CHP, 1977'den bu yana Kayseri'de bir ilki başardı

Cumhuriyet Halk Partisi'nin 14 Mayıs seçimlerinde Kayseri'de elde ettiği sonuçlar, 1977'den sonra hiç gerçekleşmeyen bir tablonun ortaya çıkmasını sağladı.

CHP, 1977'den bu yana Kayseri'de bir ilki başardı

Tüm Türkiye’nin günlerdir kilitlendiği 14 Mayıs seçimleri gerçekleştirildi ve halk sandık başına giderek seçimini yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birinci olduğu seçimde Kılıçdaroğlu ikinci, Oğan üçüncü oldu. AK Parti, milletvekilliği genel seçimlerinde de Türkiye genelinde birinciliği elde etti.

Kayseri’de de AK Parti yine birinci parti olmayı başardı. Yüzde 40,66 oy alan AK Parti Meclis’te 5 sandalye elde etmeyi başardı. Yüzde 19,08 oy oranıyla 2 milletvekili çıkaran MHP ikinci parti olurken, CHP, yüzde 17,22 oy oranıyla üçüncü parti oldu ve iki milletvekili çıkardı. İYİ Parti ise yüzde 10,04 oy oranıyla dördüncü parti oldu ve 1 milletvekili çıkardı.

Seçim sonuçları değerlendirildiğinde CHP’nin 1977’den bu yana Kayseri’de bir ilki başardığı görüldü. 5 Haziran 1977’de yapılan genel seçimlerde CHP Kayseri’den 3 milletvekili çıkarmıştı. Bu seçimlerde Adalet Partisi 3, Milliyetçi Hareket Partisi 1, Cumhuriyetçi Güven Partisi 1 sandalye almıştı. 1983’te yapılan seçimlerde ise CHP Kayseri’den milletvekili çıkaramamıştı. Sonraki seçimlerde ise CHP’nin oy oranı yüzde 10 bandına demirlemiş ve yapılan bütün seçimlerde 1 milletvekili çıkarabiliyordu. Söz konusu tarihten bu yana Kayseri’nin seçmeni, tamamen muhafazakar ve milliyetçi partilere yönelim gösterdi. Sol partiler ise hep geride kaldı. 

14 Mayıs seçimlerinde listenin ilk sırasına kendi adayı Aşkın Genç’i koyan CHP, ikinci sıraya da muhafazakar seçmenin oyunu alabilmek için Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arıkan’ı yerleştirdi. CHP’nin seçim taktiği işe yaradı ve Arıkan CHP listesinden TBMM’ye girmeye hak kazandı. Böylece CHP, 1977’den bu yana ilk kez Kayseri’den 1’den fazla milletvekili çıkarmayı başardı.


HABER: NURAY CANBULATEL