Cuma resmi tatil mi oluyor? Öğrenciler heyecanlı!

Son yıllarda Cuma günlerinin resmi tatil olmasını talep edenler sebebiyle konu yeniden gündeme geldi. En çok öğrenciler istediği bu talebin yeniden tartışmaya açılması öğrencileri heyecanlandırdı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Cuma resmi tatil mi oluyor? Öğrenciler heyecanlı!

Elon Musk tarafından yapılan X paylaşımı ile Cuma günlerinin tatil olması talebini yeniden gündeme taşıdı. Cuma günlerinin tatil olması en çok öğrencilere yaşayacak. Bu sebeple gündeme gelen haberler öğrencileri bir hayli heyecanlandırmış durumda.

Elon Musk’ın ‘Cuma tatil olsun’ paylaşımının altına gelen yorumların altına on binlerce kullanıcı da ‘Cuma günü resmi tatil ne zaman olacak’ gibi soruları gündeme taşımaya başladı.

Günümüzde Türkiye’nin çalışma düzenine göre, 5 günlük bir model uygulanıyor. Kamuda geçerli olan bu 5 günlük çalışma sistemi özel sektörde 6 hatta 7 güne kadar uzayabiliyor.

Özellikle Avrupa’da çalışma saatlerinin düşürülmesi hakkında yapılan tartışmaların ardından Türkiye’de de benzer bir tartışma ortaya çıkmıştı. Çalışma saatlerinin düşeceği iddiası ile Cuma günlerinin de tatil olacağı söylemi de gündemdeki yerini aldı.

Mesai saatleri değişecek mi?

Türkiye’de 4 gün çalışma, 3 gün izin sistemine dönülmesi durumunda ‘Cuma, cumartesi ve Pazar’ günlerinin tatil olması bekleniyor. Bu sebeple başta öğrenciler olmak üzere tüm çalışanlar cuma günlerinin resmi tatil olup olmayacağını heyecanla takip ediyor.

Bu modelin yararlı olacağı düşünen büyük bir kesim bulunuyor ancak hükümet tarafından konuyla ilgili net bir açıklama bulunmuyor.

Cuma günleri hangi ülkelerde resmi tatil?

Cuma resmi tatil mi oluyor? Öğrenciler heyecanlı!

Cuma günleri resmi tatil olan ülkeler, genellikle İslam ülkeleri olup, hafta sonunu cuma ve cumartesi olarak belirlemişlerdir. Bu ülkeler arasında şunlar yer alır,
1-    Suudi Arabistan: Cuma günü haftalık resmi tatil olup, cumartesi de tatil günüdür.
2-    Birleşik Arap Emirlikleri (BAE): Eskiden cuma-cumartesi tatil yaparken, 2022'den itibaren cuma günü yarım gün tatil uygulanıp, hafta sonu cumartesi-pazara kaydırılmıştır.
3-    Kuveyt: Cuma günü resmi tatil olarak uygulanır.
4-    Umman: Cuma ve cumartesi günleri resmi tatil olarak kabul edilmektedir. 
5-    Bahreyn: Cuma günü resmi tatildir ve cumartesi de tatil günüdür.
6-    Katar: Cuma ve cumartesi resmi tatil günleridir.
7-    Yemen: Cuma günü resmi tatildir.
8-    Libya: Cuma günü resmi tatil olarak uygulanır.