'DEAŞ'la mücadele başka bir terör örgütüyle yürütülmemeli'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Koroma ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD'nin YPG'ye desteğine ilişkin 'Suriye ve Irak'ta her gelişme, bizim için doğrudan millî güvenlik meselesidir. Bizler müttefiklerimizin terör örgütlerinin değil bizim yanımızda yer almayı tercih edeceklerine inanmak istiyoruz. Bu konudaki tavrımızı, alınan kararla ilgili endişelerimizi 16 Mayıs'ta Başkan Trump ile yapacağımız görüşmelerde ayrıntılı şekilde kendilerine de bizzat ifade edeceğim' diyerek 'DEAŞ'la mücadele başka bir terör örgütüyle yürütülmemeli' ifadelerinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek, yaptıkları görüşmeye ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sierra Leone Cumhurbaşkanı Koroma’yı, Türkiye’ye gerçekleştirdiği ilk resmî ziyareti vesilesiyle ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakın geçmişte yıkıcı bir iç savaş geçiren ve ayrıca ebola salgınıyla mücadele etmek zorunda kalan Sierra Leone’un, kaydettiği ilerlemeyi takdirle karşıladıklarını söyledi.
“AFRİKALI KARDEŞLERİMİZİN KARA GÜN DOSTUYUZ”
Afrikalı kardeşlerinin kara gün dostu olan Türkiye’nin, Afrika ile 10. yüzyıla kadar giden münasebetlerinin, dostluk, dayanışma ve iş birliğinin en güzel örneklerini sunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıtanın dört bir ucunda ecdadımızın bıraktığı eserlerin hâlen Afrikalı kardeşlerimize hizmet ettiğine şahit oluyoruz. Afrika kıtası, bilhassa Sahraaltı Afrika ile uzun dönem ihmal edilen münasebetlerimiz 2005 yılından itibaren hızlanmıştır. Afrika genelinde 12 olan büyükelçiliğimiz vardı, şimdi ise bu sayı 39 olmuştur. Ülkemizdeki Afrika ülkelerinin büyükelçilik sayısı da 33’e yükselmiştir” diye konuştu
Yaptıkları görüşmelerde, Türkiye ve Sierra Leone’un karşılıklı olarak büyükelçilik açması konusunda mutabık kaldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında ticaret, tarım, savunma sanayi, sağlık, balıkçılık, turizm, enerji ve eğitim gibi farklı alanlarda çok ciddi potansiyellerin bulunduğunu belirtti.
“FETÖ İLE MÜCADELEMİZDE VERDİĞİ DESTEK İÇİN CUMHURBAŞKANI KOROMA’YA TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Sierra Leone Cumhurbaşkanı Koroma’nın ülkesinde yer alan FETÖ’ye bağlı kurumun kapatılması yönünde aldığı karara işaret ederek, Türkiye’nin FETÖ terör örgütüyle mücadelesinde verdiği güçlü destek için kendisine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Maarif Vakfı’nın, söz konusu okulun devralınması için gerekli temasları yürüteceğini, bunun yanı sıra TİKA aracılığıyla gerçekleştirilen kalkınma yardımlarının da sürdürüleceğini kaydetti.
“21. YÜZYILA DAMGASINI VURACAK OLAN KITA AFRİKA’DIR”
İki ülke arasında 2016 yılında 44 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen ticaret hacminin ilk etapta 100 milyon dolara, orta vadede 250 milyon dolar seviyesine çıkarmanın gayreti içerisinde olacaklarını ve bu hedefi tutturma konusunda kararlı olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: “Ben iş adamlarımızı Sierra Leone başta olmak üzere Batı Afrika’da daha fazla yatırım yapmaya davet ediyorum. Yapacağımız ilk ziyarette de iş adamlarımızla birlikte Sierra Leone’da oranın iş adamlarıyla bir araya gelip ne gibi yatırımlar yapılabilir, ortaklaşa üçüncü ülkelerde ne gibi adımlar atabiliriz, bunları da yerinde görüşme fırsatını bulacağız. Şunu açık ve net söyleyeyim: 21. yüzyıla damgasını vuracak olan kıta Afrika’dır. Müteşebbislerimizin sömürü yerine müşterek menfaati esas alan iş modelleriyle kıtaya çok farklı bir açılım kazandıracaklarına inanıyorum. Kıymetli dostumun da yatırımcılarımıza her türlü desteği vereceğine inanıyorum.”
“DEAŞ, EL KAİDE VE YPG-PYD, SURİYE’DEKİ KAOSU FIRSATA ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, dün akşam Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü YPG ile ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri yönetimi tarafından alınan ve bir kısmı basına yansıyan kararlara ilişkin değerlendirmelerini de paylaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Komşumuz Suriye’de 6 yıldır 1 milyon insanın hayatına mal olan yıkıcı ve bölgeyi istikrarsız hâle getiren bir iç savaş yaşanıyor. DEAŞ, El Kaide ve YPG-PYD gibi terör örgütlerinin Suriye’deki kaosu fırsata çevirmeye çalıştıklarını görüyoruz. Türkiye olarak başından beri tavrımızı demokrasiden, meşruiyetten, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yana koyduk. Kapı komşumuzda yaşanan insani drama ve katliamlara tepkisiz kalmadık. Zira bizim Suriye’ye sınırımız 911 kilometre, Irak’a 350 kilometre. Böyle bir sınırdaş konumunda olduğumuz ülkede şüphesiz ki bizleri rahatsız eden terör eylemlerine, zaman zaman tehdit oluşturan o terör eylemlerine karşı uzun zaman sabrettik. Ama belli bir noktadan sonra artık sabrın sonu geldi ve atılması gereken adımları atmaya başladık.”
“TERÖR ÖRGÜTLERİ ARASINDA AYRIM YAPILMAMALI”
Türkiye’nin 3 milyon Suriyeliye kapısını açarak mülteciler için barınmadan, sağlığa, eğitimden gıdaya 25 milyar doların üzerinde masraf ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması gerektiğini, iyi terörist-kötü terörist, böyle bir ayrıma gidilemeyeceğini terörizmin tanımı içerisinde ortaya koymaya çalıştık. Suriye’deki cinayet şebekelerinin tamamına karşı kararlı bir şekilde mücadele yürüttük, yürütüyoruz. DEAŞ terör örgütüne şu ana kadarki en büyük zayiatı verdiren Fırat Kalkanı Harekâtı bu tavrımızın en somut örneğidir. Bu harekât DEAŞ’la mücadele için bir başka terör örgütüne muhtaç olunmadığını tüm dünyaya ispat etmiştir. DEAŞ terörüyle mücadelede tavrımız bugün de aynıdır. Hangi gerekçeyle olursa olsun DEAŞ terör örgütüyle mücadele, bir başka terör örgütüyle yürütülmemelidir. Böyle bir adım Suriye’nin ve bölgenin geleceğini tehlikeye sokacaktır. Geçmişte atılan yanlış adımların Suriye’yi getirdiği durum ortadadır.”
“SURİYE VE IRAK'TAKİ HER GELİŞME, BİZİM İÇİN MİLLÎ GÜVENLİK MESELESİDİR”
Suriye ve Irak’taki her gelişmenin Türkiye için doğrudan millî güvenlik meselesi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Bizler müttefiklerimizin terör örgütlerinin değil bizim yanımızda yer almayı tercih edeceklerine inanmak istiyoruz. Bu konudaki tavrımızı, alınan kararla ilgili endişelerimizi 16 Mayıs’ta Başkan Trump’la yapacağımız görüşmelerde ayrıntılı bir şekilde kendilerine de bizzat ifade edeceğim. Aynı şekilde 25 Mayıs’ta Brüksel’de toplanacak mini NATO Zirvesinde de müttefiklerimizle konuyu masaya yatıracağız. Bu temasların bölgenin istikrarını garanti altına alacağına, Suriye’nin gerçekleriyle uyumlu bir sonuca ulaşmamızı sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
“TEMENNİ EDİYORUM Kİ YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLÜR”
“Temenni ederim ki şu ana kadar ortaya konulan, ifade edilen bazı gerçeklerden Amerika’ya gitmeden bir an önce dönülmüş olunur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şu değerlendirmelerde bulundu: “Çünkü bu olayları yaşayan biziz. Bu açıklamaları yapanların hiçbirinin bu olaylarla yakından-uzaktan alakası yok. Suriye’de ne oluyor, Irak’ta ne oluyor, bunların hiçbirini onlar bilmiyor, onlar yaşamıyor; ama biz bunları yaşıyoruz. Ve bizim bütün sınır boylarındaki vilayetlerimizde bugüne kadar şehitlerimiz oldu. Ve bunları, tüm ailelerini burada güvenlik altına almak için bu mücadeleyi veren biziz. Ve biz Suriye’nin bölünmesine, parçalanmasına da karşı olduğumuzu her an, her zaman söyledik. Bundan sonraki süreçte bunun aklıselim ile çözülmesinden yana olduğumuzu tekrar ifade ediyorum. Temenni ediyorum ki yanlıştan bir an önce dönülür.”
SİERRA LEONE CUMHURBAŞKANI KOROMA: “TÜRKİYE’NİN AFRİKA POLİTİKALARI, KELİMELERDE KALAN BİR POLİTİKA DEĞİL”
Sierra Leone Cumhurbaşkanı Koroma da, Türkiye’nin Afrika’ya yönelik yönelik yaklaşımına işaret ederek, Türkiye’nin Afrika politikalarının sadece ağızdan çıkan kelimelerde kalan bir politika olmadığını, uygulanan, kanıtları görülen ve pozitif sonuçları birebir yaşanan politikalar olduğunu söyledi.
Afrika’daki elçilik sayısının 39’a yükselmesinin, kıta ile ticaret hacminin 20 milyar dolara ulaşmasının Türkiye’nin Afrika’ya yönelik ilgisinin işareti olduğunu belirten Sierra Leone Cumhurbaşkanı Koroma, “Sierra Leone’ye karşı göstermiş olduğunuz iyi niyetin karşılığında biz de şu aşamaya kadar yaptığımızdan çok daha ileri adımlar atmamız gerektiğini görmüş bulunuyoruz. Bu sebeple her iki tarafın da büyükelçiliklerin açılması yönündeki kararını, taahhüdünü önemli olarak görüyoruz. Bu gerçekten bizim için önemli bir mihenk taşını oluşturacaktır ve daha iyi fırsatları karşımıza çıkaracaktır” dedi. HABER-FOTO: CUMHURBAŞKANLIĞI BASIN MERKEZİ