Çalışarak zarar ediyoruz!
Akaryakıta gelen zamların ardından özel halk otobüsleri esnafı birçok şehirde kontak kapatma kararı alırken Kayseri'de ise Belediye Yönetmeliği'nde bulunan şartname hükümlerinden dolayı çalışmaya devam ediyor.
Kayseri Otobüsçüler Odası Başkanı Hayrullah Şahin, Kayseri’de bilete cüzi bir şekilde bir kaç ay önce zam geldiğini hatırlatarak, “Diğer illerde tam bilet fiyatı 6,5 TL civarında olurken, bizim burada 4,5 TL oldu. O yüzden akaryakıta, doğal gaza, mazota gelen zamlardan otobüsçü esnafı son derece etkilendi. Otobüs esnafı şu anda çok zor durumda. Ama biz halkımızı, şehrimizi, belediyemizi düşünerek herhangi bir eylem yapmayız” dedi.
“Biz herhangi bir eylem yapmayız”
Başkan Hayrullah Şahin isteseler dahi Belediye Yönetmeliği’nde bulunan şartnamelerden ötürü bir eylem yapamayacaklarının altını çizerek, “Zaten istesek de önceki sözleşmelerle bizim elimizi bağladılar. Belediye Yönetmeliği’ne göre, sözleşmemize istinaden, “Herhangi bir eylem yapıldığı takdirde çalışma ruhsatını kayıtsız şartsız iptal edilir” maddesini koymuşlar. O yüzden Kayseri esnafının bir eylem yapma hakkı elinden alınmıştır” diye konuştu.
“Her şeye zam geldi”
Şahin, bir sadece akaryakıt zamlarının değil diğer birçok ürüne de zam geldiğini ifade ederek, “Belediye bizim belediyemiz, neden bizlere de bir zam yapılmasın. Kayseri’de bizler de amme hizmeti yapıyoruz. Belediyenin yükünü taşıyoruz. Ama hak ettiğimizi alamıyoruz. Hakkımızı almayı çok isteriz. Bu arada şoför maliyetleri, parça maliyetleri çok yükseldi. Bu durumu sadece akaryakıt ile değerlendirmek çok yanlı olur. Daha önce bir aracın motorunu 10 bin liraya yaptırıyorsak şimdi 50-60 bin liralara yaptırıyoruz. Bir tane parçayı önceden 300 TL’ye alabiliyorsak bugün bin 500 TL’ye alabiliyoruz. 2 bin liraya aldığımız lastiği bugün 7 bin liraya alıyoruz. Her şeye zam geldi, sadece akaryakıta değil. Gerçekten çalışarak zarar eden bir kurum varsa o da Kayseri Halk Otobüsleri’dir” ifadelerinde bulundu.
Türkiye genelinde bütün halk otobüsü esnafının aynı durumu yaşadığını belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“ Şu andan zarar ediyoruz. Nereye kadar dayanacağız bilmiyoruz. Bazı arkadaşlarımız kendi özel araçlarını satarak, kredi çekerek ayakta durmaya çalışıyorlar. Bir de Belediye Yönetmeliği’ndeki şartname de, “Her kim bir aydan fazla aracını çekerse çalışma ruhsatını iptal edilir” diyor. Bunun korkusuyla, aracımı çektim çalışamayacağım, imkânlarım elverişli değil, zarar ediyorum deme yetkimiz yok. Onun için bizler esir olmuşuz. Bunu Belediye Başkanımız, Bakanlarımız, milletvekillerimiz görüyordur. Bizim durumumuza en yakın zamanda çözüm bulabilirler.”
>>Dilek Bayram