Çobanoğlu: 'Rusya'nın ekonomik krizi daha da derinleşti'

Bir çok konuda dünya gündeminden düşmeyen Rusya'nın, yaşadığı ekonomik bulanımı hakkında Ekonomist Şevki Çobanoğlu, Rusya'nın içinde bulunduğu ekonomik krizin daha da derinleştiğini söyledi.

Çobanoğlu: 'Rusya'nın ekonomik krizi daha da derinleşti'

Türkiye’nin Rusya ile yaşadığı sürtüşme nedeniyle dünya gündemine oturan olaylar hala çözüme kavuşmuş değilken, Rus ve dünya kamuoyunda, Rusya’nın ekonomisinin zor durumda olduğu görüşleri yer alıyor. Bir yandan Suriye için savunma harcaması yapan Rusya, diğer yandan da girdiği ekonomik darboğazın çözümüyle uğraşırken konu ile ilgili ekonomi çevrelerinden hiç de iyi sayılacak görüşler gelmiyor.

Rusya’nın söz konusu durumu, akıllara ‘ikinci bir Sovyet çöküşü ihtimali mi var’ sorusunu getirirken, konu ile ilgili görüşlerini paylaşan Ekonomist Şevki Çobanoğlu da Rusya ekonomisinin büyük bir bunalım içerisinde olduğunu ifade ederek, Rusya’nın yaşadığı ekonomik krizin, Ukrayna ve Türkiye ile ilişkilerinin bozulmasının ardından daha da derinleştiğini belirtti.

PETROL FİYATLARININ DEĞER KAYBETMESİ İLE EKONOMİ DİBE VURDU

Rusya’daki ekonomik bunalım hakkında görüşlerini dile getiren Ekonomist Çobanoğlu, Rusya’nın gelirlerinin yüzde 50’sinden fazlasının petrol ve doğalgazdan meydana geldiğini ve petrol fiyatlarının 1 yılda yüzde 65 değer kaybetmesinin ülke ekonomisinin dibe vurmasına sebep olduğunu vurguladığı açıklamalarında şunlara değindi; “Rusya ekonomisi büyük bir bunalım ve kriz içindedir. Ukrayna ve Türkiye ile ilişkileri de bozulunca Rusya’nın ekonomik krizi daha da derinleşmiştir. Rusya’nın savunma ve savaş harcamaları ekonomik dengelerini iyice bozmuştur. Rusya, yeni kaynaklar elde etmek için saldırıya geçmiştir. Bu amaçla Suriye’deki Beşar Esat rejimine destek vererek, Ortadoğu’da söz sahibi olmaya çalışmaktadır. Rusya’nın, Türkiye’den yaptığı sebze ve meyve ithalatından vazgeçmesi kendi iç piyasasında fiyatların büyük oranda artmasına sebep olmuştur. Rusya’nın Türkiye’ye karşı aldığı bu olumsuz kararı, Rus halkı tarafından büyük bir tepki ile karşılanmıştır. Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, Türkiye’ye karşı aldığı bu olumsuz kararla zor günler yaşamaktadır. Rusya ekonomisi, petrol fiyatlarında meydana gelen düşüş, Ruble’nin değer yitirmesi, Avrupa Birliği ülkelerinden sonra ticaret yaptığı Türkiye’yi de kaybetmesi ile iyice sıkıntılı günler yaşamaktadır. Özellikle petrol fiyatlarının 1 yılda yüzde 65 değer kaybetmesi ülke ekonomisinin dibe vurmasına sebep olmuştur. Rusya gelirlerinin yüzde 50’den fazlasını petrol ve doğalgazdan elde etmektedir. Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Rusya’nın döviz gelirleri azalmış durumdadır. Rusya’da petrol çıkarma maliyetleri dünyadaki emsallerine göre çok daha yüksek durumdadır. Eskimiş olan Sovyet teknolojisi ve petrol endüstrisi, Rusya’yı her varil petrol için 18-20 Dolarlık bir maliyete mecbur bırakıyor. Bugün Suudi Arabistan’da petrol çıkarma maliyetleri 6 Dolar civarındadır.” 

RUBLE YÜZDE 40 DEĞER KAYBETTİ

Yaptığı açıklamalarda, Rusya’nın sıkıntılı günler geçirdiğine değinen Ekonomist Çobanoğlu, Rus parası Ruble’nin de büyük miktarda değer kaybettiğini kaydetti. Çobanoğlu verdiği bilgilerde şunları paylaştı; “Rusya para birimi Ruble, 2014 başından bu yana yüzde 40 değer kaybetmiş durumdadır. Ruble’deki değer kaybı ve Türkiye’ye uygulanan ambargo ülkedeki enflasyonu oldukça yüksek seviye getirmiştir. Bugün Rusya’da enflasyon yüzde 12’ye yükselmiştir.” ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ