Bu pozisyonda uyuyanlar dikkat, karabasan gelebilir!

Vücudun dinlenmesi için en fazla 8 saate ihtiyaç olduğunu uzmanlar sık sık belirtiyor. Vücut yeterince dinlenmediğinde psikolojik ve mental olarak güne hazır olmuyor. Yanlış uyku pozisyonuna dikkat edilmezse uyku felcine de neden olabiliyor . Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Bu pozisyonda uyuyanlar dikkat, karabasan gelebilir!

Vücudun dinlenmesi uyku saatine bağlı olarak büyük bir önem taşırken, yatış pozisyonu da kaliteli bir uyku uyumaya yardımcı oluyor. Uzmanlar, ne kadar uyunduğunun dışında ne şekilde uyunduğunun da önemli olduğunu söylüyor. Yanlış uyku pozisyonu sağlık açısından olumsuz etkilere sebebiyet verebiliyor.

Halk arasında 'karabasan' olarak bilinen, uzmanların 'uyku felci'olarak adlandırdığı, uyku arasında ya da uyandıktan hemen sonra hareket edilmemesine verilen isimdir. Uyku felci, uyuma şekline dikkat edilmediğinde oluşan rahatsızlıklardan biridir. 

Peki diğer uyku pozisyonları sağlığı nasıl etkiliyor?

Bu pozisyonda uyuyanlar dikkat, karabasan gelebilir!

Uyku şekli olarak sırtüstü, yüzüstü ve yan yatma şekli olarak 3 farklı pozisyonu vardır. Yan yatarken iki bacağın arasına koyulan bir yastık omurga açısından yararlı olabiliyor. Sırtüstü uyuma şekli en ideal uyuma şekli olarak adlandırılırken yüzüstü uyuma pozisyonu uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.

Uzmanlara göre ideal yatış şekli yan yatma pozisyonuyken bel, sırt ve boyun ağrılarının nedeni kötü yatış pozisyonu olabiliyor.

Uyurken sol tarafa doğru yatıldığında atardamarların vücudun sol kısmında bulunmasından dolayı kalp kan pompalamakta zorlanmıyor. Sağınıza doğru yattığınızda, vücudunuz kanı önce yukarıya doğru pompaladığından kan akışını yavaşlatıyor.

Sağ tarafa yan yatma uyku pozisyonunda reflü gibi hastalıkları azaltmasının yanı sıra horlama ve uyku felci gibi durumların yaşanmasının bir nebzede olsa önüne geçiyor.

Yanlış uyku pozisyonu, uyandığınızda iyi dinlenememiş bir vücuda ve ağrılara neden olabiliyor.