COVİD-19 GÖLGESİNDE AMATÖR
AMATÖR MÜSABAKALARDA HANGİ TEDBİRLER UYGULANACAK ? KİMLER SAHALARA GİREBİLECEK? 2021-2022 Sezonu Yerel Amatör Lig müsabakalarında Covid-19 salgını nedeniyle uygulanacak tedbirlere ilişkin esaslar belirlendi.
1- 2021- 2022 Sezonunda Covid-19 salgın hastalığından dolayı Yerel Amatör Lig müsabakaları organizasyonunu ilişkin özel koşulları belirlemek amacıyla düzenlenmiş olan bu esaslar Yerel Amatör Lig müsabakalarına katılan kulüplerin yönetici, teknik adam, futbolcuları, seyircileri ve diğer görevlilerini kapsar.
2 - Saha ve statlarda müsabakalar öncesinde, esnasında ve sonrasında sağlık ve hijyen uygulamalarının düzenlenmesi ve uygulanması hılisusundaki sorumluluk İl Tertip Komitesine ve ev sahibi kulübe aittir.
3 - Kulüpler, müsabakalarda yer alacak futbolcuları, teknik adamları ve diğer tüm görevlilerini işbu esaslarda belirtilen sağlık tedbirlerine ilişkin hususlar hakkında bilgilendirmek zorundadır.
4 - Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takvimi doğrultusunda iki doz aşı olan ya da Covid-19 hastalığını geçirmiş olup bir doz aşı olan kişiler Aşı Sertifikasını göstererek müsabaka isim listesinde yer alabilir.
5 - Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen aşı takvimini tamamlamış kişiler, son aşı tarihlerini takip eden 14. günden itibaren 180 gün süre ile müsabaka isim listesine yazılabilirler.
6 - Covid-19 hastalığını geçirip izolasyon sürecinin üzerinden 180 gün geçmemiş olan kişiler müsabaka isim listesine yazılabilir.
7 - Aşı Sertifikası olmayan kişiler, müsabakadan en fazla 48 saat önce PCR testi yaptırmaları ve test sonuçlarının negatif olması şartıyla müsabaka isim listesine yazılabilirler.
8 - TFF tarafından her müsabakaya bir Sağlık Görevlisi atanır. Müsabaka oynayacak kulüp yetkilileri müsabakadan 30 dakika önce müsabaka isim listesinde yazılı tüm futbolcu, yönetici ve teknik ekibin Aşı Sertifikalarının ve PCR test sonuçlarının çıktılarını düzenleyecekleri ayrı bir amatör müsabaka isim listesine ekleyerek müsabakada görevli Saha Komiseri aracığıyla görevli Sağlık Memuruna teslim etmeleri zorunludur. Sağlık görevlileri Aşı Sertifikası ve PCR testi çıktılarını inceleyerek müsabaka isim listesinde bulunan yönetici, teknik kişiler ve futbolcuların saha içinde bulunup müsabakalarda görev yapmalarına onay verir. Görevli olduğu müsabakaya mazereti nedeniyle gidemeyen sağlık görevlisinin yerine saha komiseri bu görevi yerine getirir.
9 - Aşı Sertifikalarının ve PCR test sonuçları çıktılarının bulunduğu amatör müsabaka isim listesi sağlık görevlisinin incelemesinden sonra görevli Saha komiserine teslim edilecektir. Saha komiseri teslim aldığı liste ve belgeleri arşivlenmek üzere ASKF'lere teslim edecektir.
10 - Kulüpler Aşı Sertifikaları ve PCR test sonuçlarına varsa itirazlarını müsabakadan sonra en fazla 24 saat içinde talimatlara uygun şekilde yapabilirler.
11 - Kulüplerin futbolcularına yaptırdıkları Covid-19 PCR testi sonuçlarına göre pozitif vakalar ve hastalığı geçirmekte olanlardan dolayı müsabakalar ertelenmez.
12 - Kulüplerin pozitif yaka veya hastalığı geçirmekte olan futbolcuları nedeniyle, oynama uygunluğu olan futbolcuların sayısının 9'un altına inmesi nedeniyle müsabakaya çıkamamaları halinde, anılan kulüp/kulüpler hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle birlikte, anılan kulüp/kulüpler için Futbol Müsabaka Talimatı' nın 24. maddesi hükümleri uygulanmaz.
13 - 2021 - 2022 Sezonu Yerel Amatör Lig müsabakaları seyircili olarak oynanır. Saha ve tesislere girişlerde seyircilerin maske takması zorunludur. Maskesi olmayan kişiler tesislere giriş yapamaz. Seyirciler en az 1,5 metre mesafe bırakarak tribünlere giriş ve çıkış yapabilirler, tribünlerde en az 1,5 metre aralıklı olarak otururlar. Arka sıradaki oturma düzeni, aradabir sıra boş bırakılmak suretiyle ön sıraya göre çaprazlama olarak oturma düzenli olacaktır.
14 - Müsabakalarda görev yapacak tüm görevlilerin Aşı Sertifikası zorunlu olup tüm görevlilerin sürekli olarak maske takmaları zorunludur.
15 - Müsabaka esnasında saha içinde ve teknik alanda bulunması gereken kişiler, (Kulüplerin müsabaka isim listesinde adı bulunanlar, Hakemler, Saha Komiseri, Müsabaka Tesis Müdürü/Sorumlusu, Federasyon Temsilcisi, Sağlıkçı ve Sedyeci ) dışında kimse bulunamaz. Soyunma odası koridorlarına, sahada ve teknik alanda bulunabilecek kişiler haricinde kişilerin giriş çıkışları yasaktır.
16 - Yedek kulübelerinde Futbolcu ve diğer kişilerin aralarında bir koltuk boş bırakılarak oturması zorunludur.
17 - Müsabaka öncesi, devre arası ve müsabaka sonunda takımlar ve hakemler ayrı ayrı zaman diliminde sahaya çıkacak ve sahadan ayrılacaktır. Müsabaka öncesi hakemler tarafindan yapılan teçhizat kontrolü, seremoniden önce saha içerisinde yapılır ve oyuncuların birbirleri ve hakem ile arasındaki mesafenin en az 1,5 (bir buçuk) metre olmasına dikkat edilir. Protokol tribünü selamlanır ve tokalaşma yapılmayarak para atışına geçilir.
18 - Saha ve tesislerde kullanılan tüm alanlar ve soyunma odaların yüzeysel dezenfeksiyonu sağlanarak hijyen kurallarına uyulması, bu alanlara dezenfeksiyonlarm sağlanması için el antiseptikleri konulması zorunludur.
19 - Müsabaka öncesi ve sonrasında sahada Foto muhabiri dışında medya mensubu bulunamaz. Foto muhabirleri müsabaka öncesi sahaya girip maç başladıktan sonraki 10 dakika içinde görevini yapıp saha dışına çıkar. Gerekli kontrol müsabaka boyunca müsabakada görevli olan Saha Komiseri tarafmdan sağlanır.