CANLIDAN HEDİYE OLMAZ!

Yaklaşık 100 yıldır her yıl 4 Ekim'de kutlanan Dünya Hayvanları Koruma günü ile küresel olarak hayvanların yaşadığı sorunlara karşı farkındalık yaratılması amaçlanıyor. Kayseri Hayvanları Koruma Dernek Başkanı Nilgün Uzel de bu farkındalığın hayvan severler arasında zaten var olduğunu, hayvan sevmeyen insanlarında böyle bir günden haberdar olmadığını belirtti.

CANLIDAN HEDİYE OLMAZ!

BİR ŞEYLER GÖZE SOKULUNCA İNSANLAR ANCAK ANLIYOR

Dünya Hayvanları Koruma günü dolayısıyla özellikle evcil kedi ve köpeklerin sorunları ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Nilgün Uzel, “Bizim Hayvanları kuruma amacımız bir gün değil. İnsanlar gibi hayvanlarında 365 gün 24 saat yeme, içme, barınma sorunları devam ediyor. Ama bu da tıpkı anneler, babalar günü gibi kabul edilmiş. Farkındalık yine hayvan severler tarafından algılanıyor, hayvan sevmeyenler için yine bir farklılık olmuyor. Farkındalık meselesinde yazılı ve görsel basının hayvanlar günü diye nitelenen bir günden daha çok faydası oluyor. Bizim toplumumuzda bir şeyler göze sokulunca insanlar anlamaya başlıyor” dedi.  

ONLARIN YAŞAM ALANLARINI BİZLER GASP ETTİK

Kedi ve köpeklerin bir insandan daha fazla duyguları gelişmiş durumda diyen Nilgün uzel, “İnsanlardan daha çok üzülüp, seviniyorlar, kıskanıyorlar. Evcil kedi ve köpekler İnsanların bulunduğu ortamlarda yaşamak istiyorlar çünkü ilgi istiyorlar. Sokak kedileri yine bir şekildi beslenme ve barınmalarını kendileri halledebiliyor ama köpekler kesinlikle insan istiyor. Köpekler yemek ihtiyaçlarını nasıl gidersinler? Doğanın başına gelmiş en büyük sorun insanoğlu. İnsanlar doğayı katletti, onların yaşam alanlarını gasp ettik” diye konuştu.  

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ÇOK BÜYÜK KATKISI VAR

Kendi görev tanımları hakkında da bilgiler veren Uzel, “Bizler en çok hayvanların beslenme ve tedavisi ile ilgileniyoruz. Beslenme konusunda insanlar bilinçlenmiş şekilde ama tedavi bizim için en büyük sorun. Burada da en büyük destek belediyelerden geliyor. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin çok büyük katkısı var, tek başına tedavi konusunda destek sağlıyor. Veterinerlik fakültesiyle bir protokol var, özellikle kırıklarda yardımcı oluyorlar. Yakın zamanda yine Büyükşehir Belediyesi’nin köpek bakım evi projesi var, orası da bittiğinde köpeklerimizin barınma sorunun çözecek” ifadelerinde bulundu.

SOKAĞA BIRAKMA OLAYINI KAYSERİ’DE ÇÖZDÜK

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin hayvanları koruma, tedavi ettirme ve beslenme konularında çok aktif olduğunun da altını çizen Uzel, “İnsanların şu an yazlık ve bağ evlerinden şehre dönüş zamanları. Biz 2013 yılında sokaktan 200’e yakın golden cinsi köpek topladık bu yıl ise bu sayı 2-3’e düştü. Sokak hayvanlar dışarda hayatlarını bir şekilde idame ettirebiliyor ama cins hayvanlar bunu yapamıyor. Yaz başında alıp da yaz bittiğinde sokağa atılan hayvanlar tamamen bir handikap yaşıyor, eğir hayatta kalabilirse ciddi manada psikolojisi bozuluyor. Bizler onlara sevgi göstererek tekrar yaşam sevinci kazandırmaya çalışıyoruz. İnsanlar da artık sokağa bırakmak yerine Talas’daki pati evine, bizlere veya Büyükşehir Belediyesi’ne müracaat ediyorlar. Sokağa bırakma olayını Kayseri’de büyük oranda çözdük. Kedilerde de bizler günde 30’a yakın sahiplendirme ilanı çıkıyoruz, 15’ini yuvalandırabiliyoruz” dedi.

CANLIDAN HEDİYE OLMAZ!

Uzel, hayvan hakları ile ilgili çıkan yasaların yetersiz olduğunu savunarak, “Bizler hayvanları öldürenler, cinsel istismarda bulunanlar caydırıcı güçte hapis cezası alsın istedik. Ama yeni çıkan yasada 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası getirildi, bu da kanunlar gereği para cezası olarak uygulanıyor. Caydırıcı olması için diğer insanlara emsal teşkil etmesi lazım. Petshoplar konusunda şunu söyleyebilirim ki, canlıdan hediye olmaz! Petshop satışlarında da kedi ve köpek katalog üzerinden satılacak, diğer hayvanlar kuşlar örneğin kafeste yaşayabilir” diye konuştu.  

Kış mevsiminde hayvanların beslenme ve barınma noktasında sıkıntı yaşadığını belirten Uzel, sözlerini şu şeklide sürdürdü:

“Kış mevsiminin gelmesiyle sokak hayvanlarının barınma ve beslenme ihtiyaçları daha da artacak. Bizler apartman dış kapılarının kapatılmamasına rica ediyoruz. Bir de sokak hayvanlarının donarak ölmemeleri için aç kalmamaları gerekiyor. Herkes kapısının önüne bir kap su bir kap yemek sloganımızı devam ediyor.”

Özel Haber: Dilek Bayram