Bölge İdare Mahkemesi'nde yılda 2 binden fazla dava açılıyor

Kayseri Bölge İdare Mahkemesi'nin kapatılma kararı çıkmasının ardından akıllarda iş yoğunluğu bakımından soru işaretleri oluşurken, bölge idare mahkemesinde yılda 2 binin üzerinde dava açıldığı öğrenildi.

Bölge İdare Mahkemesi'nde yılda 2 binden fazla dava açılıyor

Kayseri Bölger İdare Mahkemesi hakkında kapatılma kararı çıkması ile bazı sivil toplum kuruluşları karara itiraz ederek gerekçelerini öne sürerken, Adalet Bakanlığı'ndan elde edilen 2014 yılı bölge idare mahkemeleri istatistikleri bilgilerine göre, Türkiye'de toplam 25 bölge idare mahkemesi içerisinden biri olan Kayseri Bölge İdare Mahkemesi'nde bir yıl içerisinde toplam 2 bin 477 dava açıldığı görüldü. Edinilen bilgilerde, Van, Ordu, Manisa, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Sivas, Kırıkkale, Trabzon ve Zonguldak gibi illerin bölge idare mahkemelerine kıyasla Kayseri Bölge İdare Mahkemesi'nin iş yoğunluğunun fazla olduğu belirlenirken, Samsun, Malatya, Konya, İzmir, İstanbul, Gaziantep, Diyarbakır, Edirne, Bursa, Aydın, Ankara ve Adana illerindeki bölge idare mahkemelerine göre ise kıyaslandığında iş yoğunluğu bakımından Kayseri Bölge İdare Mahkemesi'nin düşük düzeyde seyrettiği görülüyor.

İŞ DÜNYASI OLUMSUZ ETKİLENİR

Kayseri Bölge İdare Mahkemesi'nin kapatılma kararı ile durumu protesto ederek basın açıklamasında bulunan bazı sivil toplum kuruluşları ise konu ile ilgili olarak görüşlerini paylaştı. Öne sürülen görüşlerde Kayseri'de bölge idare mahkemesinin kapatılması ile esnafın, sanayicinin, ticaret erbabının vergi mahkemeleri için Ankara'ya gitmek zorunda kalacağı, sorunların çözümünün uzayacağı ve zahmetli olacağı ifade edildi. STK yetkilileri, Kayseri Bölge İdare Mahkemesi'nin kapatılarak taşınmaması yönünde siyasilere çağrıda bulundu.

MAHKEME SAYISI 25'TEN 8'E DÜŞÜYOR

Bölge İdare Mahkemeleri'ni ilgilendiren söz konusu yasada yapılan değişiklikle birlikte, Türkiye'de bulunan 25 bölge idare mahkemesi sayısının 25'ten 8'e düşürülmesi kararlaştırılırken, gündemde ise Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Erzurum, Samsun ve Gaziantep'te bu mahkemelerin kurulması öngörülüyor. Buna göre başta Adana olmak üzere bölge idare mahkemeleri kaldırılan diğer illerde de durum kaygıyla karşılanarak eleştiriliyor. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ