Cami-Kebir'in Gizemli 7 Tuğlası...

Şehrin merkezinde yer alan Cami-Kebir diğer adıyla Ulu Cami yüzyıllardır şehrin tam merkezindeki en eski ibadet merkezlerinin başında geliyor. Cami-Kebir'in duvarında bulunan 7 tuğlanın hikayesi ise duyanları şaşırtıyor.

Cami-Kebir'in Gizemli 7 Tuğlası...

12 Yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Kayseri Ulu Camisi şehrin tam merkezinde yer alıyor. Etrafında ticaret merkezleri, iş hanları tarihi kapalı çarşının yer aldığı Kayseri Ulu Camisi özellikle sabah ve Cuma namazlarında ibadet etmek için gelen Kayserili vatandaşlarla dolup taşıyor.

Yıllarca Kayserili vatandaşların cenaze namazları içinde kullanılan cami avlusunda günümüzde sıralı şekilde abdest almak için musluklar, el yazması eserler kütüphanesi, oturmak için banklar ve birkaç ufak dükkân yer alıyor. Peki cami kebir inşa edilirken yaşanan gizemli olay hakkında anlatılan o hikâye nedir?

Cami-Kebir'in Gizemli 7 Tuğlası...

Rivayet şudur ki; 

Melik Mehmet Gazi, camiyi yaptırırken işçilere kimseden yardım kabul etmemelerini, caminin tamamen kendi hayrı olacağını söylemiştir. Fakat yaşlı ve dul bir kadın heybesinde 7 tuğla ile cami inşaatının başına gelir ve işçilerden getirdiği 7 tuğlanın cami inşaatında kullanılmasını ister.  İşçiler bunun üzerine Melik Mehmet Gazi’nin emrinin olduğunu söyleyerek yaşlı kadının tüm ısrarına rağmen yardımı kabul etmezler. Ertesi gün cami inşaatını teftişe gelen Melik Mehmet Gazi, ustabaşını çağırarak ‘Gece rüyama girdiler. Bir kadıncağızı üzdüğünüzü, getirdiği tuğlaları kullanmazsanız caminin ömrünün de tuğla sayısı kadar kısa ömürlü olacağını söylediler’ der. Ustabaşının olayı anlatması üzerine Melik Mehmet Gazi derhal yaşlı kadının bulunmasını emreder. 

Kapı Önünde 7 Tuğla...

Tüm şehirde yapılan aramanın neticesinde kapısı önünde 7 tane tuğla bulunan yaşlı kadını tespit eden görevliler Melik Mehmet Gazi’ye haber verirler. Bunun üzerine cami inşaatına getirilen yaşlı kadınının elini öpen Melik Mehmet Gazi, yaşlı kadına neden yardım kabul etmediğini anlatır ve yaşlı kadını kırmayarak 7 tuğlanın caminin en güzel yerine konacağını söylemiştir. Rivayet devamında ise yaşanan bu olayların üzerine Melik Mehmet Gazi’nin rüyasında hayrının bu yaşlı kadın vesilesiyle kabul edildiğini gördüğü söylenir.

Cami-Kebir'in Gizemli 7 Tuğlası...

Bir diğer rivayet ise;

Ustaların yaşlı kadınının ısrarına dayanamayarak getirdiği 7 tuğlayı kabul ettiği söylenmektir. Bunun üzerine Melik Mehmet Gazi’nin rüyasında hayrının kabul edildiğinin görmüştür. Sabah ustalara bir şey olup olmadığını sorduğunda olayı öğrenen Melik Mehmet Gazi gördüğü rüyayı yaşlı kadından kabul edilen 7 tuğlaya yormuştur.

Tuğlalar bugün hala caminin doğu cephesinde 7 adet yan yana kesme biçimli olarak yer alır. Ve rivayeti güçlendiren bir unsur olarak kabul edilir.