ve magaZİNE kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşturulan finansal kaynaklardan ve hiyerarşik yapılardan uzak alternatif bir basılı materyal olarak bilinen, farklı yöntemlerle çoğaltılan örnekleri olmakla beraber genellikle fotokopi aracılığı ile çoğaltılarak, satış amacı güdülmeden dağıtılan yayınlar olan fanzin uygulamasının Kayseri’de bulunmayışı fanzin uğraşı yapanlar ile gerçekleştirilen röportajda konu edilirken, röportajda ayrıca Kayseri’de okuma alışkanlığının da az olmasından şikayet edildi.
‘PARAZİT FANZİN’ KAYSERİ TEMELLİ
Fanzin ile uğraşanlar ile gerçekleştirilen 2017 yılındaki röportajda, takipçileri ve meraklıları tarafından oldukça ilgi gören ‘parazit fanzin’in Kayseri temelli bir fanzin olduğu ifade edilirken, söz konusu fanzin ile ilgili “Parazit Fanzin son zamanlarda elime geçen, okurda ilgi uyandıran fanzinlerden biri. Aynı zihniyeti paylaşmış yapısından ya da yaşanmışlıklarından mıdır, kendine has bir dil geliştirmiş. Sayfalar üzerinden okurlarla iletişime geçen, dikkat çeken bölümler var. Onları önemli kılan bir başka husus da Kayseri temelli bir fanzin olması. Birkaç şehre sıkışmış, metropol yaşantısıyla özleşen yurdun fanzin algısının dışında kendi yolundan yürüyen, yürüdükçe büyüyen Parazit Fanzin’in yeni yeni etkinliklere, girişimlere hazırlandığını duyuyoruz” ifadeleri yer aldı ve fanzin uğraşçısı Mustafa Yurdakul; “Yani daha önce bir fanzin çıkartıyorduk aslında ve bu fanzin, bünyesinde Parazit ekibinin bir kısmını da barındırmaktaydı fakat kısa süreli bir fanzin oldu. “Aradan uzun bir süre geçtikten sonra tekrar bu işe girelim mi? Girelim!” Planladık ve girdik. Basitçe bu şekilde. Fakat sonrasında bu fanzin işi ciddileşti ve buna bir misyon yüklendi. Kayseri’de bir alt kültür oluşturmak ve var olan alt kültürü dışarı çıkartmak, Kayseri’ye beat edebiyatını tanıtmak gibi. Bunda da başarılı olduğumuza inanıyoruz. Bir takım ortak paydada buluşan insanlarız hepimiz yakın arkadaşız. Sık sık buluşup konuşan ve tartışan bir arkadaş grubuyuz, edebiyat sanat felsefe gibi. Aslında Parazit’i bu arkadaşlık ve fikir alışverişi oluşturdu” dedi.
KAYSERİ’YE AĞIR HAKARET VE ÖVGÜ DE İÇERİYOR
Kayseri temelli olan ‘parazit fanzin’ konusunda yapılan röportajda Kayseri’den ‘genel itibari ile yobaz, tutucu, zihinsel olarak sakat’ şeklinde bahsedilirken, diğer taraftan da; “Fakat cevher diye tabir ettiğimiz, odasına kapanmış, kendi alanında yaşayan bir takım çevre bulunmakta” denilerek söz edildiği görüldü. Söz konusu ifadeler şu şekilde oldu; “Şehir genel itibari ile yobaz ve tutucu, zihinsel olarak sakat yani. Tipik bir İç Anadolu şehri. Edebiyat algısı ise ticari, dini ve popüler kültür bir takım yayınlardan öteye geçmiyor. Fakat cevher diye tabir ettiğimiz, odasına kapanmış, kendi alanında yaşayan bir takım çevre bulunmakta. Bunları da işte buluşmalarla etkinliklerle vs. ortaya çıkarıp bir araya getirmeye çalışıyoruz. Başlangıçta üç kişi girdik bu olaya fakat sonrasında Parazit’in kendi bünyesinde olsun, okur çevresinde olsun bu sayı, fanzin kültürü tanındıkça artmaya başladı. Çünkü Kayseri daha önce böyle bir işle karşılaşmadı. Gördüğümüz karşılaştığımız bir takım çevreler ve oluşumlar var fakat onlar da ticari kaygıların ve popüler kültürün bünyesinden sıyrılamayanlar. Bu bahsettiklerimiz zaten çok fazla tutunamadılar. Aslında baktığınız zaman Kayseri gibi bir şehirde tehlikeli bir iş yapıyoruz, bölgenin sosyo-kültürel yapısına bakıldığında. Kimi zaman tepkilerde aldığımız oluyor üçüncü sayıda başımıza geldi fakat bu durumun bizim için iyi bir şey olduğunu söyleyebiliriz. Kendimizi kısaca özetleyecek olursak toplumun içine sızmış Parazit’leriz.” HABER: KAAN AKBAŞ