Bölgesindeki çağrı merkezleri istihdamında Kayseri 1. sırada

Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerde çok yaygın olan, Türkiye'de ise yeni yeni yaygınlaşan çağrı merkezlerindeki istihdam konusunda, Kayseri bölgesinde 1. sırada yer aldı.

Bölgesindeki çağrı merkezleri istihdamında Kayseri 1. sırada

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Yozgat Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Mahmut Akbaba, yaptığı araştırmada, TR72 olarak bilinen Sivas, Yozgat ve Kayseri illerini kapsayan bölge içerisinde, toplam 1750 kişinin çağrı merkezlerinde istihdam edildiğini ve bu istihdam içerisinde ise en büyük payı 700 çağrı merkezi çalışanı ile Kayseri'nin aldığını bildirdi.

TÜRKİYE'DE HER 1200 KİŞİYE BİR ÇAĞRI MASASI

Günümüzde Avrupa ülkelerinde 200 ila 400 kişiye bir çağrı masası, İngiltere ve ABD gibi ülkelerde her 100 kişiye bir çağrı masasının hizmet vermekte olduğu bilgisi verilen araştırmada, Türkiye'de ise her 1200 kişiye bir çağrı masasının hizmet verdiği kaydedildi. Uzman Akbaba, bu durumun çağrı merkezi pazarının Türkiye'de henüz doygunluğa ulaşmadığını göstermekte olduğunu paylaşarak şu ifadelerde bulundu; "Sektör 2023 yılına kadar toplam 350 bin istihdam potansiyeline sahiptir. Türkiye'de son 5 yıl içerisinde 200 milyon Lira yatırım yapılan sektörün toplam pazar büyüklüğü 1.43 milyar Dolar'a ulaşmıştır.  Toplam 55 bin çağrı masası kapasitesine ulaşan sektörde istihdam, her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde çağrı merkezlerinin en yoğun bulunduğu il İstanbul’dur. Son dönemlerde artan maliyetler, şehrin doygunluğa ulaşması ve çalışan sirkülasyonunun fazlalığı gibi sebepler İstanbul'da bulunan çağrı merkezlerinin Anadolu'ya kaymasına neden olmaktadır. İşletmeler yeni çağrı merkezi yatırımlarını daha az maliyetli olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerine yapmaya başlamışlardır. 2011 yılında sektör istihdamının yaklaşık yüzde 28'i Anadolu'da iken bu oran 2013 yılı itibariyle sektördeki yüzde 40'a ulaşmıştır" 

TR72'DE İSTİHDAM 1750 KİŞİ 

Çağrı merkezleri hakkında verdiği bilgilerde çağrı merkezlerinin Anadolu'ya kayması kapsamında TR72 Bölgesi'nde de çeşitli çağrı merkezi yatırımlarının hayata geçtiğini belirten Uzman Akbaba, "Bu kapsamda Kayseri'de 1 çağrı merkezi, Sivas'ta 2 çağrı merkezi ve Yozgat' ta da 1 çağrı merkezi faaliyete başlamıştır. Bu merkezlerde toplam 1750 kişi istihdam edilmekte olup, bu istihdamın 700’ü Kayseri'de, 550'si Sivas’ta ve 500’ü ise Yozgat’ta sağlanmaktadır" dedi. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ