CHP'den 'karantinadaki Akmescit Mahallesi mağdur ediliyor' iddiası

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Ümit Özer, geçen hafta karantinaya alınan Bünyan Akmescit Mahallesi sakinlerinin ihtiyaçlarının, karantinadan sonraki ilk birkaç günden sonra karşılanmadığını iddia etti.

CHP'den 'karantinadaki Akmescit Mahallesi mağdur ediliyor' iddiası

Özer, konuyla ilgili basın açıklamasında, çoğunluğu çiftçilikle geçinen Akmescit Mahallesi sakinlerinin ihtiyaçlarının ilk birkaç gün karşılandığını, ancak sonraki günlerde mahalleliye yardım gitmediğini ifade etti. Özer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Geçtiğimiz hafta Bünyan ilçemize bağlı Akmescit (Zerezek) Mahallesi’nde  Koronavirüs belirtileri tespit edilen bir aileye mensup şahıslar hastaneye kaldırılmış, testleri pozitif çıkmıştı… Bunun üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile mahalle karantina altına alınmış ve giriş ve çıkışları kapatılmıştı.
Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 83. Maddesi’ne göre; zorunlu karantina uygulanan bölgelerde yaşayan ve muhtaç olan şahısların tüm ihtiyaç ve masrafları ‘hükümetçe’ karşılanmak zorundadır.
Karantina kararının uygulanması sonrasında; ağırlığı çiftçi olan halkın ihtiyaçları birkaç gün karşılanmış, sonrasında mahalleye bir daha hiçbir yetkili ya da kurum uğramamış, mahalle adeta kaderine terk edilmiştir. Şimdilik tüm ihtiyaçlarını halk parasını ödeyerek kendisi karşılamaktadır. Oysa muhtaç durumda çok fazla aile bulunmakta, halkın ihtiyaçlarını karşılama gücü git gide kalmamaktadır.”

Akmescit Mahallesi’ndeki karantina durumundan dolayı, pozitif vaka olmayan diğer mahallelerin de mağduriyet yaşadığını dile getiren Özer, “Yöre halkının ağırlıkla çiftçilikle uğraşıyor olması, bölgede nakit süt alımı yapan şirketlere giriş izni verilmemesi, süt alımına izin verilen süt üreticileri birliğinin ödemelerini 40 günde bir yapıyor olması, yöre halkını daha da mağdur etmiştir.” dedi.

Özer, yetkililere şu soruları sordu:

“Akmescit (Zerezek) Mahallesi’nde kaç kişiye test yapıldı? Kaç kişide yapılan test pozitif çıktı da mahallenin karantina alınmasına karar verildi? Bu kişilerden başka mahallede virüs şüphesi taşıyan kişi var mıdır? Testi pozitif çıkan kişilerin son durumları nedir? Karantina altına alınan mahalledeki halkın ihtiyaçları nasıl ve kim tarafından karşılanmaktadır? Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na göre ihtiyaçlar karşılanmıyorsa sebebi nedir? Ağırlıkta geçim kaynağı süt olan yöre halkından,  nakit süt alımı yapan şirketlere neden giriş izni verilmemektedir? Süt alımına izin verilen birliğin peşin ödeme yapmaması halkın mağduriyetini daha da artırmaz mı?”