Çerkes sürgünü 158. yılında acı ve hüzünle anılıyor

Kayseri Çerkes Dernekleri Platformu Çerkes sürgününün 158. yılında bir basın açıklaması yaptı.

Çerkes sürgünü 158. yılında acı ve hüzünle anılıyor

Çarlık Rusyası’nın, 158 yıl önce Kafkaslardan çerkes halkını sürgün etmesi acı, hüzün ve gözyaşlarıyla hafızalardaki yerini koruyor. Kayseri Çerkes Dernekleri Platformu çatısı altında bulunan Kayseri Kafkas Derneği, Birleşik Kafkasya Derneği, Uzunyayla Derneği, Aşağı Borandere Derneği, Methiyeliler Derneği, Örenşehir Derneği, İnliören Derneği, Beyazköy Derneği, Kaynar Derneği sürgünün 158. yılında Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelerek basın açıklamasında bulundular.
 

Kayseri Çerkes Dernekleri Platformu adına açıklamada bulunan Kayseri Kafkas Derneği Başkanı Nurşah Özyürek, 21 Mayıs 1864, Kafkasya halklarının belleğinden hiç silinmemek üzere kazınmış bir trajedinin sembolik tarihi olduğunu vurgulayarak, “21 Mayıs halkımızın yüzyıllar boyu yaşadığı topraklardan dünyanın dört bir yanına sürgün edilmesinin, Kafkasya 'nın Çerkes’siz bırakılmasının, tarihin gördüğü en büyük sürgün ve soykırımın yıl dönümüdür. 21 Mayıs, Çarlık Rusya 'sının politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda Kafkasya 'yı işgal etmesiyle başlayan ve 101 yıl devam eden Rus işgaline karşı direniş, varoluş ve adalet arayışımızın tarihidir. Maruz bırakıldığı soykırım ve sürgün neticesinde dünyanın dört bir yanına dağılan Çerkes halkı, yaşanan acıları bugün dahi yüreğinde hissetmektedir ve 21 Mayıs 'ın üzerinden tam 158 yıl geçmesine rağmen biz Çerkeslerin çektiği acılara her gün bir yenisi eklenmektedir” dedi.

21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anma Programı hakkında bilgi veren Nurşah Özyürek, “Etkinliğimiz artık geleneksel hale gelen anma yürüyüşü ile başlayacaktır. Kayseri Çerkes Dernekleri Birlik Platformuna üye derneklerimizin de katkı sunacağı yürüyüşümüz 21 Mayıs günü, saat 17.00 'de Eski Doğumevi önünde toplanmayla başlayıp Kadir Has Kültür Merkezi 'ne kadar devam edecektir. Anma Yürüyüşünün ardından birbirinden değerli sanatçılarımızın eserlerinden oluşan Bunun adı soykırım adlı resim sergimiz Kadir Has Kültür Merkezi fuar alanında halkımızın ziyaretine açılacaktır” ifadelerinde bulundu.

Toplantıda konuşan Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ, “21 Mayıs 1864 Çerkes soykırımının yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Çerkez dernekleri platformunun ve temsilcilerini KGC’de ağırlamaktan mutlu olduğunu dile getirdi. 

Kayseri Birleşik Kafkasya Derneği Başkanı Cemil Görücü ise, “21 Mayıs 1864 bir felakettir Çerkez toplumu için. Bir tehcirdir, bir sürgündür. Ama en önemlisi soykırımdır. Bu vesileyle 21 Mayıs 1864 tarihini biz unutmadık. Bundan sonra da unutmayacağız. Devamlı gündemde tutacağız” dedi.

>>Gülşen Büyükçekiç