Bu yemeğin adını hiç duymuş muydunuz? Okuyunca, 'Şaştım' kaldım diyeceksiniz!

Dünyanın günümüzde yaşayan en eski mutfaklarından birisine sahip olan Kayseri'de ismini dahi duymadığınız bir ana yemek olan 'Şaştım Aşı' yemeğini hiç tattınız mı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde..

Bu yemeğin adını hiç duymuş muydunuz? Okuyunca, 'Şaştım' kaldım diyeceksiniz!

Şaştım Aşı yemeğini hiç duymuş muydunuz? Peki, bu yemeği hiç tattınız mı? Bu yemeğin Kayseri yemeği olduğunu biliyor muydunuz? Bu haberimizde, Şaştım Aşı yemeğinin hem malzemeleri hem de tarihi hakkında bilgileri sizler için derledik.

 

Binlerce yıl öncesinde de bugünkü gibi tarıma elverişli bir bölge olan Anadolu’da arkeolojik kazılar özellikle tahıl tarımının yaygın olduğunu ve kazılardan elde edilen tohum örnekleri de tahıl tarımının çok farklı türlerde yapıldığını ortaya koyuyor. Hitit ve Asur dönemlerine ilişkin arkeolojik kazılarda Kayseri Kültepe’de birçok gıda çeşidi tespit edildi. Hititler ve Selçuklulardan bugüne dek birçok yiyeceğin varlığını Kayseri mutfağında halen devam ettiriyor. Kayseri mutfağının dünyanın günümüzde yaşayan en eski mutfaklarından birisi olduğu da biliniyor.

 

Bir Anadolu Hazinesi olan Kayseri’nin mutfağı da bir o kadar zengin olarak dikkat çekiyor. Kayseri yöresine ait olan Şaştım Aşı yemeği de kent kadar eski bir tarihe dayanıyor.

Yemek için gerekli malzemeler, 1 çay bardağı kuru fasulye, 1 çay bardağı nohut, 1 çay bardağı yarma, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 su bardağı yoğurt, 8 bardak su, 1 çorba kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı tuz olarak belirlendi.

Şaştım Aşı Yemek Tarifi ise şu şekilde:

Bu yemeğin adını hiç duymuş muydunuz? Okuyunca, 'Şaştım' kaldım diyeceksiniz!

Tüm bakliyatları akşamdan suya ıslatın. Bakliyatları bol suda 30 dakika haşlayın. Haşlanan bakliyatları süzüp 2 litre kaynayan tuzlu suya ilave ederek 20 dakika daha pişirin. Yoğurdu 1 su bardağı su ve kaynayan çorba suyu ile karıştırın. Daha sonra kaynayan çorbanın içerisine karıştırarak ekleyin. Yoğurtla birlikte 5 dakika daha pişirip altını kapatın. Tereyağında yakılmış kuru naneyi üzerine dökerek servis edin.