Coğrafi işaret tescili almıştı... İşte yöresel lezzet kuru kaymak yapımı!
Talas ilçesine bağlı Reşadiye Mahallesi'nde bir haneye yakın zamanda coğrafi işaret tescili almış, 'kuru kaymak' yapımına şahit olmak için konuk olduk. Bölgede tandır ve ocağı olmayan ev az…Tandırın yanında her evde ahır da bulunuyor. Ahırın büyüklüğüne göre birkaç inek de bulunması mümkün... İneğin olduğu her yerde kuru kaymak da yapılır diyen evin hanımı, 'Kaymaksız, süt ve ineksiz ev yok denecek kadar az' diyerek bu yöresel lezzetin önemini vurguluyor.
Talas ilçesine bağlı Reşadiye Mahallesi'nde bir haneye yakın zamanda coğrafi işaret tescili almış, 'kuru kaymak' yapımına şahit olmak için konuk olduk. Bölgede tandır ve ocağı olmayan ev az…Tandırın yanında her evde ahır da bulunuyor. Ahırın büyüklüğüne göre birkaç inek de bulunması mümkün... İneğin olduğu her yerde kuru kaymak da yapılır diyen evin hanımı, "Kaymaksız, süt ve ineksiz ev yok denecek kadar az" diyerek bu yöresel lezzetin önemini vurguluyor.
Hayat bölge halkı için sabah namazıyla beraber başlıyor. Tandırların yandığı alevli ateşte çorba, süt, ve birbirinden güzel yemekler pişiyor. Reşadiye'de tandır ısınınca o evde birbirinden güzel Kayseri lezzetlerinin yapılıyor olması da olası...
Şimdi coğrafi işaret tescili almış bu güzel ürünün yapımını anlatalım.
Kuru Kaymak için malzemeler
4-5 kilo süt
1 çay bardağı un
Kuru Kaymak Yapımı
Süt tencerede kaynatılır, bu esnada un küçük bir kapta sütle özenerek karıştırılır ve tencereye ilave edilir. Süt kaynamaya başlayınca karıştırılır ve dibinin tutmasına izin verilmeden 15-20 dakika pişirilerek suyunu kaybetme işlemi tamamlanana kadar devam edilir.
Sütün miktarına göre bir veya iki tepsi, toprağa yayılan ve ocaktan alınan küllü köz ateşin üstüne yerleştirilir. Kaymak yapımı için tepsinin içine yüksekten süt dökülür bu işlemin amacı sütün köpürmesidir. Kaymak yüzünün oluşumu için yapılan bu işlemden sonra kuşluk vaktine kadar tepside yuvarlak şekil alması için kıvrılır ve kurumaya bırakılır.
Kuşluk vaktinden sonra öğle vaktine kadar da tepside bekletilmeye devam edilir. Biraz suyunun sızması beklenir. Kuşluk vaktinden sonra yüz tutan kaymak, bıçak ve oklava ile tepsiden alınarak dilimler halinde kesilir ve sarılır.
İsteğe göre şeker ile tatlandırılır. Tabağın ortasına bal kenarlarına dilimlenmiş kuru kaymaklar misafirlere sunulmak üzere hazırlanır. Bu safhadan sonra hane halkına ve eve gelen misafirlere ve evin damadına bal ve kaymak ikram edilir. Bu yöresel olarak Talas’ta pek çok köy ve mahallenin yaptığı yerel bir ikramdır.
Kuru kaymağın püf noktası alttan yüksek ısı gelirken üstten serin havanın arada kalan süt ve unlu karışımı kaymak haline dönüştürmesidir.
Üstünün yüz tutması için havanın sıcak olmadığı sabahın erken saatlerinin tercih edilmesi bundan dolayıdır.