Bu yazıyı okumadan geçmeyin: Sizi telefon değil, bunlar dinliyor - Peki inanç sistemi bundan nasıl etkileniyor?

Sohbet ettiğiniz konuların birkaç dakika içinde telefonunuzda reklam olarak belirmesi tesadüf mü? Sizi kim dinliyor? Bu durum inanç sistemine nasıl etki ediyor? Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Aydın, bu soruların cevabını verdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Bu yazıyı okumadan geçmeyin: Sizi telefon değil, bunlar dinliyor - Peki inanç sistemi bundan nasıl etkileniyor?

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Aydın, bireyleri telefonların değil algoritmaların dinlediğini bu durumun ise özellikle inanç sistemine etki ettiğini belirterek algoritma okuryazarlığını madde madde sıraladı. Aydın, 'Dijital hayatlarımız üzerinde kontrolü yeniden ele geçirebilecek miyiz?’ sorusunu algoritma okuryazarlığı olarak yanıtladı. İşte konuyla ilgili merak edilenler…

Algoritma okuryazarlığı

Bu hafta köşe yazısında algoritma konusunu ele alan Aydın, Algoritmaların insan ilişkilerini, tüketim, kültür, sağlık ve özellikle bireylerin inanç sistemini etkilediğini belirtti.

Aydın, Algoritma yazarlığının, Algoritmaları anlamak, Bunları analiz edebilmek ve eleştirebilmek, Bunları akıllıca nasıl kullanacağımızı bilmek, Davranışlarımızı ve kullanım alışkanlıklarımızı gerçekleri göz önünde bulundurarak değiştirmek, Sosyal medyada ve kitle iletişim araçlarında bunlara tepki göstermek, gibi becerileri kapsadığını ifade etti.

Bu yazıyı okumadan geçmeyin: Sizi telefon değil, bunlar dinliyor - Peki inanç sistemi bundan nasıl etkileniyor?

Telefonunuda çıkan öneriler daha önce konuştuklarınız mı?

Vatandaşlar sohbet ettikleri konuyla ilgili kısa bir süre sonra telefonlarında öneri olarak çıktığını görüyor. Bu durum kamuoyunda ‘dinleniyoruz’ tartışmalarına yol açmıştı. Konuyla ilgili çok net açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hakan Aydın, bu durumun en çok inanç sistemi üzerinde etkili olduğunu vurguladı.

İnanç temelli ayrımcılık söz konusu

Aydın, 'Bugün algoritmalar inanç temelli ayrımcılığın da araçları konumunda. Yapay zekâ destekli içeriklerin bot hesaplarla yayıldığı sahte ve manipülatif mesajların dünyada İslamofobiyi beslediği gerçeği araştırmaların konusu haline gelmeye başladı.' ifadelerini kullandı.

Öneri algoritmalarının bize ait verileri analiz ederek ilgi alanlarını öngörmeye çalıştığını belirten Aydın, şunları kaydetti: ‘Geçmişimize ve mevcut durumumuza bakarak bir sonraki hareketimizi, neye ilgi duyacağımızı tahmin etmeye çalışır. Yani bizi dinleyen/izleyen telefon değil, algoritmalardır. Bunu da ilgi alanımıza uygun içerik, ürün veya hizmet sunmak için yaptığını söylemektedir.’

Prof. Dr. Hakan Aydın, Nasıl algoritma okuryazarı olurum? sorusuna 10 maddeyle cevap verdi.

Prof. Dr. Hakan Aydın'ın köşe yazısını okumak ve söz konusu sorunun cevaplarına ulaşmak için tıklayın…