Çay ve kahve tüketimi ağız kanseri riskini azaltıyor
Çay ve kahve, dünyanın dört bir yanında, her gün tüketilen popüler içecekler arasında yer alıyor. Lezzetleri ve enerji verici özellikleriyle bilinen bu içeceklerin sağlık açısından sunduğu faydalara bir yenilik daha eklendi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Çay ve kahve, dünyanın dört bir yanında, her gün tüketilen popüler içecekler arasında yer alıyor. Lezzetleri ve enerji verici özellikleriyle bilinen bu içeceklerin sağlık açısından sunduğu faydalara bir yenilik daha eklendi. ABD'de yayımlanan Kanser dergisinde aktarılan yeni bir bilimsel araştırma, çay ve kahve tüketiminin ağız ve boğaz kanseri riskini azalttığını ortaya koydu.
25 bin kayıt incelendi
ABD'li bilim insanlarının gerçekleştirdiği, tarihsel olarak yapılan 14 farklı araştırmadan 25 binden fazla bireysel veri bir araya getirildi. Araştırma süreci boyunca baş ve boyun bölgesindeki tümörlerin görüldüğü bölge ayrıntılı bir şekilde analiz edildi.
Elde edilene göre, günlük 4 fincandan fazla çay ve kahve tüketiminin baş ve boyun bölgesindeki kanser riski yüzde 17 oranında tespit edildi. Özellikle ağız kanseri riski yüzde 30, boğaz kanseri riski ise yüzde 22 oranında daha düşük oranda arttı.
Doğru miktarda fayda sağlıyor
Araştırmacılar, çay ve kahvenin dengeli tüketiminin sağladığı faydaları vurgularken, bu içeceklerin aşırı tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirtti. Lezzetleriyle günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen çay ve kahvenin, doğru miktarda tüketildiğinde sağlık açısından ciddi fırsatlar sunduğu kanıtlandı.