Birine kefil olmadan önce bir daha düşünün

Son dönemde artan kira, kredi ve ticari işlemlerle birlikte kefil olma talepleri de yükselişte. Özellikle ev veya iş yeri kiralamak, banka kredisi kullanmak ve araç kiralamak gibi işlemlerde kefillik neredeyse zorunlu hale geldi. Ekonomist İslam Memiş kefillik konusunda artan taleplerle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Birine kefil olmadan önce bir daha düşünün
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ekonomist İslam Memiş, son dönemde kefillik konusunda artan taleplerle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Özellikle ev, iş yeri kiralama, taksitli ürün alma, banka kredisi kullanma ve araç kiralama gibi işlemlerde kefillik olmadan sürecin neredeyse imkansız hale geldiğini belirten Memiş, kefil olmayı düşünen kişilerin dikkat etmesi gereken konuları TV100’deki köşe yazısında detaylı anlattı.

Kefil olmanın risklerini tek tek sıraladı

Memiş, ‘Alt tarafı bir imza’ diyerek hafife alınan kefilliğin, ileride ciddi mağduriyetler doğurabileceğini vurguladı ve kefil olan kişilerin ‘kefilzede’ olma ihtimaline karşı dikkatli olmalarını tavsiye etti. Memiş, kefillik yaparken göz önünde bulundurulması gerekenleri tek tek sıralayarak; ‘Mesela ev ya da iş yeri kiralayan tanıdığınıza kefil olurken; Yalnızca kira borcunu üstlenin. Tadilat, aidat ve fatura gibi masraflara dahil olmayın. Kefil olacağınız süreyi kendiniz belirleyin ve yazın. Kefil olduğunuz süre kontrat tarihini geçmemeli. Kesinlikle açık senet imzalamayın. Araç kiralamaya kefil olmak daha riskli!. Çok çok iyi tanıdık veya aileden biri olmalı. Onda da şunlara dikkat etmelisiniz. Kesinlikle açık senet imzalamayın. Kredi kartına müdahale edecekleri bilgileri vermeyin. Sorumluluk ve açıklamaları iyi okuyun. Aileden biri değilse kefil olduğunuz araçta sizin de olmanız önemli (neyle karşılaşacağınız sürpriz olmasın)’ ifadelerini kullandı.

‘Müteselsil borcu kişisel üstlenmektir’

Memiş, müteselsil kefillikte dikkat edilmesi gereken önemli bir noktaya da değinerek şöyle dedi; ‘Müteselsil kefil anlamı, ödenmeyen bir borç olduğunda borcu, gerçek borçlunun yerine ödemek zorunda olan kefil için söylenir. Aslında müteselsil kefillik, borçlunun borcunu kişisel olarak üstlenmek anlamına gelir.’