Bomba iddia – Kayseri'den o ülkeye ambulans uçak mı gönderildi?

Kayseri'den Danimarka'ya ambulans uçak gönderildi iddiaları, bir dönem ortalığı karıştırdı. Uçağın içinde bulunan 'Teşekkür notu' akıllarda soru işareti bıraktı. Peki, iddialar doğru mu? Danimarka'ya uçak gönderildi mi? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Bomba iddia – Kayseri'den o ülkeye ambulans uçak mı gönderildi?

Geçtiğimiz dönemlerde sosyal medyada hızla yayılan bir paylaşımla, ‘Kayseri’den Danimarka’ya ambulans uçak gönderildi’, iddiaları gündeme geldi. Kayseri’de üretilen bir ambulans uçağın Danimarka’ya gönderildiği ve emekli olduktan sonra Kopenhag’daki bir müzede içinde bir teşekkür notu ile sergilenmeye başlandığı iddiaları hızla yayıldı.

Bomba iddia – Kayseri'den o ülkeye ambulans uçak mı gönderildi?

İddialara göre Kayseri’de üretilen ambulans uçağı Kopenhag’daki bir müzede sergileniyor. Grönland ve Faroe Adaları’nda 40 yıl boyunca sağlık hizmetlerinde kullanıldığı iddia edilen uçağın sergilendiği müzede, ‘Bu ambulans uçağı, 40 yıl denizaşırı topraklarımızdaki insanlarımızın sağlığı için çalıştı, hem ona hem de bu uçağı yapan Kayseri Uçak Fabrikası Personeline şükranlarımızı arz ederiz’ yazılı bir not bulunduğu öne sürülüyor.

Bomba iddia – Kayseri'den o ülkeye ambulans uçak mı gönderildi?

Bu iddialar, Türkiye’nin havacılık tarihinde önemli bir yeri olan Kayseri Uçak Fabrikası’nın gurur kaynağı olarak görülürken, olayın aslı teyit.org ile netlik kazandı. teyit.org tarafından yapılan açıklamaya göre görseldeki uçak Türkiye’de üretilip Danimarka’ya satılmış. Hasta taşıma aracı olarak nitelendirilen uçak Kayseri Uçak Fabrikası’nda değil, Etimesgut Uçak Fabrikası’nda üretilmiş. 1951 yılında üretilen bu uçağın 1952-1962 yılları arasında kullanıldığı, 1965 yılında bir yangın sırasında yok olduğu iddia ediliyor.

Teyit’in ulaştığı habere göre Kopenhag Müzesi’nde iddialara konu olan ‘Kayserililere teşekkür notu’ bulunan bir eser sergilenmediği belirtildi.