Cecikoğlu: 'KEP ile e postalar güvenli ve zaman ile kağıt tasarruflu'
Türkiye'de son zamanlarda hızla yaygınlaşan ve güvenli elektronik posta hizmeti sunan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hakkında, Türkkep Kayseri sorumlusu ve ERÜ Teknopark Nilvera Yazılım ve Bilişim Hizmetleri firma yetkilisi Hamza Cecikoğlu ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Yaptığımız söyleşide KEP Hakkında bilgiler veren Cecikoğlu, KEP ile yapılan yazışma ve iletişimin kanunlar nezdinde yasal bir delil olarak kabul edildiğini ifade ederek; "Bu sistem ile elektronik postalar güvenli ve zaman ile kağıt tasarruflu" dedi.
KEP NEDİR, BİZE BİRAZ TARİF EDEBİLİR MİSİNİZ?
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) kısaca; yasal olarak geçerli ve teknik olarak güvenli elektronik posta olarak tanımlanabilir. KEP sistemi, yasal olarak geçerli güvenli elektronik imza ve zaman damgası kullanılarak, yetkili kayıtlı e-posta hizmet sağlayıcı vasıtasıyla, bir elektronik postanın iletildiğini garanti altına almakta; ayrıca gönderen ve alan tarafların kimliklerini, gönderilen iletinin ve eklerinin başkalarınca değiştirilmediğini, gönderim zamanını tespit edebilmeyi ve bunlarla ilgili yasal olarak geçerli olan kesin delilleri üretebilmeyi sağlayan sistemdir.
KEP NASIL İŞLER, NASIL ÇALIŞIR, SİSTEMİ NE ŞEKİLDEDİR?
Bir e-postanın e-imza ve zaman damgası kullanarak, ekleri ile beraber gönderildiğini ve içeriğinin değişmediğini delil üreterek ispat eder.
KEP’in nasıl çalıştığına ve hangi olanakları sağladığına dair ise dilerseniz başlıklar halinde cevap verelim; Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) birkaç aşamada çalışır. Bunlar şu şekildedir:
Sisteme Giriş: Kullanıcı panelinden kullanıcı adı, şifre ve sms doğrulamasından geçerek ya da e-imza ile kimlik doğrulamasından geçerek sisteme giriş yapılır.
İleti Hazırlama: Kullanıcı tarafından Kep iletisi hazırlanır ve elektronik imza ile imzalanır.
Delil Oluşturma: Kep Hizmet Sağlayıcısı tarafından gönderinin alındığına dair delil oluşturulur.
Zaman Damgası: Kep Hizmet Sağlayıcısı aldığı iletiyi elektronik imza ile imzalar, zaman damgası ile damgalar ve zarflar.
Posta Kutusuna Gönderim: Alıcının e-posta kutusuna gönderim.
E-Posta Ulaştı Delili: Gönderinin alıcının posta kutusuna ulaştığına ilişkin delil oluşturulur.
SMS ile Bilgilendirme: Posta kutusuna Kep iletisi geldiğine dair bilgi vermek amacıyla Kep Hizmet Sağlayıcısı tarafından alıcının cep telefonuna kısa mesaj gönderilir.
Okuma Delili: Gönderinin alıcısı tarafından okunduğuna ilişkin delil oluşturulur.
KEP İLE NELER YAPILABİLİR, AVANTAJLARI NELERDİR, KULLANICISINA NE İMKANLAR SUNMAKTADIR?
KEP sistemiyle resmi, özel ve ticari her türlü belge veya yazı, kurumlar ve şahıslar arasında elektronik posta ile gönderilip alınabilecek, başka bir deyişle yasal geçerli olarak elektronik yazışma ve bildirim (beyanname, bildirge, başvuru, bildirim, ihtar, ihbar, ve benzeri) yapılabilmektedir. Kurum içi ve kurumlararası yazışmalar, kamu kurumları ile özel sektör, kuruluşlar, vatandaşlar (gerçek ve tüzel kişiler) arasındaki her türlü yasal bildirim yapılması, belge gönderilmesi, elektronik fatura gönderilmesi, banka yatırım/kredi/kredi kartı hesap ekstreleri, online alışveriş siparişleri ve diğer her nevi sipariş gönderilmesi/alınması, dilekçe, başvurular, sözleşmeler, ihale teklifleri gibi sayısız alanda kullanılabilmektedir. Kağıt, arşiv, postalama ve işlem maliyetlerinin düşürülmesi ve zaman kayıplarının azaltılmasıyla bürokrasinin daha etkin işlemesine, resmi ve ticari işlemlerin hızlı yapılmasına, ticari faaliyetlerin verimli yürütülmesine ve çevrenin korunmasına yüksek oranda katkı sağlamaktadır.
TÜRKİYE VE KAYSERİ'DE KEP'E OLAN İLGİ NE DÜZEYDEDİR VE KAYSERİ İLE TÜRKİYE'DE KAÇ KEP KULLANICISI VARDIR?
Yaklaşık 3 yıldır Nilvera Yazılım Ve Bilişim Hizmetleri olarak Kayseri’de Türkkep Kayıtlı Elektronik Posta Hizmetleri A.Ş’nin hem Başvuru Merkezi hem de Çözüm Merkezi olarak hizmet vermekteyiz. Başta Kayseri Ticaret Odası, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri ve Kayseri Mali Müşavirler Odası gibi birçok kurumunda E-dönüşüm hizmetlerini vermekteyiz. E-dönüşüm sektörüne Türkiye’de öncülük eden TÜRKKEP, KEP, E-İmza,E-Fatura, E-Defter, E-Arşiv Fatura, E-Tebligat E-Yazışma gibi uygulamaları içerisinde barındıran e-dönüşüm süreci, önemli işlemlerin tek noktadan gerçekleştirilebilmesine imkân tanıyor. Ülkemizde 2015 sonu itibariyle, KEP adresi sayısı 150 bini, Kayseri’ ise 5 bini geçmiş durumda. 2016 yılında ülkemizdeki toplam KEP adres sayısının 2 kat, kullanım oranının ise 5 kat artacağı öngörülüyor. Sahada yapmış olduğumuz çalışmalarda görmekteyiz ki kurumların ve firmaların e-dönüşüme ilgisi oldukça fazla. İnsanlar artık iş akışlarını kolaylaştırmak, hızlandırmak ve evrak maliyetlerini (KARGO – POSTA vesaire) düşürmek istiyor. Bu yüzden KEP’e ve E- Dönüşüme gösterilen ilgi oldukça fazla.
SON OLARAK KEP'İN MAZİSİ NEDİR, ŞU AN DÜNYADA DURUMU NASILDIR VE EN ÇOK HANGİ ÜLKEDE YAYGINDIR?
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), yasal geçerli ve güvenli e-posta olarak, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren ülkemizde uygulamaya geçmiş bulunmaktadır. Başta ABD, İtalya ve Almanya olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinde 2000’li yılların başlarından itibaren yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Yaklaşık olarak 8 milyon kullanıcı ve 6 milyar adet gönderi ile en çok kullanıcı sayısı olan ülke İtalya’dır. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ