Bu hastanede okul sınıfları da var

Kayseri Emel-Mehmet Tarman Çocuk Hastanesi'nde çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gören çocuklara, derslerinden geri kalmamaları için hastanedeki 2 sınıfta eğitim veriliyor. Rahatsızlıkları nedeniyle okuldan uzak kalan çocuklar, hastanedeki sınıflarda, kollarında serum şişeleriyle derse giriyor.

Bu hastanede okul sınıfları da var

Tedavi sürecinde okullarından ve arkadaşlarından ayrı kalan çocuklara, Kayseri Emel-Mehmet Tarman Çocuk Hastanesi'ndeki iki sınıfta ders veriliyor. Kimi çocuklar, serum şişeleri masalarına sabitlendikten sonra arkadaşlarıyla derse giriyor, sınıfa gelemeyecek durumdaki öğrencilere ise yatak başında yardımcı olunuyor.
Hastane sınıfının bağlı olduğu Mehmet Tarman İlkokulu'nun müdürü Selahattin Üstün,  2001 yılında hastane okulu olarak hizmet veren sınıfın 3 yıldan bu yana okullarına bağlı sınıf şeklinde eğitim verdiğini söyledi.
Okullardaki her türlü imkanın hastane sınıfında da bulunduğuna dikkati çeken Üstün, "Burası bir köy okulumuzdan daha donanımlı" dedi.
Hastane sınıfında 11 yıldır öğretmenlik yapan Cengiz Tipi de hastane okullarının 1853 yılında ilk kez Belçika'da lösemili çocuklar için kurulduğunu, Türkiye'de ise zamanla yaygınlaşan 51 hastane okulunda eğitim verildiğini belirtti.
Amaçlarının, çocukları psikolojik olarak rahatlatmak olduğuna dikkati çeken Tipi, şunları kaydetti:

"Burada bronşit, kronik astım, zatürre gibi hastalıklardan dolayı haftanın belirli günlerini hastane geçiren çocuklarımız var. Bu çocuklarımızı ilk servislerinde ziyaret ediyoruz, velilere okulumuzu anlatıyoruz. İlkokulda zorunlu, ortaokulda da rehberlik hizmeti veriyoruz. Bazı öğrencilerin sınıfa gelmeleri uygun bulunmuyor, o zaman yatak başında yardımcı oluyoruz. Her şeyden önce burada moral buluyorlar. Zaten sınıflar normal okullarındaki sınıflarından farksız. İstedikleri kitapları onlara veriyoruz. Anaokulundan 8'inci sınıfa kadar bizimle olan, burada eğitim alan çocuklarımız var. Bunlar genellikle kronik astım olan çocuklarımız. Bu çocuklarımızın bizim ilgimize ve desteğimize daha çok ihtiyacı var."
 
"Burası, hem hastanemiz hem evimiz hem okulumuz"

Bağışıklık sistemi yetersizliği ve kronik astım nedeniyle 4,5 yıldır tedavi gören Zeynep Büşra İlter'in annesi Cansever İlter de kızının tedavi sürecinde okuluna devam edemediğini belirtti.
Kızının 7'nci sınıf öğrencisi olduğunu ifade eden İlter, "Kızım hem kronik astım hastası hem de bağışıklık sistemi yetersizliği var. Hastane çok iyi ancak biz okuldan daha da memnunuz. Burası, hem hastanemiz hem evimiz hem okulumuz. Eğer Büşra sınıfa gelemeyecek durumdaysa öğretmen odasına gelip birebir ders veriyor. Çok memnunuz, Allah razı olsun" diye konuştu.
Alerjik astım hastası olan Oğulcan Öner de okulunu ve arkadaşlarını sevdiğini dile getirdi.
Öner, "Burası sayesinde derslerimden geri kalmıyorum. Okul gibi, bir farkı yok" dedi.