Çanlar kırmızı et için çalıyor
Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, Anadolu Haber'e yaptığı özel açıklamada Kurban Bayramı sonrası besi hayvanlarında çok büyük sıkıntı yaşanacağını söyleyerek, 'Tehlike çanları çalıyor. Acilen devletin destekleme yapması lazım' dedi.
Kırmızı et fiyatlarındaki dengenin üretici ve tüketici aleyhine bozulmasını önlemek amacıyla 2 Nisan-1 Mayıs dönemini kapsayan Ramazan ayında ESK tarafından kesimi ve satışı yapılan sığır başına yetiştiricilere 2 bin 500 lira ödeniyor. Ancak Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras’a göre bu ücret üreticiye değil tüketiciye verilen bir destek. Burada bir yanlış anlaşılma olduğunu söyleyen Ercan Aras, “Şu anda Et ve Süt Kurumu 74 liraya alıyoruz kesim fiyatını. Karkas fiyatına alımını 2 bin 5 yüz lira da devlet buna destek veriyor. Normal piyasa şartına geliyor. Süt Kurumu’nun kestiği fiyatlar 81-82 TL 'ye geliyor. Bu üreticiye verilmiş bir destek olmuyor. Cumhurbaşkanı 250 milyon civarında bir destekleme açıkladı. Tüketiciye ucuz et verilsin diye yapılan bir sistem. Üretici desteklensin diye verilen bir sistem değil bu. 2 Nisan-1 Mayıs dönemini kapsayan bir süreç bu. Tüketici Ramazan ayında daha ucuza et yesin diye alınmış bir karar bu” diye konuştu.
Ercan Aras, bu fiyatlara Et ve Süt Kurumu’nun mal bulamadığına değinerek, “Normal piyasa o fiyatın üstünde. Üretici normal piyasaya satar. Süt kurumuyla niye uğraşsın? Et ve Süt Kurumu 'nun tezgâhlarında şu an olan etler daha önce ihaleden aldığı etler” dedi.
“Üreticiye 2 bin lira mal başı destekleme vermesi lazım”
Üreticiye acilen devlet tarafından destek verilmesi gerektiğini söyleyen Aras, “Desteksiz üretici ayakta kalabilir mi? Şu anda verilen destek mal başına 250 TL 'dir normali. Şu anda 2 bin 500 lira veriyor da o destek değil. Normalde 250 TL bunu en az 2 bin liraya çıkarmalı ki normal piyasa şartlarında üretici para kazanabilsin. Ama Et Ve Süt Kurumu et tabanını düşük görüyor. Desteklemeyi yüksek veriyor. Bunun amacı da tüketicinin alım gücünü arttırmak. Başka bir şey değil. Bu da üreticiyle bir alakalı yok. Üreticiye direkt olarak 2 bin lira mal başı destekleme vermesi lazım. Kessen de kesmesen de vermesi lazım” ifadelerinde bulundu.
“ Girdi fiyatları, yüzde 300 oranında arttı”
Üreticinin yem fiyatları 2 yıldır yüzde 200 – 300 oranında arttığına da dikkat çeken Başkan Aras, “Üretici eskiden 1 ton et ile 30 ton yem alıyordu. Şu anda bir ton et ile 16 ton yem alıyor. Üreticinin düştüğü durum bu. Girdi fiyatları, enerji, yem, işçilik yüzde 300 oranında arttı. Üreticinin bütün girdi maliyetleri arttı. Sattığı mamul de yüzde 70 civarında arttı” şeklinde konuştu.
“Çiftlikler boş, kimse besi için mal almıyor”
Şu anda bütün çiftliklerin yüzde 60 oranında boş olduğunu anımsatan Aras, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Kimse besi için mal almıyor şu anda. Bu çok tehlikeli bir durum. Kurbandan sonra alarm zilleri çalacak. Kurban 'da da çok büyük oranda bir kesim olacak. Kurban Bayramı 'ndan sonra bizim tahminlerimize göre çok büyük sıkıntı yaşayacak ülkemiz. Yurt dışından ithalat mı açarlar, bir rahatlama olsun diye onun hakkında bir şey diyemem ama inşallah açmazlar. Çünkü bu da üreticiyi tamamen bitirir. Bence tehlike çanları çalıyor.”
“Kurban Bayramı sonrası hayvan kıtlığı yaşanacak”
Kurban Bayramı sonrasında hayvan kıtlığı yaşanacağını iddia eden Aras, “2 yıldır dişi hayvan kesildi, anaç hayvan kesildi. Bu konuda hiçbir tedbir veya düzenleme yapılmadı. Düzenleme yapılmadığı için de bu hale geldik. Yani hayvan kıtlığı var. Beside de insanlar zarar ede ede çiftliklerine mallarını koyamadılar, kapasitelerini doldurmadılar. Kurban Bayramı 'ndan sonra çok büyük sıkıntı bekliyoruz. Dişi hayvanların kesilme nedeni de süt fiyatlarının düşük olması. Üreticinin, ürettiği süt hayvanın yediği yemi karşılamıyor. Hayvandan düşen danayı beslemiyor. Üretici de bu sefer diyor ki sütten zaten zarar ediyorum. En iyisi kesip kurtulayım. Yemden de kurtuluyor. Sütten de kurtulayım diyor. Bu şekilde dişi hayvan sürekli kesildi, hala da devam ediyor. Hala da herhangi bir tedbir alınmadı” dedi.
“Kurban bu yıl 5 ile 6 bin lira arasında olur”
Bu yıl ki kurban fiyatlarına da değinen Aras konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Kurban bu yıl 5 ile 6 bin lira arasında olur. Geçen yılda 3 binle 4 bin arasındaydı. Orada da ciddi bir artış var. Girdi maliyetleri yüksek şu anda. Türkiye 'de enflasyon çok yüksek. Zaten kurban fiyatları da bu kadar olmazsa üretici tamamen biter, bir daha hiç ayağa kalkamaz. Acilen devletin bu konuya el atması gerekiyor. Başka çözüm yolu yok.”
>>Dilek Bayram