Bu Gece Çok Uyuyacaksınız! – En Uzun Gece Ne Kadar Sürecek?

Bu gece çok uyuyacaksınız. Uyku, enerji toplama ve planlama zamanı. Kış bu gece başlıyor… Peki en uzun gece ne kadar sürecek? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Bu Gece Çok Uyuyacaksınız! – En Uzun Gece Ne Kadar Sürecek?

Bu gece bütün dünya çok uyuyacak. Bugün 21 Aralık. 21 Aralık her yıl Kuzey Yarımküre’de kış gündönümü başlangıcıdır. Aynı zamanda yılın en uzun gecesinin yaşandığı gündür. Kış Gündönümü adı verilen bu günde güneş ışıkları Oğlak dönencesine dik gelir. Kuzey Yarımküre’de günler uzamaya, Güney Yarımküre’de de günler kısalmaya başlar. Bu tarih Kuzey Yarımküre’de kışın başlangıcı, Güney Yarıküre’de de yazın başlangıcı olarak kabul edilir. Dolayısıyla 21 Aralık’ta Türkiye’de en uzun geceyi yaşayacağız.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık’tan itibaren geceler kısalıp, gündüzler uzamaya başlayacak. 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece Sinop’ta 15 saat 6 dakika sürecek, en kısa gece ise 14 saat sürecek ve Hatay’da yaşanacak.

Gündönümleri ve Ekinoks Tarihleri;

21 Mart (ekinoks); Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımküre de ilkbahar başlarken, güney yarımküre de sonbahara girer.

21 Haziran (yaz gündönümü); Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da yaz gündönümüdür. Kuzey yarım küre de yaz başlarken güney yarımküre de kış başlar.

23 Eylül (ekinoks); Gece ve gündüz eşitlenir. Kuzey yarımküre de yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımküre de bahara geçiş olur.