Boykota Rağmen Kayseri'den İsrail'e Mal Satmaya Devam Ediyorlar!

İsrail'in Filistin'de uyguladığı soykırım nedeniyle bir yandan İsrail yanlısı firmaların ürünleri boykot edilirken, bir yandan da bu ülkeye ürün satışı durduruldu. Ancak Kayseri'den bazı firmaların, dolaylı yollardan İsrail'e mal satmaya devam ettiği iddia edildi! Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Boykota Rağmen Kayseri'den İsrail'e Mal Satmaya Devam Ediyorlar!

İsrail’in 2023 yılının Ekim ayında Filistin halkına yönelik başlattığı büyük katliam, tüm dünyada tepki ile karşılanırken, savaşın, ekonomi sektörüne de önemli derecede yansımaları oldu. Dünya genelinde insanlar, yaşananları protesto etmek için çeşitli eylemler yaparken, bir yandan da İsrail’i ekonomik olarak zayıflatacak adımlar atıyor. Bu çerçevede, İsrail’i açıkça destekleyen ticari firmaları ve markaları satın almayarak protesto ediyor.

Türkiye’de İsrail yanlısı firmaların ürün ve hizmetleri bir süredir vatandaşlar tarafından satın alınmayarak boykot ediliyor. Özellikle giyim, kozmetik, temizlik alanında bir süreden beri boykot devam ederken, Türk Hükümeti de 9 Nisan’da İsrail ile olan ticareti durdurma kararı almıştı. 

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada ‘İsrail'in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkımın devam etmesi İsrail Hükümeti’nin uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakması ve insani yardımları engellemesi’ üzerine Türkiye'nin ‘9 Nisan 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatını kısıtlandığı’ belirtildi.
Kamuoyunda oluşan büyük tepki üzerine hem resmi kurumlar hem de özel firmalar, İsrail’e ürün satışı yapmama kararı aldı. Ancak bazı firmaların, insani duyarlılık göstermeyerek, bu boykotu çeşitli yollarla deldiği belirtiliyor. Kayseri’deki bazı firmaların, doğrudan İsrail’e mal satışı yapmayı bırakıp, farklı ülkeler üzerinden bu ülkeye ürün satmaya devam ettiği iddia ediliyor. Kayseri’den İsrail’e özellikle gıda maddesi ihraç ediliyordu.