Bugün Ne Pişirsem? Hamarat Ellere Günün Tavsiyesi – (9 Ağustos)
Hamarat ellere sahip ev hanımlarını bugün 'Ne pişirsem?' derdinden kurtarıyoruz. Lezzetli ve her damak tadına uygun yemek tarifleri, Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Akşam yemeği hazırlığında birçok vatandaş "Ne pişirsem?" kaygısı yaşıyor. Biz de Kayseri Anadolu Haber olarak, günlük olarak yayınladığımız akşam yemeği menüsü ile sizlere kolaylık sağlıyoruz.
Hamarat hanımlarımızı bugün "Ne pişirsem?" derdinden kurtarmak için günün tavsiye menüsü: Güveç, Pirinç Pilavı, Kabak Tatlısı.
Güveç İçin Malzemeler:
500 gr kuşbaşı kuzu veya dana eti
2 adet patlıcan
2 adet domates
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
2-3 adet patates
15 adet arpacık soğan veya 1 adet büyük boy soğan
5-6 diş sarımsak
1 avuç taze fasulye
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
3 su bardağı sıcak su
Güveç Nasıl Yapılır?
Bütün malzemeleri yıkayıp soyun. Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra küp şeklinde doğrayın.
Patlıcanların kabuklarını soyup, küp şeklinde eşit bir şekilde doğrayın. Tuzlu suda 15 dakika bekletin.
Sivri biberleri halka halka doğrayın. Soğanları yemeklik olacak şekilde doğrayın.
Etleri güvece alıp, suyunu çekene kadar kavurun.
Sebzeleri güvece yerleştirin. Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı, çok az tuz, fasulye, sarımsak, patlıcan, biber, patates ve domatesin geri kalanını koyun.
Üzerine sıvı yağ gezdirin. Baharatları ekleyin. Bir çay bardağı kadar salçalı su hazırlayın ve güvecin üzerine dökün.
Güveci pişirin. Toprak güvecin ağzını sıkıca kapatın. Döküm tencere de kullanabilirsiniz.
Güvecin tamamı dolu ise bir buçuk veya iki saat pişirin. Afiyet olsun.
Pilav Tarifi İçin Malzemeler:
1,5 su bardağı baldo pirinç
4 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
4 yemek kaşığı arpa şehriye
3 su bardağı sıcak su
3 çay kaşığı tuz
Pilav Nasıl Yapılır?
Pirinçleri yıkadıktan sonra 5 dakika suda bekletin.
Tereyağını sıvı yağ ile birlikte tencerede eritin. Ardından arpa şehriyeleri ekleyip kavurun.
Renk alan arpa şehriyelerin üzerine süzülmüş pirinçleri ekleyin ve yaklaşık 2 dakika daha kavurun.
Sıcak suyu ve tuzu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın.
Orta ateşte yaklaşık 15 dakikada pişecektir. Tencerenin üzerine kağıt havlu kapatarak 10 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra servis edip afiyetle yiyebilirsiniz.
Kabak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler:
2 kg balkabağı
3 su bardağı toz şeker (kabağın cinsine göre değişir, tatsız ise daha fazla şeker eklenebilir)
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Kabak Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
Kabak tatlısı için kabağı ince ince dilimledikten sonra soyup çekirdeklerini çıkarın. Yıkadıktan sonra 2-3 parmak genişliğinde, dilediğiniz uzunlukta doğrayın. Büyük bir tencereye kabakları, aralarına şeker serperek kat kat dizin. 2-3 saat ya da bir gece ağzı kapalı olarak bekletin.
Geceden bekletilen kabağı, kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.
Arada çatalla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
Soğuduktan sonra kabak tatlısını servis tabağına alın, üzerine tahin gezdirip dövülmüş ceviz serperek servis edin.
Dilerseniz kabakların üzerine kendi şerbetini ağdalaştırıp da gezdirebilirsiniz.
Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir süre kapağı açık olarak pişirmelisiniz. Aynı şekilde kabak tatlısını fırında pişirerek de çok hoş bir tat elde edebilirsiniz. Afiyet olsun.