Çerkes Peyniri nasıl yapılır? Nereden satın alınır?

Çerkes Peyniri nasıl yapılır? Nerede ve nasıl alabilirim? Çerkes Peyniri'nin tarihçesi... Patenti kimde? Detaylar haberimizde...

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Çerkes Peyniri nasıl yapılır? Nereden satın alınır?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Birleşik Kafkasya Derneği Başkanı Cemil Görücü ile sohbet tadında bir röportaj yaptık…
Görücü, Çerkes mutfağının olmazsa olması Çerkes Peyniri’ni siz değerli okuyucularımız için anlattı… Gelin hemen bugünkü misafirimiz olan Cemil Görücü’yü tanıyarak, röportajımıza başlayalım…

Peki Cemil Görücü ‘yü tanıyalım.
Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde Uzun bir yayla olarak bildiğimiz adını da yaylasından alan Uzunyayla’da 1968 yılında doğdu.
Görücü‘nün çocukluğunun geçtiği yerlere gittikçe gözleri doluyordu, rahmetle andığı annesinin sofralarından, özlemle ve saygıyla andığı ‘O bizim en değerli öğretmenimiz’ dediği babasından bahsetti, çocukluk neşesinden hatta 8 kardeş ile küçük bir eve kocaman kalplerini sığdırdıklarından söz etti. 

Çerkes Peyniri size neyi ifade ediyor?
Sahiden, ne koca yürekli bir anne imiş Nezahat Görücü. 
Şimdilerde çocuklarının da ‘Görücü Konağı ‘ diye bildiği , güldüğü ,ağladığı , bayramlarını kutladığı soba üstünde ellerini ısıttığı , kardeşleriyle kovalaştığı o evde kültürel mirasın nasıl işlediğini dinliyorum.
Lezzeti ayrı, kokusu ayrı güzel olan Çerkes yemekleriyle büyüdü. Çerkes peynirinin yeri ise onlarda hep başkaydı. Çerkes Peyniri genelde özel bir hediye olarak, el emeği diyerek armağan edilirdi .
Bir gün yine güneşin doğumuyla gözlerini açtıkları sofrada iken masumca bir soruyla karşılaştığı anısını paylaştı bizimle, Çerkes peynirini sofrada gören masum gözlerle sofrada bir soru belirmiş 
-Neden sofrada peynir var, bu bir hediye değil mi, gerçekten yiyebilir miyim? Sorusuyla karşılaştığını hatırlayınca bir gülümseme gördük . Gerçekten bu miras onlar için değerliydi. Bunu daha iyi anladım.

Çerkes Peyniri nasıl yapılır? Nereden satın alınır?Siz hiç kültürel bir mirasın tadına baktınız mı?
Biraz içimizde, biraz dışımızda, yanı başımızda, dağlık ama küçük bir coğrafyada, heybetli dağların arasından esen rüzgar ile dalından kopmuş bir mirası getiriyoruz.

Bir ‘Savaş Peyniri’  ile tanıştık bugün .
Uzak ve soğuk diyarlardan, güzel ülkemiz Türkiye’ye ulaşan, asil olduklarıyla bilinen emektar ellerle tanıştık bugün. 
Askerlerine savaşlarda yedirmeleriyle bildikleri için onun diğer adıdır Savaş Peyniri.

Onun adı ‘Çerkes Peyniri’.
Loş bir ışığın altında , mutfaklarından gelen güzel kokular eşliğinde güler yüzüyle bizi karşılayan Cemil Görücü’nün yanındayız .
Bu mirası bize nasıl ulaştırdığını merak ediyoruz . 

1864 yılında Çerkeslerin sessiz yas ilan ettiği o günde güzel Anadolu Çerkeslere kucak açtı .
Baş öğretmen Atatürk’ün yanında bulunmuş bir millet olarak, Cumhuriyet kuruluşunda da buradalardı. Hep yanı başımızda kardeşlerimiz olmuşlardı.
Bundan onur ve gurur duyduğunu, iki asil milletin güzel birliğinden mutlu olduğunu duyduk Cemil Görücü’den. Ne güzel bir inanç ve birlik öyle değil mi?

Şimdi Birleşik Kafkasya Derneğinin Başkanı
Derneğe başkan olduğundan beri yalnızca yararı arttırmak, desteğe ihtiyacı olan değerli gençlerine yardım etmek, onlara kalan miraslara sahip çıkmak , kültürlerini unutmamak  amacıyla elinden gelenin fazlasını yaptı. Yine de yeterli bulmamasından ötürü
Çerkes peynirine verdikleri önemi de düşünerek bu değere sahip çıktı.
-Gençlerimiz bizim için ayrı bir yere sahip, onlara kültürümüzü bırakmak, geçmişimizi bırakmak bizim için çok önemli.

Proje hazırlamaya karar vererek çalışmaya başladığı zamanı anlattı ve anlatırken ki heyecanını gözlerinden okuyabiliyorduk .
Projesini patent haline getirebileceklerini düşünmek ve bunu başarabilmek onun için çok önemliydi.
Projesini Orta Anadolu Kalkınma ajansına sunduğunda kabul edilmesi ve bunun için harekete geçmesini dinledik.
Gelişmesinde destek olan Sanayi Bakanlığından bu üretimi gerçekleştirecek makine ekipman desteğini aldı ve hemen üretim tesisini kurdu .
Büyüdüğü Pınarbaşı ilçesinin de destekleriyle Kültürel mirası Çerkes Peyniri‘nin coğrafik işareti ve patenti artık ondaydı.

Türkiye’de Sadece Kayseri’de
Şu anda Uzunyayla Çerkes Peyniri patenti ve coğrafi işareti yalnızca Kayseri de bulunmaktadır .
Bunun farkındalık oluşturuyor olmasında , apayrı lezzeti olan Çerkes Peyniri ‘nin tamamen kaliteli üretiliyor olması, reçeteleniyor olması ve özel vakumlu paketinde hatta ahşap motifli kutusunda sunuluyor olması farkındalık oluşturmuştur . 
-Hala hediye olarak sevdiklerimize götürdüğümüz bir armağan . 

Kayseri’ye değer katacak bir miras daha eklendi
Kayeri’nin pastırması, mantısı gibi  gastronomide değeri olan lezzetlerin  yanına bu  mirası eklemiş ve STK farkıyla  üretmiş olmak bize değer katıyor.
Bu lezzeti çocukluğundan buralara taşımış olmak, hem kendi değerini korumak hem Türkiye ile bunu paylaşmaktan, hayalini gerçekleştirmekten kendisi çok mutlu .
Bizimle bunu paylaştığı , mirasına sahip çıktığı için teşekkür ederiz . 
Dileriz, daha nicelerini görür çeşitli milletler olarak sevdiklerimize biz de armağan ederiz .
Biz Kültürel bir mirası tattık bugün . Cemil Görücü’nün mirası...

HABER RÖPORTAJ: VOLKAN TÜRKMENOĞLU - FOTOĞRAF: TUĞBA JAN GÖRÜCÜ