Çekimleriyle fotoğrafa hayat katıyor

2009 yılından beri doğum, bebek fotoğrafları, özel düğün çekimleri ve konsept fotoğraf çekimleri ile profesyonel olarak fotoğraf hizmeti veren fotoğraf sanatçısı Zeynep Aksın olağan dışı fotoğraf çekimleri yapıyor.

Çekimleriyle fotoğrafa hayat katıyor

Zeynep Aksın'a göre iyi fotoğraf, insan gözüne en yakın olan üç boyutlu fotoğraf.

ÖYKÜNEREK ÖZÜNÜ BULDU


Doğum ve bebek fotoğrafçılığının daha çok estetik yönüne eğilen Aksın, “Kayseri’de Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümünü bitirdim. 2009 yılında bebek fotoğrafçılığına başlamıştım. Güzel sanatlar dalında fotoğraftan besleniyorduk ama benim bu işi yapmamda en büyük destekçim bir arkadaşım. Avrupa ve Amerika’da takip ettiğim fotoğrafçılar bebek ve doğum fotoğrafçılığının daha çok estetik yönüne önem veriyorlar. Bizde bir şey örnek alınırken o kopyalanarak çoğalıyor. Ama estetik boyutuna çok önem verilmiyor. Ben hep onun üzerine yani bebek fotoğrafçılığı üzerine gittim. Sanat nasıl taklitten doğduysa bende ilk başta öykünerek başladım bu işe ve kendi yolumu bulduğuma inanıyorum. Yabacıların yaptığı çekimlere tekniklere öykündüm. Ona göre de daha çok yol almaya başladım.” dedi.

Başlarda çıplak bebek fotoğrafları çektiği için yadırgandığını dile getiren Zeynep Aksın, “Hastane çekimi yapılıyordu ama çoğu aile bunu bilmiyordu. Ev çekimi yaptım, bebeği çıplak çektim derken asıl olan işime başladım. Bebeği çıplak çekerken yadırgandım da. Bebek hastalanır, ayıp olur dendi. Acıbadem hastanesinde bir sergim oldu. O sergiden sonra aslında ben dikkat çekmeye başladım. Hastaneye giden herkes sergideki fotoğraflardan istemeye başladı. Ve insanlar estetik fotoğrafı sever oldular ve istediler. Daha sonra konsept çekimler yaptım. Aslında ben doğum hikayesi çekiyorum. Hamile çekimleriyle başlayıp bebek doğana kadar çekiyorum. Toplumda benim çektiğim fotoğraflar başta yadırgandı ama şimdi aileler kendileri özellikle kendileri istiyor. Önyargılar ve dışarıdan verilen tepkiler bu yadırganmaya sebep oldu aslında ama Kayseri bunu aştı artık. Toplumda bebeği kız erkek olarak görmek yerine ona masum bir bebek olarak bakmak lazım.” diye belirtti.

FOTOĞRAFLARIN HEPSİ DOĞAL


İşinin aslında dışarıdan kolay gibi gözüktüğünü ama gerçekte zahmetli bir iş yaptığını ifade eden Aksın şunları söyledi:

“Benim çekimlerimin hepsi doğal. Görenler fotoşoplu olduğunu söylüyorlar ama ben sadece ışığını açmam ya da üzerinde yapmam gereken işler olduğunda fotoşopa başvuruyorum. Bebek uyurken onu uyandırmadan istediğim şekli veriyorum ona. Fotoğrafın ham hali iyi olmazsa ne kadar fotoşop yaparsanız yapın zaten hiç bir şey ortaya çıkmaz. Bebek daha çok küçük olduğu için onun ağlaması, emmesi, gaz sıkıntısı gibi durumlar oluyor. Kolay gibi gözüküyor ama gerçekten bu iş çok zahmetli bir bebek fotoğrafı için bir saat beklediğim oluyor. Fotoğraflar için kullandığım aksesuarlarım bile özel. Hepsini büyük titizlikle seçerek hazırlıyorum.”

İKİ BOYUTLU FOTOĞRAF KALİTEYİ DÜŞÜRÜR

Fotoğrafın insan gözüne yakın olması gerektiğini vurgulayan Zeynep Aksın,  “İyi fotoğraf demek insanın baktığının fotoğraf karesinde olması demektir. Çünkü üç boyutlu olması gerek. Fotoğraf iki boyutlu olduğu zaman kalitesi düşer. Benim dikkat ettiğim en önemli unsur fotoğrafların üç boyutlu olmasıdır. İyi fotoğraf çekmek için bir alt yapıya sahip olmak gerekir. Herkes fotoğraf çekiyor ama o nasıl fotoğraf orası tartışılır. Fotoğrafta ışık, ufuk çizgisi dengesi çok önemlidir. İyi fotoğraf çekmek içinde eğitimin alınması gerektiğine inanıyorum. Kayseri’de güzel sanatlardan mezun olup da fotoğraf çeken bir tek kendimi biliyorum. Emek vermeden bu iş bu başarı asla yakalanmaz. Bende daha iyi olması için çabalıyorum.Bir çok yerde sergiler açtım ama amacım daha büyük sergiler açmak ama bu sergileri bilindik büyük fotoğrafçılarla beraber açmak.” şeklinde konuştu.


ÖZEL HABER: SEHER GÖZÜKÜÇÜK