Bu meyve tam bir Karaciğer dostu – Kayseri'nin o ilçesinde adeta fışkırıyor! Ruslar bu meyveye bayılıyor...

Karamık meyvesi (Karamuk) Türkiye'nin dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişen bir meyve. Sağlığa birçok faydası olan Karamık, Karaciğer sağlığına büyük faydası bulunuyor. Kayseri'nin Sarız, Pınarbaşı ve Tomarza ilçelerinde de yetişen Karamık'ın faydası saymakla bitmiyor. Rus ve Ukraynalılar, Karamık'ı salatalarında sos olarak kullanıyor. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...

Bu meyve tam bir Karaciğer dostu – Kayseri'nin o ilçesinde adeta fışkırıyor! Ruslar bu meyveye bayılıyor...

Kayseri’nin Sarız İlçesinde Karamuk, halk arasında ise Karamık olarak da bilinen bu meyvenin faydaları saymakla bitmiyor.

Rus ve Ukraynalıların sofralarından eksik etmediği bu meyve "berberis crataegina" olarak da biliniyor. Türkiye’nin dağlık ve ormanlık alanlarında doğal olarak yetişen bu bitki, Kayseri’nin Sarız ilçesinde çok sayıda bulunuyor.  Koyu mor ve siyah renkteki Karamık, ekşi tadıyla damaklarda eşsiz bir lezzet bırakıyor. Karamık meyvesi, sağlığa birçok faydası ile tam bir şifa deposu. 

Tam bir şifa deposu

Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar doğal yollarla şifa araştırması yapıyor. Gribe ve soğuk algınlığına karşı koruyucu bir kalkan görevi yapan Karamık, Rusya ve Ukrayna’da Karamuk’a 'Barbaris' olarak biliniyor. Sovyetler birliği zamanlarından beri bilinen Karamuk şekeri, en meşhur bonbonlardan biri oluyor, halk ismi ise 'barbariska' olarak tanımlıyor. Şifa deposu olan bu bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. Ruslar bu meyvenin özünü salatalarda da kullanıyor. Sarız Belediyesi eski Başkanı Baki Bayrak, geçtiğimiz yıl bu Karamık bitkisinin tanıtımı için önemli rol üstlenmişti. Sarızlı vatandaşlar, Rus ve Ukraynalıların bu bitkiye ilgi göstermesiyle birlikte daha çok tanıtım yapılması için yetkililere çağrıda bulunmuştu..  

Bu meyve tam bir Karaciğer dostu – Kayseri'nin o ilçesinde adeta fışkırıyor! Ruslar bu meyveye bayılıyor...

Karaciğer yağlanmasını önlüyor

Karamık, özellikle kış aylarında soğuk algınlığına karşı vücuda enerji verirken, karaciğer yağlanmasını da önlüyor. Karaciğeri toksinlerden arındırmada yardımcı olan bu meyveye Rus’lar ve Ukraynalılar salata soslarında kullanıyor. 

Antioksidan özelliği bulunuyor

Karamık meyvesinde yüksek oranda antioksidan bulunuyor. Uzmanlar, bu meyvenin hücre hasarını önlediğini ve bağışıklık sistemini güçlendiği açıklıyor.

Sindirim sistemi daha hızlı çalışıyor

Bağışıklık sisteminin yanı sıra sindirim sisteminde de vücuda büyük yarar sağlayan karamık, mide rahatsızlığı yaşayanlara da şifa veriyor. Bu meyve aynı zamanda bağırsak hareketlerini de hızlandırarak kabızlığa karşı yardımcı olma özelliği taşıyor. Safrayı arttırır ve sindirim sistemine yardımcı olur.

Kan Şekerini Düzenler

Sarız’da yetişen bu Karamık meyvesi, zeytine benziyor. Diyabet hastaları için son derece faydası olan karamık, kan şekerini dengeliyor. Düzenli tüketildiğinde kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.

Kolesterol seviyesini düşürüyor

Karamık meyvesinin faydaları bununla da kalmıyor. Halk dilinde kötü kolesterol olarak da bilinen (LDL) seviyesini düşürmede büyük yarar sağladığı bilinen bu meyve, kalp ve damar sağlığını da koruyor. Bu meyveleri düzenli tüketen insanların kalp krizi ve felç riskinin daha az görüldüğü biliniyor.

İltihap önleyici etki sağlıyor

İçinde berberin maddesi içeren karamık, bakterilere karşı etkili olmakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele ederek, iltihap önleyici etki sağlıyor. Vücutta oluşabilecek iltihaplanmaları da azalttığı uzmanlar tarafından tespit edildi.

Cilt Sağlığına bire bir...

Kayseri’nin en uzak ilçesinde yetişen Karamık, antioksidan özellikleri sayesinde tam bir cilt dostu. Yaşlanma belirtilerini de geciktiriyor. Ciltteki lekelerin ve sivilcelerin giderilmesine de yardımcı olduğu biliniyor..

Yorgunluk ve halsizlik hissini azaltıyor

Karamık, içerdiği vitamin ve minerallerle enerji seviyesini arttırırken yorgunluk ve halsizlik hissinin de azılmasına fayda sağlıyor.  Aynı zamanda menopoz ve adet şikayetlerini hafifletebilir.

Bu meyve tam bir Karaciğer dostu – Kayseri'nin o ilçesinde adeta fışkırıyor! Ruslar bu meyveye bayılıyor...

Sarız, Pınarbaşı ve Tomarza'da çok sayıda bulunuyor

Karamuk meyvesi olarak da bilinen bu şifa kaynağı olan Karamık, Sarız’da olduğu gibi Pınarbaşı İlçesi’nde de çok sayıda bulunuyor.  Bu ilçede bir köy Karamuk meyvesinden dolayı Büyükkaramuklu ismini almış. Bu meyve sadece Sarız ve Pınarbaşı’da da yetişmiyor. Tomarza İlçesinde de Karamuk meyvesi bulunuyor. Tomarza İlçesinde de bir köy, Pınarbaşı’da olduğu gibi Karamuk ismini taşıyor.