'CUMHURBAŞKANI ŞİİRİMİ OKUDUĞUNDA ÇOK ŞAŞIRDIM'

Gazeteciler Cemiyeti Metin Kösedağ'a yaptığı ziyarette, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada şiirini okuduğu Kayserili Şair Hacı Kısır, bunu gördüğünde çok şaşırdığını, sevindiğini ve onore olduğunu ifade etti.

'CUMHURBAŞKANI ŞİİRİMİ OKUDUĞUNDA ÇOK ŞAŞIRDIM'

Hayatında bir çok şiire imza atan Şair Kısır, konuya ilişkin olarak verdiği bilgilerde Kayserili mahalli ses ve saz sanatçısı Ahmet Kaplan’ın mehter marşı şeklinde bestelediği ‘15 Temmuz/Gördüm’ adlı şiirini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kongrede okuduğunu duyduğunda büyük şaşkınlık ile sevinç duyduğunu dile getirerek, insanın şair olmasını belirleyen bir merciinin olmadığını ancak en büyük mevkideki biri tarafından okunmasının kendisi için önemli olduğunu ifade etti.
 
“ERDOĞAN’IN ZEMİNLE NE KADAR İRTİBATLI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”
 
Kendi şiirini, ansızın cumhurbaşkanının ağzından dinleyen Şair Kısır, kendisini şaşırtan Erdoğan’ın bu davranışı ile zeminle ne kadar irtibatlı olduğunu anladığını kaydederek; “Bu olay aslında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın zeminle ne kadar ilgili, irtibatlı olduğunu gösterdi. Hiç ummadığım bir anda onun ağzından şiirimi dinlemek beni çok memnun etti, bir o kadar da şaşırttı” dedi.
 
“15 TEMMUZ’U UNUTTURMAYACAĞIZ”
 
Açıklamalarında Mehmet Akif’lerden, Arif Nihat’lardan ve Necip Fazıl’lardan gelen ekolün üyeleri olarak bu minvaldeki şairlerin 15 Temmuz direnişini unutturmaması gerektiğini ve her sorumlu kalemin bunu yapması gerektiğini vurguladı.
 
“15 TEMMUZ’DA KOCA SEYİTLER, NENE HATUNLAR CANLANDI GÖZÜMDE”
 
Şiirin nasıl vücut bulduğuna yönelik verdiği bilgilerde ise Şair Kısır; “O gün bir baktım koca gövdeli, Koca Seyit gibi biri tankın önüne yatmış. Kalkmıyor. Oradan bir kadın vatandaşımız kamyonun direksiyonu başında sanki Nene Hatun. Manzaraya baktığımda ben bunları gördüm ve bir kurtuluş mücadelesi verildiğine şahit oldum. O görüntüler, duygular beni derinden etkiledi. Bu dizeler döküldü dilimden. Şiirimde Seyit Onbaşı’ya, Nene Hatun’a da atıfta bulundum çünkü gördüğüm tablo sanki öyleydi” ifadelerine yer verdi.
 
“REİS OKUR, MEHTER OLUR” 
 
15 Temmuz/Gördüm adlı şiirin mehter marşı olduğuna da değinen Kısır; “Cumhurbaşkanımızın okuduğu 15 Temmuz/Gördüm şiiri mehter oldu. Sözleri bana ait şiir, Kayserili THM Sanatçısı Ahmet Kaplan tarafından bestelendi. Reis okur, mehter olur. Yakın bir tarihte kayıt altına alınarak Külliye'ye gönderilecek eser söz ve bestesi ile Kayseri'ye ait” şeklinde konuştu. Şair ve bestekarına Türk kültürüne hizmet onurunu yaşatan ve 15 Temmuz gibi önemli bir destanı konu alan eserin, 15 Temmuz’un kahraman gazilerine ve aziz şehitlerine ithaf edildiği öğrenildi.
 
ŞİİRLER ERDOĞAN’IN ÖNSÖZÜNDE KİTAPLAŞTI
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti Kongresi’nde okuduğu 15 Temmuz/ Gördüm’ adlı şiirin sahibi Kısır, 25. Dönem Kayseri Milletvekili Kemal Tekden’in öncülüğünde kendisinin şiiri de dahil toplam 50 seçkin şiirden oluşan bir kitap bastırdıklarını bildirdi. Kısır, konuya ilişkin şunları aktardı; “Eski Kayseri Milletvekilimiz Kemal Tekden Bey, benim bu şiirim ile birlikte en iyi şiirleri bir kitapta toplayalım dedi. Toplam 1400 şiir değerlendirildi bir seçici kurul tarafından. İçerisinden 50’si seçildi. Cumhurbaşkanımız da önsöz yazdı kitabımız için ve kitabımız basıldı. Bu kitaptaki eser sahipleri de bu eserleri için bütün telif haklarını bağışladılar. Hiçbir maddi talepte bulunmadılar. Kitabımız okullarda kaynak eser olacak. Bu arada Kayseri’deki 15 Temmuz Müzesi’ne de bu şiirimin konulduğunu öğrendim ve büyük mutluluk duydum.” 
 
Cumhurbaşkanının, şiirini okuması onurunun bir şairin ömründe yaşayabileceği en güzel anlardan biri olduğunu ifade eden Kısır; “Allah bir daha bu millete 15 Temmuzlar yaşatmasın” dedi. 15 Temmuz ihanet girişiminin aziz milletimizin feraseti, kahraman gazilerimizin cesareti, yiğit şühedamızın şehadeti ile destanlaştığını ifade eden Kısır, 15 Temmuz/Gördüm şiirinde ki her mısranın 15 Temmuz gecesinde yaşandığını aktardı ve Kayseri adına gurur duyduğunu kaydederek, şuur taşıyan şiirin; ezana, vatana ve bayrağa hizmet ettiği ölçüde değer taşıyacağını paylaştı. Kayserili Şair Hacı Kısır Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ithafen yazdığı başka bir şiirini Anadolu Haber Gazetesi okurları için paylaştı. İşte o şiir; 
 
VUR MEHTER BAŞI 
 
Elbette Avrupa istemez seni 
İki lafın birinde millet diyorsun 
Namlunun ucuna koyup bedeni 
En büyük kürsüden ümmet diyorsun.
 
Başkaları gibi küçülmeyerek 
Allah’tan gayrıya bükülmeyerek 
Secdelerden gayrı eğilmeyerek 
Atam Fatih Sultan Mehmet diyorsun.
 
Silmedin adını Âli Osman'ın 
Sancaktarı oldun Ehli Kur'an'ın 
Hazreti Muhammed (S.A.V) senin sultanın 
O iki cihana rahmet diyorsun. 
 
Bozdun oyununu coninin, hans'ın 
Ardında durmayan nefer utansın! 
Hilalin aşkıyla gönüller yansın 
Madem Devlet ebed müddet diyorsun. 
 
Vur! Vur mehter başı gökler yarılsın 
Millet tarihine aşkla sarılsın 
Şaron kahrolsun, coni darılsın 
Benim peygamberim Ahmed diyorsun... 
 
TÜRKİYE'NİN İLK 15 TEMMUZ SEÇKİSİ
 
Ezan, vatan ve bayrak sevdalısı olan şair ve sanatçıların Kayseri Yoğunburç Kültür Evi’nde, Türkiye'nin ilk 15 Temmuz salon programı olan '15 Temmuz Demokrasi Destanı'nı yaptıklarını ifade eden Kısır; “Programımızın açılış konuşmasını 25. Dönem AK Parti Milletvekili, Tüzdev Genel Başkanı Sayın Dr. Kemal Tekden Bey yapmışlardı. Program sonunda Kemal Bey burada okunan eserlerin kaliteli olduğunu, kitaplaşması gerektiğini söyledi. Türkiye çapında başlatılan bu seçki antolojiye ilgi yoğundu. Nitelikli bir seçkinin ardından '15 Temmuz Diriliş Şiirleri Güldestesi' doğmuş oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın önsözü ile Dr. Kemal Tekden Bey öncülüğünde, naçizene şahsımın koordinesinde yayınlanan bu eser Türkiye'nin ilk 15 Temmuz seçkisi olma özelliğini taşıyor. Güldestemizi önsöz yazmaya layık gören Türkiye sevdalısı Sayın Cumhurbaşkanımıza, eseri derleyen vatan aşığı Dr. Kemal Tekden Bey’e, Mehmet Akif Ersoy'ların, Arif Nihat Asya'ların, Nacip Fazıl Kısakürek'lerin izinden giderek bu antolojiye yürek çatan değerli şairlerimize teşekkür ederim” dedi. Kısır ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okuduğu 15 Temmuz/Gördüm şiirinin de bu eserde yayınlandığını belirterek, eser gelirlerinin şehit ailelerine bağışlandığını, bütün şairlerin milli bir ruh ile hareket ettiğini, bu vesile ile eserin duygu ve kalitesinin, samimi ve yoğun olduğunu vurguladı. 
 
“CUMHURBAŞKANIMIZ KÖKÜ TOPRAKTA BAŞI YÜCEDE BİR ÇINAR GİBİ” 
 
Kendisinin Kayseri'de küçük esnaf olduğunu belirten Kısır, şiirinin bizzat Erdoğan tarafından okunmasını ise şöyle yorumladı; “Şüphesiz cumhurbaşkanımız bir dünya lideridir. Cumhurbaşkanımızın şahsıma ait bu şiiri, böylesi büyük bir kongrede okuması millet ile ne kadar iç içe olduğunun bir göstergesi. Bir kaç gün önce Tramp ile ABD de gördüğüm Cumhurbaşkanım, bir kaç gün sonra Kayseri'li otuz beş yaşında bir esnafın şiirini okusun... Cumhurbaşkanımız kökü toprakta, başı yücede bir çınar gibi. Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun.” Kayserili Şair Kısır sözlerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meydan çağrısı sonrası kaleme aldığı ‘Çağrı’ ve ‘Bir Gece Ansızın Gelebiliriz’ adlı şiirleri ile son verdi;
 
ÇAĞRI 
 
Göğe kalksın topuzun 
Kır telini kopuzun 
Atam yiğit Oğuz'un 
Soyu çağırır beni. 
 
Elde gümüş mızraklar 
Altta şimşek kısraklar 
Önde mavi bayraklar 
Beyi çağırır beni. 
 
Şu Tanrı dağlarının 
Cengaver tuğlarının 
Türkmen başbuğlarının 
Toyu çağırır beni. 
 
Hilalimiz al kandan 
Temren geçer kalkandan 
Yenisey'in volkandan 
Suyu çağırır beni. 
 
Karahan benim secdem 
Tüm cihandır seccadem 
Kainat sonra adem 
Hay'ı çağırır beni. 
 
Ezan alnımda yazı 
Vatan içimde sızı 
Al bayrağın yıldızı 
Ay'ı çağırır beni. 
 
Kalk ve yerinden doğrul 
Vatan aşkıyla yoğrul ' 
-Tekbir!' diyen Ertuğrul 
Kayı çağırır beni. 
 
Şaha kalkmış tarihin 
Bu ses yeni fethin 
Ardı sıra Fatihin 
Tayı çağırır beni. 
 
BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ 
 
Bir gece ansızın gelebiliriz 
Tevhide İsmail olabiliriz 
Kalırsak gaziyiz, düşersek şehit 
Bu vatan uğruna ölebiliriz. 
 
Cengaver yaşamaz vatandan ayrı 
Eğilmez başımız rükudan gayrı 
Bir sabah, bir sela, ezan ve çağrı 
Cuma'yı Tuna'da kılabiliriz. 
 
Sefer mi dayanır şanlı nefere? 
Malazgirt, Sakarya, Kut'ul Amare 
Bismillah diyerek yeni zafere 
Üç kıta mehteri çalabiliriz. 
 
Bir tekbir ardınca canlanır tarih 
Çağ açar, çağ kapar yeniden 
Fatih Allah'ın yolunda yapılır fetih 
Gelirsek bin asır kalabiliriz. 
 
Şüheda orduya cennet kaledir 
Ey dünya! Son sözüm Çanakkaledir! 
Al bayrak uğruna kan şelaledir 
İslam yol, cenneti sıla biliriz. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ