Çalışanlar dikkat – Yeni yol ve yemek ücretleri belli oldu!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yol ve yemek ücretleri yeniden değerleme oranları doğrultusunda belirlendi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Çalışanlar dikkat – Yeni yol ve yemek ücretleri belli oldu!

Yeniden değerleme oranının güncelleme yapılan ücretlerde çalışanları ilgilendiren de önemli bir karar yer alıyor. Maktu had ve tutarlar kapsamında çalışanların günlük yemek ve yol ücretleri belli oldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber’de…

Yemek molalarında şirketler birçok yemek çözümü kullanıyor. Bunlar arasında en popüler çözümler yemekhane ve yemek kartlarıdır. Çözümleri kısaca sıralarsak; nakdi yemek yardımı, yemek fişi, yemek kartı ve yemek çeki ve yemekhaneler başı çekiyor.

İşveren Çalışana Yemek Ücreti Ödemek Zorunlu Mu?

4857 sayılı İş Kanununda çalışanlara yemek ücretinin verilmesinin herhangi bir zorunluluğu bulunmuyor. Bu tür yan haklar iş sözleşmesi kapsamındaki hükümlere tabiidir. Çalışanlar yemek yardımı konusunda işletme sahibi ile konuşup iş sözleşmesinde yer vermelidir. İş sözleşmesinde yemek yardımı/ücreti konusunda herhangi bir madde geçmezse bu işlemin zorunluluğu oluşmaz.

Yemek Ücretinin Vergilendirilmesi ve Yemek Kartı Vergi Avantajı

İş yerlerinde çalışanlara yemek desteği veriliyorsa bu işlem bordroda vergilenmelidir. Yemek kartı, yemek çeki gibi çözümlerin tercih edilmesi halinde yasa gereği günlük yemek bedeli sınırına kadar vergi kalemlerinden bazılarından muaf tutulur. Bu vergi çeşitleri, gelir vergisi, damga vergisi, SGK işveren hissesi, SGK işçi primi olarak sıralanıyor.

2024 yılı için de Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan maktu had ve tutarlar, yeniden değerleme oranında artırıldı. Buna göre, çalışanların günlük yemek ücreti 2024 yılı için 187 liraya çıkarıldı. 56 lira olan yol parası istisna tutarı da 88 lira olarak belirlendi.