Çiftçiler Zorda: Kayseri'de Hububat ve Hayvancılık Sektöründe Kriz!

Hububat üretimi, teşvikler, iklim değişikliği, yem fiyatları ve et-süt sektöründeki sorunlar çiftçileri zorlamaya devam ediyor. Erken harman ve düşük verim, çiftçiyi zora sokarken fiyatların düşüklüğü ve yüksek finansman giderleri sektörü tehdit ediyor. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...

Çiftçiler Zorda: Kayseri'de Hububat ve Hayvancılık Sektöründe Kriz!

Durum karşısında çiftçiler yeni sezon ekimi konusunda kararsız kalırken, yetersiz teşvikler ve süt fiyatlarındaki düşüş, hayvancılığı da olumsuz etkiliyor.

Erken Harman ve Düşük Verim Üreticiyi Zora Soktu

Bölgedeki harmanların erken tamamlanması ve verim düşüklüğü üreticiyi zora soktu. Kurak arazilerde arpa verimi 150-300 kilogram arasında, sulak arazilerde ise 200-500 kilogram arasında değişti. Buğdayda ortalama verim 400 kilogram oldu. TMO az miktarda ürün alabilirken, tüccarın çiftçiden 9 TL fiyatla buğday aldığı bildirildi. Nohutta ise bazı bölgelerde hiç ürün alınamazken, verimin 40-70 kilogram arasında olduğu ve üreticinin zarar ettiği açıklandı.

Çiftçiler Zorda: Kayseri'de Hububat ve Hayvancılık Sektöründe Kriz!

Düşük Fiyatlar ve Yüksek Finansman Giderleri Sektörü Zor Durumda Bırakıyor

TMO'nun bu yıl 3,5-4 milyon ton ürün alacağı belirtilirken, bunun geçen yılın dörtte biri olacağı ifade edildi. Düşük fiyatlar nedeniyle üreticinin zarar ettiği, yüksek finansman giderleri nedeniyle fabrikaların ve tüccarların mal alıp depolamaktan kaçındığı bildirildi. Un sanayisinin mevcut finansman giderleri nedeniyle zararına satış yaptığı ifade edildi.

Çiftçiler Zorda: Kayseri'de Hububat ve Hayvancılık Sektöründe Kriz!

Çiftçilerin Ekim Kararsızlığı ve Yetersiz Teşvikler

Harman sonuçlarının yeni sezon ekimini etkilemesi bekleniyor. Çiftçiler yüksek maliyetler nedeniyle ekim yapmaktan çekinirken, sertifikalı tohum, işçilik, mazot ve gübre gibi giderlerin yüksek olması, çiftçilerin yeni sezonda ekim yapmama ihtimalini artırıyor. Tarım Bakanlığı'nın hayvancılıkla ilgili desteklerinin yetersiz olduğu, çiğ süt desteklerinin 2025'ten itibaren ödeneceği ve süt fiyatlarının 9-10 liraya kadar düştüğü belirtiliyor.

Çiftçiler Zorda: Kayseri'de Hububat ve Hayvancılık Sektöründe Kriz!

Et ve Süt Fiyatlarındaki Dengesizlik Büyük Sorunlar Yaratıyor

Et kesim fiyatlarının 265-270 liraya kadar düşmesi, süt ve anaç hayvanların kesilmesine yol açabilir. Bu durumun 1-2 yıl sonra ciddi et ve süt krizi yaratması bekleniyor.

Kayseri'de Benzer Sorunlar Yaşanıyor

Ülke genelinde yaşanan bu sorunlar Kayseri'deki çiftçileri de etkisine alıyor. Çiftçiler yüksek girdi maliyetleri ve düşük ürün fiyatları nedeniyle zor durumda. Arpa ve buğday üretiminde verim düşüklüğü ve pazarlama sorunları öne çıkarken, hayvancılık sektöründe yem fiyatlarının yüksekliği ve süt fiyatlarındaki düşüş üreticileri zor durumda bırakıyor. Kayseri'deki çiftçiler, devletin daha etkili ve zamanında teşviklerle destek olmasını bekliyor.