Bu proje ile ormanların yüreğine su serpildi

Havaların ısınması ile birlikte artışa geçen dünyanın akciğerleri ormanları korumak için Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Teknopark'ta yangın algılama, analiz ve ihbar sistemi üretildi.

Bu proje ile ormanların yüreğine su serpildi

ERÜ Teknopark'ta bulunan Sarnet Bilgi ve İletişim Teknolojileri firması tarafından ortaya konulan sistem ile orman yangınlarının algılanması, analiz edilerek ihbar edilmesi sağlanırken, orman yangınlarının büyük ölçüde önüne geçilerek etkisinin azaltılması amaçlanıyor. 

PİLOT BÖLGE ALADAĞLAR MİLLİ PARKI

Söz konusu projenin adının 'Aladağlar Milli Parkı Yangın Algılama, Analiz ve İhbar Sistemi' verildiği uygulamanın şu an pilot olarak deneme aşamasında bulunduğunu ifade eden firma yetkilisi Orhan Sargut, pilot uygulama ile olumlu sonuç alınması halinde ise projenin yaygınlaştırılarak diğer ormanlara da uygulanabileceğini ifade etti.  

DÜNYADA BİR İLK 

Konu ile ilgili bilgiler veren proje sorumlusu ve firma yetkilisi Sargut, dünyada buna benzer uygulamaların yapıldığını ancak tam ve kesin bir sonuç alınamadığını kaydederek, kendi geliştirdikleri sistemin termal algılama aygıtlarıyla oluşturulmuş bir sistem olduğunu ve bu yönüyle dünyada bir ilk olarak gerçekleştiğini sözlerine ekledi. Sargut, söz konusu projenin pilot bölgede uygulanması ile olumlu neticeler alınması durumunda ise bütün ormanların yangından korunması noktasında bir umut olacağını dile getirdi. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ