D vitamini eksikliği nelere yol açar?
Vücut fonksiyonlarımızın düzenli çalışması için birçok vitamine ihtiyaç duyarız.Bu vitaminlerin bazılarını vücudumuz üretirken bazılarını ise dışardan almak zorundayız.Sağlığımız için olmazsa olmaz vitaminler arasında D vitamini de yer alır. Peki bu D vitamini nedir hangi vücudumuzda eksikliğe yol açar?
D vitamini eksikliği nedir?
D vitamini, sağlıklı kemikler için vücudun ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Bunun nedeni ise güçlü bir kemik yapısı için olması gereken kalsiyum mineralinin D vitamini aracılığı ile emilmesidir. Bunun yanı sıra güneş ışınları da kalsiferol denilen bileşeni harekete geçirerek vücutta D vitamini üretimini arttırır. Cildimiz, D vitamini üretirken bazı dönemlerde yaşam tarzımıza ve beslenme düzenimize göre vücudumuzdaki D vitamini oranında azalma meydana gelebilir.
Bazı kişilerde ise D vitamini kapsülleri tamamen boşalır. Bu da vitamin eksikliğine yol açar. Toplum içinde D vitamini eksikliği yaygın olarak görülen bir durumdur. Bu kapsamda kişiler ilaç yardımının yanı sıra D vitamini içeriği yüksek olan besinleri de tüketerek D vitamini eksikliğinin giderilmesini sağlayabilir.
D vitamini eksikliği neden olur?
Vücut içerisinde kalsiferol isimli bileşen güneş ışınları ile karşılaştığında D vitamini üretimini sağlar. Bu yüzden kişiler yeterli güneş ışığı alamadığında vücut ihtiyaç duyduğu D vitamini alamayabilir. Bu da D vitamini eksikliğine yol açar. Obezite hastalığı olan kişilerin D vitamini ihtiyacı daha fazla olduğu için D vitamini eksikliği ortaya çıkabilir. Gebelik ile birlikte D vitamini eksikliği belirebilir. Koyu tenli kişiler güneş ışığının faydalarını daha zor alır. Bu yüzden beyaz tenlilere göre ten rengi daha koyu olan kişiler özellikle kış aylarında güneş kremi kullanımından uzak durmalıdır. Yaşın ilerlemesi de D vitamini eksikliğinin nedenlerinden biridir. Deri yaş ilerledikçe inceldiği için eskiye göre daha az D vitamini üretir.
D vitamini eksikliğini azaltmak için neler yapmalıyız?
D vitaminin öncüsü insan vücudunda sentezleniyor ve deride güneş ışığının etkisiyle aktif hale geliyor. Ancak güneş ışığının yetersiz olduğu ülkelerde ve kapalı ofis hayatının daha çok görüldüğü büyük şehirlerde D vitamini gerekli şekilde aktif hale gelemediği için mutlaka besin desteği gerekiyor. Güneş ışığının vücutta tam olarak etkili olabilmesi için vücutta herhangi bir koruyucu krem olmaması gerekiyor. Haftada en az 2 gün 5 dakika ile yarım saat arasında yüz, kollar ve bacaklar açıkta olacak şekilde güneş ışığında kalmak gerekiyor.