Cumhuriyet Meydanına Hiç Böyle Baktınız Mı?
Medeniyetlere binlerce yıl ev sahipliği yapmış farklı milletlerden ve dinlerden insanların yaşadığı kadim kültür ve medeniyet şehri olan Kayseri Cumhuriyet Meydanı günde binlerce insanın geçiş ve buluşma noktası. Peki, 6 bin yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen Cumhuriyet Meydanı'nda sırtınızı binlerce asırlık Kayseri Kalesine yasladığınızda etrafınızda hangi tarihi eserler yer alıyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de
Roma İmparatorluğu Mirası Kayseri Kalesi, Anadolu Selçuklu Devleti Mirası Sahabiye Medresesi, Osmanlı İmparatorluğu Mirası Saat Kulesi ve daha niceleri binlerce kişinin gelip geçtiği bu meydan, binlerce yıllık köklü medeniyetin geçmişine ayna tutuyor. Bakalım sırtını Kayseri Kalesine yaslayan birisi binlerce yıllık tarihi nasıl görüyor?
Sırtımızı yasladığımız Kayseri Kalesi
Milattan sonra 238-244 yılları arasında Roma İmparatoru III. Gordian tarafından inşa ettirildiği tahmin edilen Kayseri Kalesi, yıllar içerisinde Kayseri'de hüküm sürmüş tüm imparatorluklar ve Cumhuriyet Dönemi'nde korunmuş bir eser olarak Kayseri'nin simge tarihi eserleri arasında yer alıyor. Şehrin önemli merkezi caddeleri boyunca bölüm bölüm surlarını görmenin mümkün olduğu Kayseri Kalesi, Günümüzde içerisinde sosyal ve kültürel alanları, Kayseri Arkeoloji Müzesini himaye ediyor ve şehre gelenleri tüm heybeti ile karşılıyor.
Kafamızı sağ tarafa çevirdiğimizde ise karşımıza Atatürk Anıtı ve Saat Kulesi çıkıyor
20. Yüzyılda II. Abdülhamit zamanında inşa ettirilen Kayseri Saat Kulesi, yıllarca Kayseri halkının önünde buluştuğu ve saati takip ettiği bir Osmanlı İmparatorluğu eseri olarak zamana meydan okuyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kayseri ziyaretinde halka sesleniş içinde kullandığı bu yapı adeta üzerinde taşıdığı saate meydan okurcasına sapa sağlam ayakta duruyor. Millî Mücadele döneminde gerçekleşen Sivas Kongresi’nden dönen Kayserili delegeler ise Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyetinin ilk Kayseri temsilciliği için Kayseri Saat Kulesini kullanıyor.
1983 Yılında yapımına yarışma yapılarak başlanan ATATÜRK Anıtı'nın mimarı Haluk Tezonar'dır. Ereğli Demirdöküm Çelik Fabrikasında hazırlanan ve Atatürk’ün Kayseri’yi ziyaretinin yıl dönümü olan19 Aralık 1984 ‘de açılışı yapılmıştır.
Anıtın kitabesinde şu bilgiler yer almaktadır; 'Kayseri Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Anıt Yaptırma Derneği ve Hamiyet Perver Kayserililerin yardımı ile gerçekleştirilmiştir.'
Tam karşımıza baktığımızda ise bizi iki eser karşılıyor Kurşunlu Camii ve Sahabiye Medresesi
Osmanlı İmparatorluğu tarafından 16 yüzyılda inşa edilen Kurşunlu Camii, dönemin ünlü mimarı Kayserili Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Geniş bir avlu ve etrafında geniş ağaçlık park alanına sahip olan camii çatısında yer alan kurşun kaplamalar sebebiyle Kurşunlu Camii olarak adlandırılmaktadır. Yıllarca şehirdeki vatandaşların ibadet ettiği önde gelen camilerden olan Kurşunlu Camii avlusunda ise yuvarlak şekilde inşa edilmiş şadırvan, yaz kış demeden abdest almak isteyenler ve bir nebze soluklanmak isteyenler için önemini koruyor.
13 Yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti tarafından inşa edilen Sahabiye Medresesi ise günümüze kadar birçok onarım ve tadilat görmüştür. Son olarak 2014-2015 yıllarında tadilattan geçen medrese 2014 yılında Dünya Mirası Geçici Listesine eklenmiş ve koruma altına alınmıştır. Günümüzde içerisinde kitap satışı yapan işletmeler ve bir adet kafe yer almaktadır.
Kafamızı sola çevirdiğimizde ise Cumhuriyet dönemi eseri Bürüngüz Cami kendini gösteriyor
1977 Yılında iki kapılı mescidin yerine yapılan Bürüngüz Cami, ismini hayırsever Refik Bürüngüz'den almaktadır. Osmanlı ve Selçuklu izleri taşıyan cami şehrin önde gelen simgelerinden birisi hali gelmiştir. İbadet eden vatandaşlara hizmet veren cami, Kayseri'nin önde gelen camilerinden birisi olarak şehrin tam kalbinde yer almaktadır.
Yüzyıllardır Anadolu'nun ticaret ve kültür şehri olan Kayseri Meydanı görenleri kendisine hayran bırakıyor.