Çiftçilere müjde: Bedava elektrik geliyor!
Türkiye'nin tarım alanlarında devrim niteliğinde bir değişim kapıyı çalıyor. Yenilebilir enerjinin önem kazandığı bu dönemde TarımGES projesiyle çiftçiye bedava elektrik müjdesi verildi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde..
Yenilebilir enerji Güneş enerjisi Türkiye'nin tarım alanlarında yeni bir dönemi başlatıyor. Solar3GW Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, TarımGES'in tarım sektöründe yeni bir standart olacağını açıkladı. Bu projeyle çiftçiye bedava elektrik müjdesi geldi.
Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre, Turhan, TarımGES'e ilişkin tarlanın yanına panel koyup pompa için elektrik üretmek olmadığını aksine aynı alanda hem tarım hem de panellerin enerji ürettiği bir sistem olduğunu söyledi.
GES yapabilmek için öncelikle 'tarıma elverişli değildir' belgesine sahip olmak gerektiğini ifade eden Turhan, TarımGES'in enerji üretmenin yanında etkili alanlarda tarımsal verimliliği arttırdığını belirtti.
Turhan, 'Panelleri tarlanın üzerine koyduğunuzda bitkilere koruma sağlıyorsunuz. Işık arttıkça bitkilerin verimi artıyor ancak gereğinden fazla ışık bitkiye zarar verebiliyor. Bitkiye gerektiği kadar ışık verip üzerindeki ışıkla elektrik üretiyoruz. Orman meyvelerinde ve pek çok tahılda uygulanıyor. Panellerin altında buğday tarlaları olacak. Paneller aşırı buharlaşmanın da önüne geçerek toprağın nemli kalmasını sağlıyor. TarımGES'te birincil faaliyet her zaman tarım. Enerji ikincil faaliyet olarak yapılıyor. Elde edilen enerji tarımsal faaliyetler için kullanılacak. Artanı şebekeye verilecek. Artık tarımı güneş panellerinden ayrı düşünemez hale geleceğiz.' dedi.
Türkiye'deki tarım alanlarının sadece yüzde1'inin TarımGES olarak kullanılması halinde 110 GW kurulu güç elde edeceğini kaydeden Turhan, bu rakamın Türkiye'nin toplam kurulu gücünden fazla olduğunu söyledi.
Solar3GW Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, bakanlıklar ile yaptıkları görüşmelere dayanarak, mevzuat değişiklikleriyle birlikte yenilebilir enerji ve tarım entegrasyonu sürecinin hızla ilerleyeceğini belirtti.
Turhan ayrıca, verilen batarya depolama izinleriyle yenilebilir enerjinin sisteme daha fazla entegre edilebileceğine dikkat çekti.
TarımGES raporunda yer alan öneriler arasında hibrit santrallerin, TarımGES projelerinin tanım ve kota olarak mevzuatta yer alması vurgulanıyor.
Bu adımın, enerji bağımsızlığına katkı sağlayacağı ve tarım ekonomisine fayda sağlayabileceği belirtiliyor.