Bu savaşı 6 bin yıl önce Kayserililer başlattı! Bakın ne?
Kayseri'de, milattan önce 4 bin, milattan sonra 2 bin olmak üzere 6 bin yıllık bir geçmişi olan Kültepe Kaniş Karum'da gelin-kaynana çekişmelerinin 6 bin yılı aşkın bir süre önce yaşandığı ortaya çıktı.
Kayseri’de geçtiğimiz günlerde mahkemeye yansıyan ‘gelin-damat-kaynana’ kavgası gündemdeki sıcaklığını korurken, bu olay sonrası vatandaşlar, internetten, gelin-kaynana ya da damat-kaynana tartışmalarının sebeplerini araştırmaya başladı.
Gelin-kaynana tartışmalarının yine çıkış noktasının Kayseri olması da dikkat çekti.
75 yıldır süren kazılarda gün ışığına çıkartılan çivi yazılı tabletlerde çok önemli bilgiler ortaya çıkarılıyor. Bu kazılarda çıkan tabletlerde gelin-kaynana çekişmelerinin 6 bin yılı aşkın bir süre önce de olduğu gün yüzüne çıktı.
O bölgede, hatta gelin-kaynana çatışmasını bile ortaya koyan tabletler kamuoyunun bir dönem ilgisini çekmişti.
Annenden Çok Çekiyorum
Kayseri-Kültepe'de bir gelin, tüccarlık yapan kocasına gönderdiği çivi yazılı tablet mektubunda ''Annenden çok çekiyorum. Bana büyük kötülük yapıyor. Artık bunu taşıyacak halim kalmadı. Bir an önce dön ve beni bu kadından kurtar'' diyor. Bu da o dönemlerden günümüze kadar gelen, gelinin kaynanası ile yaşadığı bir tartışmanın günümüze kadar adeta bir kültüre dönüştüğünü gözler önüne seriyor.
6 bin yıl önce, Asurlu tüccarlar, yakınlarıyla karşılıklı çivi yazılı tabletler göndererek mektuplaşıyorlardı. Bu tabletler içerisinde Mezopotamya'da kalan bir gelin, Kaniş'te bulunan kocasına kervanla gönderdiği mektupta kaynanasını şikâyet ediyor. Kocasının Kaniş'ten geri dönmemesi üzerine dertli gelin, eşine gönderdiği ikinci mektubunda ise ‘Çocukların da büyüdü, onlara da söz dinletemiyorum. Annen ve çocukların beni öldürmeden çabuk gel' diye yazıyor. Adam, aldığı mektuplara rağmen Mezopotamya’ya geri dönmüyor ve Kaniş'te hayatını kaybediyor.