Bu oyundaki tehlikenin farkında mısınız?

Teknolojinin hızlı gelişimi, çocukların oyun dünyasını da derinden etkiledi. Gelişen dijital oyunlar ve akıllı cihazlar, çocuklara eğlenceli vakit geçirme imkânı sunarken, bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Çocukların oynadıkları çevrimiçi oyundan birisi olan bu oyundaki tehlikenin farkında mısınız? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde..

Bu oyundaki tehlikenin farkında mısınız?

Uzmanlar, aşırı ekran süresi ve kontrolsüz oyun alışkanlıklarının çocukların fiziksel ve mental sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtiyor. Ayrıca, çevrimiçi oyunlardaki zararlı içerikler ve siber zorbalık, çocukların güvenliğini riske atabiliyor. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklarının dijital oyun kullanımını dikkatle izlemesi, uygun içerikleri seçmesi ve dengeli bir oyun-sosyal yaşam düzeni kurmaları büyük önem taşıyor.

Teknolojinin gelişimi ile beraber artık çoğu işlemimizi internet sayesinde halledebiliyoruz. Hem işlem kolaylığı hem de pratikliğinden dolayı interneti tercih ediyoruz. 

Peki, çocuklarımız ne yapıyor? Çocuklar genellikle internette uzun bir zaman geçiriyor veya oyun oynuyor. Bunda kötü bir şey yok ancak ekran başında geçirilen süre arttıkça çocukların internet ve oyun bağımlısı olma olasılığı gündeme geliyor.

Uzmanlar ekran bağımlılığı konusunda her defasında bilgilendirme yaparken bu defa roblox adlı oyunun tehlikesinden bahsediyor.

Oyun bağımlısı çocuklara ebeveynleri her ne kadar takip etse de oynadıkları oyunlardaki tehlikenin farkında olmuyor. Bu oyunlardan bir tanesi de ROBLOX,  bu oyunun tehlikesini sizler için araştırdık. Oyunlar hakkında bilgiler veren dijital içerik üreticisi Orhan Toker ROBLOX’un tehlikesini paylaştı.

Bu oyundaki tehlikenin farkında mısınız?

ROBLOX oyunun tehlikesi

Kullanıcıların zorbalık yaptığı ve küfürlü konuştuğu iddia edilirken, bu kullanıcıların hem kötü örnek olup hem de çocuklara sorular sorarak kişisel bilgileri alıp kötüye kullandıkları iddialar arasında yer aldı. Ayrıca sapkın bazı kullanıcılar, çocuklardan yaşça büyük insanlar, çocukların yaşındaymış gibi konuşup uygunsuz sorular sorup çocuklarla konuştukları tespit edildi.

Ayrıca bu oyunda robux alımı oluyor oyunu oynayan çocuklar anne ve babaya robux alımı için baskı uyguluyor. Oyun çok fazla oynandığı için bazı Youtuberler’da, oyun firmasıyla anlaşma yapıp oyunun hilesini ve robux alımını destekliyor. 

İşte Google’de ‘şikâyet var’ sayfasına ebeveynlerin yazdığı şikayetler şu şekilde: - Roblox puan silinmesi geçtiğimiz gün kızımın roblox hesabına 400 robux yükledim. En son 100 robux kalmişti. Bir şey almamamıza rağmen biranda 31 e düştü. Para verip aldığımız robuxlar nasıl siliniyor? Çocuğumu üzmeye ne hakkınız var? Robux larımın en kısa zamanda iadesini talep ediyorum.

- İyi günler. 27.05.2024 günü ehliyet kursuna giderken telefonumu 9 yaşındaki kızıma verdim. Bir şey olursa ehliyet kursunu ara ben gelirim diye. Aynı gün kızımın 10 yaşındaki arkadaşı ben yokken bize gelerek kızım üzerinde baskı kurmuş. Asla para çekilmiyor diyerek kızıma 7.299 TL tutarından 22.500 robux aldırmış. Sonra da kızımın oyun şifresini alarak oyun şifresini değiştirmiş. Kızım o akşam 'Anne, giremiyorum. Şifremi kabul etmiyor.' dedi. Kısacası 9 yaşındaki kızım, 10 yaşındaki arkadaşı tarafından kandırıldı ve hesabı çalındı. Ben daha dün yani 07.06.2024 tarihinde tesadüfen kart hesap hareketlerimde bu harcamayı gördüm ve durumu öğrendim. Apple üzerinden hemen ücret iadesinde bulundum. Talebim reddedildi. Sonra itiraz ettim tekrar. İlgili ekran görüntülerini gönderiyorum. Paramın iadesini istiyorum. 

- Ben 27.05.2024 tarihinde saat 19.00-20.00 arası kursta olduğuma dair gittiğim eğitim kurumundan belge alabilirim. Satın alma işlemi benim rızam bilgim dışında kızımın arkadaşı tarafından yapılmıştır.

- Merhaba benimde kızım bende. Habersiz roblox adlı oyundan 1870 TL harcama yapılmış hesabımdan bir şifre ve uyarı gelmeden satın alma işlemleri yapılmış ayrıca oyun sırasında hata verilmiş ve oyunu kapatmış bunu Apple görüştüm onlar reddetti roblox görüştüğüm onlarda Apple ile görüşmeye yönlendirdi yardımcı olmadılar paramın iadesini istiyorum alan varsa yardımcı olabilir mi?