CHP'li Aşkın Genç'ten Cumhurbaşkanı Yardımcısına Dikkat Çeken Soru Önergesi

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, eski Başbakan ve CHP'nin 3. Genel Başkanı Bülent Ecevit'in Suudi Arabistan'daki mirası ile ilgili olarak TBMM'ye bir soru önergesi sundu. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de…

CHP'li Aşkın Genç'ten Cumhurbaşkanı Yardımcısına Dikkat Çeken Soru Önergesi

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, eski Başbakan ve CHP’nin 3. Genel Başkanı Bülent Ecevit’in Suudi Arabistan’daki mirası ile ilgili olarak TBMM’ye bir soru önergesi sundu. Genç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan, Ecevit’in devlete bağışladığı Medine’deki 110 dönümlük arazi ve külliyenin güncel durumuna ilişkin bilgi talep etti.

Bülent Ecevit, Osmanlı döneminde Mekke Şeyhülislamı olarak görev yapmış olan dedesi Hacı Emin Paşa’dan kalan Suudi Arabistan’daki miras için 1992 yılında İstanbul Şişli Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açmış ve bu davayı 2005 yılında kazanmıştı. Kazandığı bu mirası, Türk hacıların hizmetine sunmak amacıyla devlete bağışlamak isteyen Ecevit, bu isteğini dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e iletmişti. Ancak, o tarihten bu yana bu konuda bir gelişme kaydedilmedi.

Aşkın Genç’in soru önergesinde, Ecevit’in Medine’deki 110 dönümlük arazisinin ve külliyesinin durumu sorgulanırken, Suudi Arabistan yönetimiyle bu konuda herhangi bir görüşme yapılıp yapılmadığı, yapılan görüşmelerin sonuçları ve arazilerin bedellerinin ödenmemesi gibi konulara da değiniliyor. Ayrıca, Suudi Arabistan Kralı’nın, İstanbul’da satın aldığı Sevda Tepesi’ne imar izni verilmemesi nedeniyle bu konuda ilerleme kaydedilmediği de belirtiliyor.

Aşkın Genç’in soru önergesinde yer alan bazı sorular şu şekilde;

- Bülent Ecevit’in devlete bağışladığı Medine’deki 110 dönümlük arazi ve külliyenin mevcut durumu nedir?
- Suudi Arabistan yönetimi ile bu konuda herhangi bir görüşme yapılmış mıdır? Yapıldıysa, bu görüşmelerin sonuçları nelerdir?
- Suudi Arabistan yönetiminin, istimlak ettiği arsaların bedelini ödemediği doğru mudur?
- Sevda Tepesi’ne imar izni verilmemesi, Ecevit’in mirasının devri üzerinde nasıl bir etki yaratmıştır?
- Türk hacılarının bu araziden faydalanabilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?
- Mirasın devlete intikali ve taşınmazlardan doğan hakların kullanımı konusunda bugüne kadar neden bir ilerleme sağlanamamıştır?

Genç, Ecevit’in bağış kararının Türk hacıların ibadet ve konaklama ihtiyaçlarını daha iyi karşılamayı hedeflediğini, ancak aradan geçen 19 yıla rağmen bu konuda hiçbir somut adım atılmamasının ciddi soru işaretleri doğurduğunu belirtti. Genç, bu durumun çözülmesinin, Ecevit’in vasiyetine saygı gösterilmesi ve Türk hacıların yararına olacağını vurguladı.