Çarşı, Pazar'da İnsan Seli!

Kayseri'de yurtdışında yaşayan vatandaşların yaz ayları ile beraber memlekete dönmesiyle çarşı pazarda yoğunluk yaşanıyor. Yoğunluk yaşananlar yerlerden biri de Kayseri Çarşısı.

Çarşı, Pazar'da İnsan Seli!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri Çarşısı’nda düğün sezonun da etkisiyle hareketli günler yaşanıyor. Altın piyasalarının dalgalı seyri vatandaşları zor durumda bırakırken özellikle düğün yapacak olanları ve altın borcu olanları altın fiyatlarındaki dalgalanmalar ve yükselişler mutlu etmiyor. Vatandaşlar ve gurbetçiler ekonomik alışverişin yöntemini arıyor. 

Gurbetçilerde Anlayamadı…

Almanya’da yaşayan ve memleketi Kayseri’ye tatil için gelen gurbetçi bir vatandaş torunun yeni doğduğunu ve ona Almanya’ya dönerken hediye olarak götürmek için isimli künye yaptırmaya geldiğini ifade etti. Çarşındaki genel duruma ilişkin gurbetçi vatandaş şunları söyledi '40 sene oldu Almanya’da yaşıyorum. Her sene bu aylarda ailecek memleketimiz Kayseri’ye geliriz ama bu sene ayrı bir gariplik var. Pahalılık gibi ucuzluk gibi bir durum var yani bizde tam anlayamadık ne pahalı ne ucuz' dedi. Fiyat istikrarı konusunda belirsizlik yaşayan gurbetçiler ve vatandaşlar esnafları gezerek fiyat araştırması yapmayı sürdürdü.

Altın Borçlarımı Vermeye Geldim…

Uzun zamandır Hollanda’da yaşadığını ifade eden gurbetçi vatandaş 3 senedir sağlık sorunları nedeniyle Kayseri’ye gelemediğini bu süreçte akrabalarının ve zamanında kendi düğününe altın takan arkadaşlarının düğünlerine katılamadığın söyledi. Hollanda’dan bu yüzden geldim diyen gurbetçi vatandaş 'Uzun zamandır memleketime gelemiyordum, biraz altın borçlarımız birikmişti şimdi altınlarımızı aldık gideceğim ve sahiplerine iade ziyareti yapacağım, emanetleri teslim edeceğim.' diye konuştu. Zamanında almış olduğu altınların kendisine verilen birer emanet olduğunu ifade eden gurbetçi vatandaş, altın pahalı olsa da bu altınlar karşılıklı olarak alınıp verilmek üzere kullanılıyor. Bizim adetimiz böyle diyerek sözlerini noktaladı. 

Yeme İçme Çok Pahalı...

Vatandaşlar ve gurbetçiler hazır yemek ve içecek ürünleri deki fiyat artışlarına sitem ediyor. Özellikle içerisinde et olan menülerin çok pahalı olduğunu ifade eden bir gurbetçi vatandaş yaşadığı olayı şöyle anlattı 'Ben Fransa’da yaşıyorum geçen hafta Kayseri’ye geldik. Bir lokantada yemek yedik öyle çok bir şey yok 5 et döner 5 tane içecek 2 şişe su ödediğimiz hesap 1300 lira, ben bu parayı avroya çevirsem, yaklaşık 36 euro yapar o paraya Fransa’da burada yediğimin kaç katını yerim.' diyerek pahalılığa dikkat çekti. 

Kayseri genelindeki çarşı pazar yoğunluğunun sonbahar aylarına kadar sürmesi bekleniyor.